Menu Zavřít

Nečas jako bourák z donucení

10. 10. 2011
Autor: profit

Minulý týden veřejnost dostala další lekci z praktické politiky. Premiér Petr Nečas zaúřadoval coby předseda ODS a udělal rošádu na ministerstvu zemědělství, narychlo před volbou středočeského stranického vedení a následným celostátním kongresem.

Foto: vlada.cz

Po premiérově akci zůstává zvláštní pachuť. Občanům je totiž předkládáno k uvěření následující tvrzení: Nečas byl dlouhodobě nespokojen s prací dnes již bývalého šéfa rezortu zemědělství, středočeského poslance ODS Ivana Fuksy. A protože je Nečas zodpovědným premiérem, rozhodl se jej vyměnit za někoho schopnějšího, rozuměj lepšího manažera pro rezort zemědělství. A – světe div se – našel ho zrovna v předsedovi středočeské ODS Petru Bendlovi. Tento absolvent vysoké školy strojní a textilní se přitom zemědělstvím nikdy ve své bohaté politické kariéře nezabýval a jeho osmileté působení v čele Středočeského kraje skončilo pro ODS ostudnou porážkou od sociálnědemokratického „ďábla“ Davida Ratha, který by za normálních okolností neměl v pravicových středních Čechách šanci. 

Ačkoli premiér tvrdí opak, všem je tak nějak jasné, že Bendlovy kvality tkví v něčem jiném. Ocenil je i bývalý premiér Mirek Topolánek, když jej na krátko jmenoval ministrem dopravy. Mít Bendla coby předsedu středočeské ODS na své straně se každému stranickému předsedovi vyplatí. Středočeši představují spolu s Prahou jakousi stranu ve straně a díky svému silnému zastoupení na kongresu mohou významně ovlivňovat vnitrostranickou politiku.

Klaus může být spokojen

Nečas – ač by jistě rád – tak nemohl vyjít vstříc prezidentu Václavu Klausovi, který si údajně přál za Fuksova nástupce senátora ODS Jiřího Oberfalzera, známého bojovníka proti Lisabonské smlouvě. Oberfalzer je rovněž Středočech, ale pro vnitrostranické účely ne tak významný jako Bendl. Klaus tedy nejspíš pochopil Nečasovu situaci a premiérovi vyhověl. Ostatně lidé jako Fuksa či bývalý předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř jsou i Klausovými protivníky a není vyloučeno, že Nečasův nejnovější personální krok byl připravován právě na Hradě.

O tom, že středočeské křídlo, které stojí proti Bendlovi, v čele s Tluchořem, připravovalo Nečasovo svržení, se v ODS mluví dlouho. Jen připomeňme, co nechtěně prozradila expředsedkyně poslanců Věcí veřejných Kristýna Kočí. Totiž že spolu s Tluchořem a pár dalšími chystají puč. Ten měl spočívat v roztržení poslanecké frakce véček, k nimž by se přidala část ODS. Výsledkem měla být vláda nejen bez Víta Bárty, ale pokud možno i bez Nečase. V souvislosti s tímto plánem padalo často ještě jméno prvního místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska, který měl být jedním z jeho autorů. Jistou satisfakcí by pak byl pro expředsedu Topolánka.

Mimochodem, když jsme u Kalouska a jeho vztahu k části ODS, byl to právě příliš vstřícný vztah exministra Fuksy k ekotendru, který připravovalo ministerstvo financí a který oficiálně občanští demokraté odmítají.

Boj v ODS

Ale vraťme se k Tluchořovi. Celá akce nakonec nemohla být spuštěna kvůli amatérismu Kočí. Nečas tak byl na jaře nucen – Kalouskovými slovy – si poprvé přifouknout muskulaturu a jednat rázně.

Kvůli opakované neloajalitě se přímo na jednání poslaneckého klubu pustil do Tluchoře a poslancům své strany doporučil, aby jej již znovu do svého čela nevolili. Tluchořovi post, který mimo jiné znamená automatické členství v nejvyšším stranickém vedení, o pár hlasů utekl a ve funkci jej nahradil Zbyněk Stanjura z Moravskoslezského kraje.

Vnitrostranická válka ale pokračovala. Tluchoř nejdřív začal obcházet stranické kolegy s tím, že by se měl letošní kongres změnit na volební. Prý by si na něm stranické vedení mělo potvrdit mandát, jejž získalo na loňském červnovém mimořádném sjezdu. Podle zastánců nové volby by tak ODS byla lépe připravena na krajské

a senátní volby příští rok na podzim.

Jenže jasné je, že i kdyby Nečas svůj post ve straně obhájil – kandidát na jeho nástupce není široko daleko v dohledu –, pravděpodobně by z hlasovacího klání vyšel oslaben. Ještě podstatnější by pak byly změny na místopředsednických postech, kam by namísto současných místopředsedů, z nichž řada je pošpiněna aférami, mohli lidé kolem Tluchoře dosadit nějakého svého koně.

Na kongresu se mají plácat po ramenou

Nečas ale tento zákulisní boj vyhrál a svolal na 22. října nevolební kongres. Ten se má navíc konat pouze jeden den (dosud byly kongresy ODS obvykle dvou až třídenní). Zkrácením chce údajně stranický šéf co možná nejvíce znemožnit kritickou diskuzi. Kongres má být podle současného vedení pouze demonstrací jednoty, na níž se budou delegáti poplácávat po ramenou, jak dobře funguje reformní vláda. Nečas se v poslední době stává tvrďákem navzdory své umírněné letoře. Doufá přitom, že to aspoň část jeho spolustraníků ocení.

BRAND24

Posledním pokusem Petra Tluchoře je snaha o to, aby se alespoň příští kongres konal již v červnu, a nikoli až po krajských volbách. Tluchoř vcelku oprávněně argumentuje stranickými stanovami, které hovoří jasně o dvouletém mandátu pro volené představitele strany. Ten si však současné stranické špičky chtějí prodloužit, což je podle Tluchoře vrcholně nedemokratické. Právě hlasování o termínu voleb v ODS bude podle očekávání nejzajímavějším bodem onoho letošního sjezdu. Půjde vlastně o nepřímé hlasování o Nečasovi. Pokud by jeho nápad s kongresem až po volbách delegáti neschválili, bylo by to faktické vyslovení nedůvěry premiérovi.

I proto teď Nečas potřebuje každý hlas, k čemuž se mu hodí Bendl a jeho část středočeských občanských demokratů vděčná za vlivné ministerské křeslo.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).