Návštěva u vinaře

03. března 2003, 00:00 - Klára Linhová
03. března 2003, 00:00

Jacquesson & fils, ChampagneJako nejsevernější francouzská vinařská oblast by byla Champagne odsunuta na pokraj zájmu. Nebýt geniálního nápadu, který se připisuje domu Pérignonovi, dělat z tichého vína víno šumivé. Tím se z produktu místního významu stala světově proslulá a vyhledávaná delikatesa, kterou není třeba nikomu představovat.

Jacquesson & fils, Champagne

Jako nejsevernější francouzská vinařská oblast by byla Champagne odsunuta na pokraj zájmu. Nebýt geniálního nápadu, který se připisuje domu Pérignonovi, dělat z tichého vína víno šumivé. Tím se z produktu místního významu stala světově proslulá a vyhledávaná delikatesa, kterou není třeba nikomu představovat. Samozřejmě v Champagni, stejně jako všude jinde, se setkáte s víny různé kvality. Od zcela průměrných výrobců s nadprůměrnou velkou produkcí až k malým (ale velmi uznávaným domům), jejichž jména se objevují na předních místech v žebříčcích odborných hodnocení. Jedním ze zástupců malých rodinných firem je i vinařský dům Jacquesson & fils. Že se jedná o rodinný podnik nám bylo jasné skoro hned. Ředitelem společnosti je pan Jean-Hervé Chiquet a hlavním enologem jeho bratr Laurent. Prohlídku jsme začali na vinicích. Společnost hospodaří na 28 ha vinic, což představuje asi 60 % potřeby. Zbylých 40 % hroznů na výrobu svého vína nakupují od menších vinařů, kde kontrolují nejen kvalitu hroznů jako takových, ale vůbec celkovou práci na vinici. Ovšem nakupované hrozny se používají do základní řady vín, veškerá vína z vinic Grand Cru a Premier Cru jsou z vlastních zdrojů. Protože se šampaňské vyrábí i z modrých hroznů, klade se zde velký důraz na lisování vinného moštu. Hrozny musí zůstat před lisováním nepoškozené, aby nedošlo ke kontaktu s barvivy, které jsou ve slupkách. I proto v tomto domě operují s dvěma lisy na dvou různých místech, aby nemuseli převážet úrodu na delší vzdálenosti. Po alkoholické a malolaktické fermentaci nechávají víno zrát ve velkých dřevěných sudech. Výsledkem je suché bílé víno s vyšším obsahem kyselin. O sametovosti hotových šampaňských vín ho dělí ještě dlouhá cesta.

Mohlo by vás zajímat

Další videa z Euro TV
  • Jiří Grund: Za předražené ceny mobilních tarifů mohou…

  • Firma s hypotékami za 22 miliard

  • Nejnadějnější český export: STRV vyvíjí z Prahy aplikace…

  • Petr Zahradník v Euro TV: Evropa se změní, brzo a hodně

  • Martin Komárek: Už nebudu klukem z plakátu

  • Jiří Strach: Nejsem kaskadér. Bál bych se vložit peníze…

  • Radomil Doležal z CzechTrade: Nejvíc náš těší, když…

  • Největší mýty o bolesti zad

  • Profesor Sameš: Porucha lícního nervu není legrace

Hry pro příležitostné hráče
Zavřít