Návrat ztraceného slona

27. října 2009, 13:05 - Benjamin Kuras
27. října 2009, 13:05

Kdysi populární asijský podnik se sedm let po povodních vrátil

Sotva tři měsíce po otevření se v předzahrádce restaurace Indian Jewel pod slunečníky a lampiony zabírajícími snad čtvrtinu náměstíčka Týn (též známého jako Ungelt) každý den vystřídala nejméně stovka náruživých jedlíků, převážně turistů, mezi nimi několik Indů. Přišli jsme krátce po šesté hodině jako první (kromě indické rodiny, zjevně příbuzných majitele a lákadla na zákazníky) s úmyslem jíst hodně, pomalu a dlouho. Po skončení letní sezony se společenský ruch scvrkl na klientelu pražskou a na vnitřní prostory restaurace, kam se sestupuje po několika schůdcích ke kuchyňskému baru. Hned za ním voní tradiční indická pec tandur, z níž vycházejí lahodně do křupava propečené placky naan (jemná nakvašená bílá suchá) a paratha (hutnější tmavší máslovitá). Podlouhlý interiér je světle elegantní a zařízený v historickém indickém stylu – bíle prostřené stoly, starožitné židle s výtvarně opracovanými opěradly. Je zároveň i galerií starožitností, k nimž patří v lidské velikosti vyvedený dřevěný, vyřezávaný Buddha z 18. století, obrazy z moghulské dynastie ze 17. století, mozaikové obrázky tepané do mramorové destičky a prokládané kousky zlata, stříbra a drahých kamenů. Před vchodem vás pozdraví dvě bronzová slůňátka se vztyčenými choboty. Na pultě baru si všímám misky s anýzovými semínky, jichž se po jídle doporučuje odsypat trochu do hrsti a žvýkat kvůli snadnějšímu trávení.
Seladonsky vypadající a slušně česky mluvící majitel Sanjeev Wadehra sleduje od vchodu pozvolný příliv zákazníků. Občas si přijde s někým popovídat, zatímco jeho otec, indický gentleman anglického střihu ve žluté košili s kravatou, uvádí hosty ke stolům a diriguje tři indické číšníky, z nichž jenom jeden umí česky. Indian Jewel znamená vlastně návrat jedné z prvních pražských indických restaurací, která sídlila v Pařížské, než ji zničily záplavy, a jež vešla do povědomí pražské veřejnosti tím, že jí ve zmatku záplav někdo ukradl slona z ušlechtilého kovu. Ten, rádi se dozvídáme, byl po nějaké době vrácen. V Pařížské se restaurace mezi luxusními obchody trochu ztrácela, zde je na frekventované turistické stezce nepřehlédnutelná. Tříchodový oběd (polévka, hlavní jídlo a dezert) nabízí za 299 korun, k večeři středně velké porce indických specialit od tří stovek. Nabídka vín je jednoduchá a nevýrazná, většina jedlíků ostatně k indickému jídlu pije buď pivo, nebo lehké, řízně suché víno. My volíme jako společníka pro celou večeři moravské Kovácsovo růžové cuvée. Kvalitu a autentičnost indické restaurace nejlépe otestujete ochutnáním placek. Placka naan, naše první sousto, je lehce nabobtnalá, plná vzduchových bublin a na všech stranách čerstvě křupavá, jedna z nejsvěžejších a moučně nejchutnějších, jaké jsem kdy jedl, nejen v Praze, nýbrž i v Londýně. Stala se pro nás okamžitou hvězdou a přikusujeme ji s gustem k velkému předkrmu pojmenovanému „The Indian Jewel Platter“ čili klenot indické kuchyně, jinak obvykle anglicky zvanému „tandoori mixed grill“. Popsán je jako „assorted grilled meats, fish and chicken“. Jehněčí i kuře jsou marinované v červené směsi mírně pálivých koření a jogurtu, losos tuším v šafránu a kurkumě, vše jemně grilované, s příjemnou kyselostí jako převládající chutí, obložené míchaným salátem a provázené jemnou mátovou jogurtovou omáčkou. Štědrá porce, od každého dva kusy, víc, než by stačilo na předkrm pro dva.
Zástupcem ryby je bohužel jen losos, pokrm veskrze neindický, nýbrž severoatlantický, ale, pravda, v českém kontextu je ze všech ryb nejsnadněji připravovaný. Je podušený v husté, mírně pikantní omáčce masala, což je směs mnoha indických koření, od kurkumy a zázvoru přes kardamom a skořici. Od kuchaře ke kuchaři se trochu liší, míchají je v různém poměru a v mírně odlišných kombinacích a v různých stupních pikantnosti. Zdejší masala je opět jen středně pikantní, ale číšník přináší mističku veleostré omáčky vindaloo pro případ, že by nám samotná masala připadala mdlá. Nepřipadá, na Prahu to stačí, alespoň prozatím, indická kuchyně si zde svoje fanoušky teprve získává a nesmí je vystrašit, vindaloo je pro otrlé mazáky. K masale bereme šafránové rýžové pulao, do žluta vyvařené a vonné, další placku naan a doprovodnou omáčku z černé čočky.
Jehněčí „pasanda“ je severoindická specialita z rozplývavého, do měkka rozdušeného kvalitního jehněčího (slovo pasanda znamená nejlepší). Maso je marinované a pak pomalu dušené ve směsi cibulky, římského kmínu, pepře, kardamomu, česneku, koriandru, hřebíčku, feferonek, jogurtu a mandlí. Jen mírně a přívětivě, téměř neznatelně přiostřené chilli papričkou. Doprovází je bílá rýže a křupavá máslovitá paratha. Z dezertů stojí za vyzkoušení hustá mangová zmrzlina „kulfi“. Malé zamyšlení nad recenzováním restaurací všeobecně. V Londýně nebo v Paříži si každá restaurace vystavuje příznivé kritiky v oknech, protože ví, že veřejné doporučení je nejlepší publicita. Za poslední dva roky jsem jen já sám vychválil nejmíň třicítku restaurací, ale ještě jsem pochvalnou recenzi (ani od sebe, ani od kohokoli jiného) u žádné z nich neviděl vystavenou. Podle čeho má občasný brouzdal pražskými restauracemi poznat, že se u vás dobře nají?
Těch pár nepochválených si naopak místo zamyšlení, zda nemají něco zlepšit, najímá PR agentury, aby recenzentovi hrozily žalobou a spílaly mu do diletantských, nactiutrhačných žoldáků, trapných světáků, zcestovalých blbů, žoků nasáklých vínem, píšících podrazy na čtenáře, dehonestujících práci kuchařů, číšníků a majitelů (doslovné citáty z nedávného dopisu redakci). Jako by pánem české gastronomie stále ještě nebyl zákazník, nýbrž pingl a hospodský, dnes předstírající luxus a noblesu.

