Návrat k pravěké stravě

06. března 2011, 06:28 - Petra Klíčová
06. března 2011, 06:28

Orientovat se v záplavě různých zázračných diet a odlišných stravovacích zvyků je čím dál tím složitější. Nějakého vegetariána zná asi každý z nás, lidí stravujících se makrobioticky je už méně. A víte, kdo jsou to vitariáni?

Foto: Profimedia

Vita v latině znamená život. Vitariáni jsou tedy lidé, kteří se snaží jíst živou potravu. Neznamená to však, že by pojídali některé živočichy zaživa. Naopak, podobně jako vegetariáni preferují stravu rostlinnou a masu se vyhýbají. Považují ho za nepřípustné jak z důvodů etických, tak dietetických. Zásadní rozdíl mezi vegetariánstvím a vitariánstvím spočívá v tom, že vitariáni jídlo tepelně neupravují. Živá strava v tomto případě znamená syrová, tepelně neupravená. Takový životní styl v mnohém připomíná časy před podmaněním si ohně.

Co zničí oheň

Podle vitariánského přesvědčení ničí tepelná úprava přirozené kvality potravin, ba je dokonce škodlivá. V každém jídle, které budete vařit při 100 stupních Celsia tři minuty a více, dojde ke sražení bílkovin, karamelizaci cukrů, rozkladu vlákniny, ztrátě 30 až 50 procent vitaminů a minerálů a zničení všech enzymů. Sražené bílkoviny pak nedokáže naše tělo správně zpracovat a využít, pro dobré trávení mu chybí potřebné enzymy i vláknina, která trávicí proces urychluje a pomáhá detoxikaci organismu.

Lidské tělo prý není na zpracovávání tepelně upravené potravy stavěné. Tím, že dlouhodobě konzumujeme vařená jídla, svůj organismus neúměrně zatěžujeme a vyčerpáváme. Příčinu většiny civilizačních onemocnění, jako jsou alergie, obezita, cukrovka, kardiovaskulární onemocnění a rakovina, vidí vitariáni právě v nadměrném holdování vařenému jídlu, které je pro náš organismus nepřirozené a nevhodné.

Smutný kočičí experiment

Nepřirozenost tepelně zpracovaného jídla spočívá podle vitariánského pohledu v tom, že člověk jako jediný živý tvor při přípravě jídla používá oheň. A to jen po krátkou část své historické existence na této planetě. Lékař Francis M. Pottenger mladší doložil negativní účinky tepelně upravené stravy studií, kterou prováděl na početné skupině 900 koček.

Polovinu koček krmil po dobu 10 let, tedy přibližně tří kočičích generací, vařeným masem, druhou polovinu syrovým. U koček se syrovou stravou k žádným změnám zdravotního stavu nedocházelo, zato s kočkami, které jedly maso vařené, to šlo z kopce. Každou další kočičí generaci postihovala řada degenerativních onemocnění o něco dříve než tu předešlou. Ve čtvrté generaci pak zmiňovaná polovina koček úplně vymřela, nedokázala už přirozeně zplodit další potomstvo.

Tělo jako alkalická baterie

Tepelná úprava prý stravu mění na všech úrovních. Hlavním negativem, ke kterému při vaření potravy dochází, je značný úbytek vody. Aby mohla strava projít trávicím traktem, musí ji naše tělo opětovně zkapalnit. Nedostatek vody v tepelně upravené potravě tak vede k tomu, že nám houstne krev. Z takto zahuštěné krve se osmózou (fyzikální proces, při kterém se šíří částice z míst s vyšší koncentrací do míst, kde je koncentrace nižší) dostávají toxické látky do lymfy, a tím do lymfatického, čili imunitního systému. Tento proces je údajně jedním z původců zdravotních problémů počínajících chřipkami a alergiemi a končících rakovinou.

Druhým problémem, který vařená strava způsobuje, je narušení zásadito-kyselé rovnováhy našeho organismu. Tepelně zpracované jídlo se chová kyselinotvorně, zatímco naše tělo by mělo být spíše zásadité – alkalické, podobně jako baterie. Životadárné chemické reakce se mohou odehrávat pouze tehdy, když má tělo dostatek energie – elektronů, které přebíhají mezi atomy. A tepelná úprava tyto elektrony v potravinách ničí.

Teplé večeře jsou návykové

Přechod na vitariánský způsob stravování není snadný. Musíte se vzdát masa, a to i syrového – pokud jste si mysleli, že by tatarský biftek prošel, nenechte se mýlit, maso mrtvých zvířat rozhodně mezi živé potraviny nepatří. A vzdáte se také polévek, bramborových jídel, knedlíků, moučníků… A všech teplých snídaní, obědů či večeří. Vitariáni říkají, že vařené jídlo je návykové a oproštění se od něj představuje detox, který nikdy nebývá příjemný. Pokud to však vydržíte, odměnou by vám mělo být absolutně zdravé a čisté tělo.

Mohlo by vás zajímat

  • Pavel Ryba - muž, který Čechům prodá ročně tunu zlata

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

  • Aleš Kučera: Chvíli potrvá, než se lidé naučí se státem…

  • Ondřej Kania: Otevřeme další dvě školy

  • Martin Burda: Bankám v Česku ujíždí vlak

  • Mnislav Zelený Atapana: Přítel amazonských indiánů

  • Jan Bílý: Nebuď uštvaný manažer. Buď král!

  • Jaroslav Žlábek: Na jedno nabití ujedeme 1000 kilometrů

Hry pro příležitostné hráče