Menu Zavřít

Návrat tisícileté tradice. V Británii oživují těžbu cínu

26. 7. 2016
Autor: Smalljim, CC BY 3.0, Wikimedia

Když byl v roce 1998 uzavřen na jihozápadě Anglie poslední cínový důl, skončila tím tisíciletá tradice těžby cínu ve Velké Británii. Po osmnácti letech tento důl koupila nová společnost, pro jejíhož šéfa je obnovení těžby cínové rudy „dětským snem“.

Od uzavření dolu South Crofty v hrabství Cornwall proběhlo několik neúspěšných pokusů o obnovení těžby. V dole se má stále nacházet kolem 30 tisíc tun cínu, což je zhruba desetina světové roční produkce.

Za nejnovějším pokusem stojí kanadská společnost Strongbow. Ta v polovině července dokončila akvizici stoprocentního podílu v dole a po dalších průzkumech by chtěla začít s těžbou v roce 2019 nebo 2020. Pro šéfa Strongbow Richarda Williamse je obnovení těžby cínové rudy v Cornwallu „dětským snem“.

Těžba cínu se v britském hrabství Cornwall těšila silné tradici. Táhla se až do doby bronzové a v době Antiky ji zaznamenal už v roce 450 před naším letopočtem řecký historik Herodotos. Pro Římany byla Británie ve své době významným zdrojem komodit včetně cínu.

Těžkou ránu odvětví uštědřila osmdesátá léta 20. století, temné období pro britské těžaře, kdy produkce cínu začala upadat. Přelomový byl rok 1984. Tehdy zkolabovala Mezinárodní dohoda o těžbě cínu a cena komodity prudce poklesla. O čtrnáct let později byl poslední cínový důl South Crofty na jihozápadním cípu Anglie uzavřen. V samotném dole se těžilo přinejmenším čtyři století.

Největší producenti cínu ve světě (tun, 2014)
1. Čína 125 000
2. Indonésie 84 000
3. Peru 23 700
4. Bolívie 18 000
5. Brazílie 12 000

Zdroj: USGS Mineral Resources Program

„Když jsem vyrůstal, viděl jsem úpadek uhelného a cínového průmyslu. Proto je příležitost otevřít South Crofty fascinující,“ prozradil Williams agentuře Bloomberg. „A bude mít důležitý dopad na Cornwall,“ dodává a doufá v podporu regionu, který patří k nejchudším na ostrovech.

Williams věří, že obnova těžby bude zisková, zvláště kvůli nedostatku nových zásob cínu ve světě. Od kolapsu průmyslu v osmdesátých letech byla objevena pouze čtyři nová naleziště cínu. Vysoká poptávka po komoditě v době technologické revoluce v novém století přitom vyšponovala ceny až na 33 600 dolarů za tunu v roce 2011.

CONTENT24

Je trochu paradoxní, že obnova těžby cínu má přijít v době obecně nízkých cen komodit. V letošním roce sice cena cínu vzrostla již o 22 procent, tím se ale jen dostala zpět na úroveň začátku roku 2015 – aktuálně je na 17 770 dolarech za tunu. Srovnání jsou však relativní, proti roku 1998 je dnes komodita, která se používá hlavně jako příměs do jiných slitin, třikrát dražší.

Vývoj ceny cínu za poslední čtyři roky

Na jihozápadě Anglie má vzniknout obří jaderná elektrárna. Čtěte:

Britský jaderný megaprojekt mohou Francouzům vyfouknout Číňané

100 miliard liber do energetiky? Po brexitu jen stěží

Jaderná elektrárna Hinkley Point B (Autor: Robin Somes, CC BY-SA 2.0, Wikimedia)

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).