Jídlo 44/50, servis 20/20, nápoje 6/10, prostředí 10/10, value for money 9/10, celkem 89/100

+ Kvalitní indická kuchyně, noblesní historicky umělecké prostředí, dokonalý servis, sublimně lahodné placky
- Malý výběr vín

Restaurant Indian Jewel
Týn 6
110 00 Praha 1
Tel. 222 310 156, mobil 603 843 592
Email: wadehra@savic.eu

Kuchyně: Indická
Původ vín: ČR, It, Fr, Chil, Arg

Výběr z jídelního lístku:
Murg chaat (kuře na citronu) 160 Kč
Samosas (plněné pirohy) 120 Kč
Pakoras (smažené plátky cibule nebo kuřete obalované v luštěninové mouce) 120 Kč Mulligatawny (jemná luštěninová polévka) 120 Kč
Tandoori jhinga (grilované krevety) 490 Kč
Kastoori Murgh Kebab (kuřecí kebab ve vaječnozeleninovém obalu) 350 Kč
Malai Seekh (šťavnatý kebab z mletého jehněčího) 300 Kč
Tandoori Gobi (kořeněný květákový kebab) 190 Kč
Jingha Pepper Masala (krevety v omáčce ze zeleného pepře) 490 Kč
Dahi Ka Kheema (mleté jehněčí na jogurtu s hřebíčkem a skořicí) 325 Kč
Sag Gosht (jehněčí se špenátem) 360 Kč
Aloo Gobi Masala (brambory a květák na indickém koření) 180 Kč
Gosht Biryani (rýže s jehněčím masem s okořeněným jogurtem) 375 Kč

Výběr z vinného lístku:
Rulandské šedé (Michlovský) 479 Kč
Chardonnay (Argentina) 749 Kč
Chablis AOC (Lorot) 1169 Kč
Frankovka (Michalovský) 429 Kč
Rulandské modré (Kovács) 739 Kč
Côtes du Rhône AOC 699 Kč
Valpolicella Classico Superiore 589 Kč
Chianti Caspagnolo 679 Kč
Cramenere Researva Tamara (Chile) 899 Kč
Viňa Amalaia Malbec (Argentina) 949 Kč
Prosecco di Valdobiaddene 599 Kč
Moët & Chandon Brut Imperial 1899 Kč

Mohlo by vás zajímat

  • Je o mě zájem, říká expremiér Jiří Paroubek v Euro TV

  • Pavel Ryba - muž, který Čechům prodá ročně tunu zlata

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

  • Aleš Kučera: Chvíli potrvá, než se lidé naučí se státem…

  • Ondřej Kania: Otevřeme další dvě školy

  • Martin Burda: Bankám v Česku ujíždí vlak

  • Mnislav Zelený Atapana: Přítel amazonských indiánů

  • Jan Bílý: Nebuď uštvaný manažer. Buď král!

Hry pro příležitostné hráče