Menu Zavřít

Nečas a jeho démoni

2. 11. 2012
Autor: Redakce

Když jde o politiku, není nad symbolické, v patosu utopené konce. Tento víkend nás čeká kongres ODS, a pokud povede ke konci éry Petra Nečase, bude symboly přeplněný jako závěr nějaké antické tragédie. Hlavní postava v úvodu příběhu vystupuje jako čistý, korupcí neposkvrněný a liberálně smýšlející hrdina, aby ho závěru dohnalo hned několik vlastních démonů.

Za prvé tu máme problematiku DPH. Je vcelku jedno, že oni takzvaní rebelové v jeho vlastních řadách používají nepřímou daň jen jako falešnou záminku pro vyvolání vládního kataklyzmatu. Už šestým rokem vládne v Česku pravice. Tedy politická síla, která by měla stát za podnikateli, dýchat s nimi a ochraňovat je v dobách nejtěžších. Kolikrát se za tu dobu s DPH hýbalo a s jakými výsledky?

Ředitele podniků (na rozdíl od obyčejných lidí) zas tolik netrápí, jak vysoká nakonec daň bude. Chtějí stabilní prostředí, v kterém mohou dopředu plánovat své kroky. Místo toho se setkávají s jen těžko odůvodněným počítáním oveček v daňové kvótě. Nemluvě o tom, že z posledního navýšení nepřímé daně se zatím nevybral ani haléř navíc. DPH se na kongresu Nečasovi a jeho upadající straně vrátí jako bumerang, ozvěny starých hříchů.

To samé můžeme říct o korupci, byť v tomto ohledu bych byl trošičku méně tvrdý. Všichni ti kauzami poznamenaní ministři jistě vypovídají mnohé o personálních kvalitách vládních stran a premiéra, který jejich jmenování odsouhlasil. Na druhou stranu – tak jako nikdy předtím se v Česku řeší velké korupční případy, zdiskreditovaní politici až na výjimky (velký pozdrav pro Alexandra Vondru) odstupují, a i když sám Nečas si za to může připsat kredit jen stěží, na rozdíl od předchozích premiérů nestojí vyšetřovatelům v cestě.

Stále větší prostor v dramatu však dostává dosud vedlejší postava, nyní svým významem připomínající nestvůru z podsvětí. Už samotné jmenování Martina Kuby do funkce ministra MPO bylo pro všechny pozorovatele překvapivým krokem. Muž, jehož pověst na jihočeské politické scéně často doprovázejí přívlastky vypůjčené z mafiánských filmů, se nyní hlásí o křeslo prvního místopředsedy. Dokonce se spekuluje o tom, že by Nečase mohl nahradit. Také on ztělesňuje veškerou osudovou symboliku začátku konce současného premiéra.


Čtěte také:

Nečas míří na kongres s většinovou nominací a bez protikandidáta

Nečas má před kongresem ODS podporu jen části krajů

BRAND24

„Tluchořovec“ Fiala opustil ODS. Vláda přišla o většinu


Smutné je, že celá tahle tradédie může vcelku snadno vyústit v předčasné volby a nástup komunistů do vládních řad. A v tomto dramatu bohužel není hlavní postavou Petr Nečas, ale my všichni.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).