Menu Zavřít

Návrh Věcí veřejných zvýšit daň z příjmu právnickým osobám v koalici zřejmě neprojde

4. 7. 2011
Autor: profit

Proti návrhu Věcí veřejných (VV) zvýšit daně z příjmu právnických osob o jedno procento se postavili koaliční partneři ODS i TOP 09. Podporu by návrhu vyjádřila sociální demokracie, návrh však považuje spíš za jeden z planých slibů VV, řekl v pondělí Mediafaxu poslanec Jeroným Tejc (ČSSD).

Návrh Věcí veřejných zvýšit daň z příjmu právnickým osobám v koalici zřejmě neprojde

Foto: Profimedia.cz

 Zvýšení daní firmám není řešení, soudí předseda poslanců TOP 09 a Starostů Petr Gazdík. Podnikatelé podle něj neodvádějí daně, jak by měli. Pokud by se zvýšila daňová zátěž, odvedli by jen o jedno procento více, ale v nesprávných odvodech by pokračovali. Reforma by se proto měla spíš věnovat optimalizaci daní, nikoliv jejich zvyšování.

Zvýšení daní podnikatelů by navíc mohlo v závěru Českou republiku přijít draho, myslí si Gazdík. “Investoři, kteří sem přichází, si nejdříve připraví analýzu trhu. Součástí je i graf, který znázorňuje, jak se vyvíjejí daně. Dosud se za několik posledních let snižovaly, kdyby se zvýšily, vytvoří to na křivce grafu zobáček nahoru. A ten zobáček by mohl investory odradit. Nebudou vědět, zda se v tendenci zvyšování daní nebude pokračovat,“ řekl Mediafaxu Gazdík.

Věci veřejné prý toto vysvětlení již v minulosti akceptovaly. „Řešení je ve zlepšení podnikatelského prostředí,“ uvedl Mediafaxu Gazdík.

Ani ekonomický expert ODS, poslanec Michal Doktor, s návrhem Věcí veřejných nesouhlasí. “Chtějí sbírat houby v lese, ve kterém žádné nerostou,“ komentoval návrh Doktor. Zvýšení daně z příjmu právnickým osobám o jedno procento podle něj nevytvoří státu žádný zisk.

Zvyšováním daní můžeme způsobit jediné, firmy začnou propouštět,“ řekl Mediafaxu Doktor. Stejně jako Gazdík se pak přiklání k zavedení lepší metody, jak zabránit daňovým únikům.

Zvýšit daně právnickým osobám zamýšlí sociální demokracie, řekl Mediafaxu poslanec Jeroným Tejc. Na rozdíl od návrhu Věcí veřejných by však podnikatele zatížila daněmi nikoliv o jedno, ale o dvě procenta vyššími. Zároveň by sociální demokraté chtěli zavést progresivní zdanění, které by se týkalo osob s příjmy vyššími 1,2 milionu korun.

Návrh Věcí veřejných považuji za planý výkřik. Stejný, jako když strana prohlašovala, že nebude hlasovat pro zvyšování DPH v podobě, ve které nakonec prošlo, říkala, že bude hlasovat pro progresivní zdanění. Zůstane zase u planých slibů,“ ohodnotil situaci Tejc.

Návrh Věcí veřejných by posoudila KSČM. „Pokud by z analýzy vyplynulo, že by zvýšení daně z příjmu právnickým osobám pomohlo ekonomice, pak bychom návrh podpořili,“ řekl Mediafaxu za komunistické poslance předseda jejich klubu Pavel Kováčik.

BRAND24

Vysvětlil, že strana odjakživa tíhne k zavedení progresivního zdanění. „Je postaveno na principu solidarity, který je základem každé společnosti,“ vysvětlil Kováčik.

Návrh zvýšit daně z příjmu právnickým osobám z 19 na 20 procent zmínila v pátečním pořadu 20 minut Radiožurnálu čerstvá vicepremiérka Nečasova kabinetu Karolína Peake (VV). S takovým zvýšením daní však reforma ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) nepočítá. 

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).