Návštěva u vinaře

03. března 2003, 00:00 - Klára Linhová
03. března 2003, 00:00

Jacquesson & fils, ChampagneJako nejsevernější francouzská vinařská oblast by byla Champagne odsunuta na pokraj zájmu. Nebýt geniálního nápadu, který se připisuje domu Pérignonovi, dělat z tichého vína víno šumivé. Tím se z produktu místního významu stala světově proslulá a vyhledávaná delikatesa, kterou není třeba nikomu představovat.

Jacquesson & fils, Champagne

Jako nejsevernější francouzská vinařská oblast by byla Champagne odsunuta na pokraj zájmu. Nebýt geniálního nápadu, který se připisuje domu Pérignonovi, dělat z tichého vína víno šumivé. Tím se z produktu místního významu stala světově proslulá a vyhledávaná delikatesa, kterou není třeba nikomu představovat. Samozřejmě v Champagni, stejně jako všude jinde, se setkáte s víny různé kvality. Od zcela průměrných výrobců s nadprůměrnou velkou produkcí až k malým (ale velmi uznávaným domům), jejichž jména se objevují na předních místech v žebříčcích odborných hodnocení. Jedním ze zástupců malých rodinných firem je i vinařský dům Jacquesson & fils. Že se jedná o rodinný podnik nám bylo jasné skoro hned. Ředitelem společnosti je pan Jean-Hervé Chiquet a hlavním enologem jeho bratr Laurent. Prohlídku jsme začali na vinicích. Společnost hospodaří na 28 ha vinic, což představuje asi 60 % potřeby. Zbylých 40 % hroznů na výrobu svého vína nakupují od menších vinařů, kde kontrolují nejen kvalitu hroznů jako takových, ale vůbec celkovou práci na vinici. Ovšem nakupované hrozny se používají do základní řady vín, veškerá vína z vinic Grand Cru a Premier Cru jsou z vlastních zdrojů. Protože se šampaňské vyrábí i z modrých hroznů, klade se zde velký důraz na lisování vinného moštu. Hrozny musí zůstat před lisováním nepoškozené, aby nedošlo ke kontaktu s barvivy, které jsou ve slupkách. I proto v tomto domě operují s dvěma lisy na dvou různých místech, aby nemuseli převážet úrodu na delší vzdálenosti. Po alkoholické a malolaktické fermentaci nechávají víno zrát ve velkých dřevěných sudech. Výsledkem je suché bílé víno s vyšším obsahem kyselin. O sametovosti hotových šampaňských vín ho dělí ještě dlouhá cesta.

Mohlo by vás zajímat

Finance
Finance.cz nově najdete v aplikaci Tapito
Velký dovolenkový speciál: jak nejlépe používat platební kartu na dovolené
Čeká naši společnost revoluční změna díky technologii blockchain?
Šéf mi čte e-maily. Je to v pořádku?
Dá se pracovat s invalidním důchodem? Jde to, ale...
Auta
Retro na neděli: Ford T může za to, že jezdíme na benzín,…
Policie konečně dovolila hasičům zveřejnit fotky z nehody zapůjčeného BMW i8
Test ojetiny: Volkswagen Golf VII je skvělý, ale dieselu bychom se vyhnuli
Kvíz na pátek: Poznáte, kterým autům patří tyto interiéry?
Audi S5 Cabriolet se přiblížilo k RS 5. Může za to Hans-Jürgen Abt
Technologie
Historie televizorů Sony: od přistání na měsíci po deset let pokusů s OLEDem
Windows 10 již obsahuje český a slovenský hlas. Může vám předčítat text
Bugatti Chiron čeká na lepší pneumatiky. Pak zkusí překonat 450 km/h
Změny v pamětech cache a propojení jader. Jak se u Skylake-X zlepšil výkon na 1 MHz?
Aprílová GeForce GTX do USB skutečně existuje. Nvidia omezenou sérii rozdá
Hry pro příležitostné hráče
Zavřít