Menu Zavřít

Nealko nápoje: Každý Čech vypije přes 270 litrů

9. 5. 2006
Autor: Euro.cz

Čechům chutná nejen pivo, ale i nealkoholické nápoje, jejichž spotřebou se řadí k evropské špičce. Ročně jich zkonzumují přes 270 litrů na osobu včetně balených vod a minerálek, což je množství srovnatelné se sousedním Německem či Rakouskem. Informoval o tom výkonný tajemník Svazu výrobců nealkoholických nápojů Zdeněk Huml.

Jeden Čech v průměru ročně zkonzumuje také například 160 litrů piva, 17 litrů vína a několik litrů lihovin.

Spotřeba nealko nápojů v Česku od poloviny devadesátých let soustavně rostla a do roku 2003 se téměř zdvojnásobila. Předloni se růst zastavil, hlavně vlivem chladného léta. Údaje za loňský rok ještě nejsou k dispozici, ale podle Humla by mohl pokračovat růst, i když zřejmě už ne takovým tempem jako v dřívějších letech. „Lze také předpokládat, že s růstem kupní síly přestane být pro českého spotřebitele hlavním vodítkem cena nápojů, tak jako dosud,“ dodal.

BRAND24

Z celkové spotřeby 2,8 miliardy litrů představovaly předloni 1,3 miliardy litrů sycené nápoje a druhý největší podíl, bezmála 900 milionů litrů, měly balené vody. Z dalších druhů roste zájem o ovocné šťávy a nektary, ovocné nápoje a také o ledové čaje, spíše pokles naopak zaznamenávají sirupy.

Domácí výroba nealkoholických nápojů se pohybuje kolem 2,7 miliardy litrů ročně.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).