Menu Zavřít

Nazarbajev přivezl zakázky za 4 miliardy

6. 11. 2012
Autor: Profimedia

Na nerosty závratně bohatý Kazachstán je hlavním cílem českých vývozců v regionu Střední Asie. Nové zakázky podepsaly české firmy při návštěvě kazachstánského prezidenta Nursultana Nazarbajeva v Praze. Češi tak například v Kazachstánu vybudují ptačí farmu za půl miliardy nebo dva nové farmaceutické komplexy.

Rop a, plyn, zlato , uhlí, železná ruda, uran. Prakticky na kteroukoli ceněnou nerostnou surovinu si vzpomenete, má jí středoasijský Kazachstán pod zemí tučné zásoby. Zisky z těžby proměnily za dvacet let od vzniku tento stát v ekonomického lídra regionu a miláčka západních investorů.

Mezi dvanáct prioritních zemí pro export zařadila Kazachstán také Česká republika. Loni meziročně vzrostl vzájemný obchod obou zemí o plných 40 procent. Český export měl objem asi 213 milionů dolarů. Import je ovšem zatím ještě třikrát vyšší, protože Kazachstán je třetím největším dodavatelem ropy do Česka. Posílení vzájemného obchodu navíc přijel na konci října posvětit do Prahy kazachstánský prezident Nursultan Nazarbajev.

Během jeho návštěvy podepsaly české firmy smlouvy, jejichž celková hodnota dosahuje skoro čtyř miliard korun. Skupina Agroexpo CZ group tak například získala kontrakt na výstavbu ptačí farmy v hodnotě asi 550 milionů korun. Společnost Favea zase podepsala smlouvu na stavbu dvou farmaceutických komplexů ve městech Semej a Pavlodar v celkové hodnotě více než 900 milionů korun. Firmu Puro-klima čekají také dva velké projekty – stavba rehabilitačního centra ve městě Aktaj a závodu na výrobu polymerů v bývalém hlavním městě Almaty.

Šance pro české firmy Česko a české výrobky mají v Kazachstánu skvělé renomé, v němž se ještě zrcadlí i sentiment z dob Sovětského svazu. Tehdy výrobky z Československa patřily k tomu nejlepšímu, co se ve Střední Asii dalo sehnat. Dnes má středoasijská země převis kapitálu, zásoby nerostných surovin a silnou vnitřní poptávku, Češi zase mohou pomoci s rekonstrukcí kazachstánského průmyslu a infrastruktury.

Nursultan Nazarbajev tak vyzval i menší české podniky, aby se propojily se svými protějšky v Kazachstánu. Touto cestou se už vydaly například české strojírenské podniky. Založily spolu s místními partnery v hlavním městě Kazachstánu Astaně Kazašsko-české technologické centrum. Kazašská strana centrum postavila a poskytla do něj zaměstnance. Vybrané členské firmy z českého Svazu strojírenské technologie zase dodávají stroje. Ty budou zaplaceny formou výroby uskutečněné právě na těchto strojích. Na těch zároveň čeští odborníci zaučí místní pracovníky. V závěru se strojní vybavení stane majetkem centra.

Čeští strojaři si od spolupráce slibují, že je může přivést k novým zakázkám. „Je to určitý investiční projekt, který nám otevře cestu na další velký trh,“ říká Petr Beneš, generální ředitel společnosti Pramet, která dodává do centra stroje i další vybavení. Pramet přitom v Kazachstánu již tři roky působí. Mezi jeho dosavadní nejvýznamnější zákazníky patří firmy Kazcinkmaš či Armaturnyj zavod.

Celní unie – výhoda, nebo problém?

Podle Bachytžana Džaksalijeva, náměstka kazachstánského ministra průmyslu, se české firmy mohou uplatnit nejen v dodávkách strojů, ale i jinde. „V energetice, včetně té alternativní, v těžbě a zpracování surovin, chemickém průmyslu, dopravní infrastruktuře, ekologii, zdravotnictví, farmacii a komunálním hospodářství,“ uvádí Džaksalijev.


Čtěte také:

České stroje zatopí Pákistánu

Egyptský restart, země po nepokojích

BRAND24


Při dovozu do Kazachstánu jsou na české zboží uvaleny požadavky odpovídající jednotné celní unii, kterou středoasijská země v roce 2010 vytvořila s Ruskem a Běloruskem. To bylo původně českými vývozci vnímáno jako problém, protože cla v Kazachstánu vzrostla na vyšší – ruskou – úroveň. Díky nedávnému vstupu Ruska do Světové obchodní organizace WTO by ale cla v Rusku, a tudíž i v této celní unii měla naopak klesat.

Nazarbajev zároveň při návštěvě Prahy podtrhl další výhody celní unie. „Vytváří se jednotný trh, snižují se náklady na tranzit zboží a zjednodušuje se přístup na trh všech tří zemí. Společnosti podnikající v Kazachstánu mohou volně bez bariér působit i v obou dalších státech,“ připomněl.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).