Menu Zavřít

Návrat Gordona Gekka

19. 8. 2010
Autor: Euro.cz

Příští měsíc se začne v kinech promítat pokračování legendárního filmu z roku 1987

Perex:
Wall Street 2: Peníze nikdy nespí. Jeden z nejočekávanějších filmů letošního roku. Trhák, o jehož komerčním úspěchu v kinech od Japonska po Brazílii pochybuje málokdo. A zároveň film, který do kin vstupuje v nelehké pozici. Pokud nebude minimálně stejně úspěšný jako jeho o 23 let starší sourozenec, bude se o posledním počinu režiséra Olivera Stonea mluvit jako o nezdaru. Pokračování slavného filmu Wall Street, který ve druhé polovině osmdesátých let pro mnoho lidí znamenal první lekci z fungování finančních trhů, vstupuje s podtitulem Peníze nikdy nespí od třetího zářijového týdne do světových kin. Týdeník EURO přináší s předstihem zákulisní informace z natáčení, při němž první klapka padla 9. září 2009, recenzi filmu a zhodnocení vývoje finančních trhů v posledních dvaceti letech.

Filmovému studiu 20th Century Fox se k pokračování filmu Wall Street s rozpočtem 70 milionů dolarů podařilo přesvědčit tři klíčové muže. Kromě režiséra Olivera Stonea i producenta Edwarda Pressmana a herce Michaela Douglase v roli kultovního wallstreetského hráče Gordona Gekka. Posledně jmenovaný souhlasil s účinkováním v novém díle, jen pokud se scenáristům povede „ušít“ pravý příběh. Michael Douglas příští měsíc, těsně po světové premiéře filmu Wall Street 2: Peníze nikdy nespí, oslaví 66. narozeniny. Bohužel uprostřed léčby nádorového onemocnění krku, které mu lékaři v minulých dnech diagnostikovali.

Dobrá chamtivost

Obsazením Douglase do role Gordona Gekka chtěl Stone před více než 23 lety překvapit. „Michael v té době nikdy roli a la Gekko nehrál. Byl obsazován především do romantických nebo komediálních rolí. Ve filmu Wall Street však měl hrát postavu, která byla – upřímně řečeno – skrznaskrz odporná,“ vzpomíná nyní Stone. Nápad se však podařilo skvěle uskutečnit a amerického herce židovského původu čekala za film soška Oscara. Slavný Gekkův výrok o „dobré“ chamtivosti si v následujících letech vypůjčilo mnoho těch, kdo současný kapitalismus pranýřovali. Včetně italského kardinála Tarcisia Bertoneho, který loni v létě v italském Senátu prohlásil, že ekonomika volného trhu „greed“ neboli chamtivost legitimizovala. Mimochodem proslulá Gekkova věta „greed is good“ je ve skutečnosti koncentrátem rozvinutější myšlenky. Celá část projevu, který tehdejší hlavní hrdina filmu adresoval fiktivnímu shromáždění akcionářů, zní: „Chamtivost – z nedostatku lepších slov – je dobrá. Je správná. Funguje. Ospravedlňuje, pomáhá a zachycuje podstatu vývoje. Chamtivost ve všech formách – po životě, penězích, lásce nebo po vědění – lidstvo pozvedává.“

BRAND24

Spirituální bankéři

Stoneův záměr, aby se z prvního dílu stal příběh s morálním podtextem, úplně nevyšel. Gekkovu postavu si diváci v podstatě zamilovali, jakkoli se tento výraz může zdát nepřípadný. Olivera Stonea prý stále překvapuje „počet lidí, kteří za ním od té doby přišli, aby mu sdělili, že se rozhodli pro kariéru na Wall Streetu kvůli jeho filmu“. Tito obvykle třicátníci a čtyřicátníci si dle něho vedou na Wall Streetu poměrně dobře a – jak zdůrazňuje – obchodují poctivě.
Práce na scénáři k volnému pokračování filmu Wall Street začaly zhruba před dvěma lety. V době, kdy byl Gordon Gekko na Wall Streetu vyhynulým živočišným druhem. To není jednoznačně důvod k radosti, protože ho dle Stonea v jeho destrukčním chování nahradily celé instituce. „V minulosti byla banka bankou a pojišťovna pojišťovnou. V roce 2008 se to změnilo. Hranici mezi těmito funkcemi zrušily deregulace z osmdesátých a devadesátých let,“ domnívá se Stone. Scenárista Allan Loeb, který se na filmu podílel se Stephenem Schiffem, sbíral podklady k novému filmu v době největších turbulencí na světových finančních trzích. Dle něho to byla výhoda: „Mnoho chlapíků z Wall Streetu právě zažívalo spirituální okamžik, a proto bylo zajímavé s nimi hovořit.“ Tvůrce filmu mimo jiné zajímal i názor „doktora zkázy“ Nouriela Roubiniho nebo investora George Sorose. Detaily si „vpaloval“ do hlavy i herec Shia LaBeouf. Tomu Stone přidělil postavu Jaka Moora, mladého investorského talentu, který si do necelých 30 let stihl vydělat miliony dolarů, ale jehož život se později zkomplikuje. LaBeouf dle tvůrců filmu podstoupil intenzivní „nalejvárnu“ v investičních společnostech, a jakmile pochopil základy finančního světa, začal na vlastní pěst zkoušet obchodní transakce. Nakonec zdolal šestihodinovou zkoušku Series 7 test, jejíž úspěšní absolventi mohou obchodovat s cennými papíry.

Obleky na míru

Obrovský úspěch prvního filmu přinesl filmařům při natáčení jeho pokračování jednu výhodu. Při hledání vhodných míst se s nimi zacházelo s úctou, o které si dřív mohli nechat jen zdát. V osmdesátých letech museli například nechat vybudovat vlastní „trading floor“ – natáčení v některém reálném prostředí nechtěla štábu povolit žádná firma na Wall Streetu. Před dvěma lety však producenty filmu vítali prakticky všude. Pokud prý jinak hlučné sály zjistily, že si je kvůli natáčení obhlíží sám Oliver Stone, ztichly a po chvíli ho jejich osazenstvo začalo oslavovat. Film Wall Street 2: Peníze nikdy nespí se už proto odehrává ve „skutečných“ kulisách, v nichž se natáčelo převážně o víkendech. Konkrétně v prostorách Royal Bank of Canada ve Světovém finančním centru na dolním Manhattanu, v newyorském sídle společnosti Creditex obchodující s kreditními deriváty nebo v prostorách brokerské firmy Knight Capital v Jersey City. Jako „lidé v pozadí“ si v něm zahrálo mnoho skutečných obchodníků z Wall Streetu. Trochu se také změnily kostýmy, které měla u obou filmů na starost 61letá kostýmní návrhářka Ellen Mirojnicková. V osmdesátých letech stylizovala Gordona Gekka trochu do hollywoodského Garyho Granta, což popisuje jako „třicátá léta přizpůsobená osmdesátým“. Na wallstreetské poměry byl tehdy finančník nepřípustně extravagantní.
Poté, co si odpykal několik let ve vězení, však v novém filmu vystupuje jiný Gekko – i pokud jde o oděvy. Pořád mu zbylo dost peněz, aby se oblékal přiměřeně nákladně. Formální obleky však vyměnil za „pohodlnou ledabylost“. Shia LaBeouf a jeho kolega Josh Brolin, kteří v novém filmu představují úspěšné wallstreetské obchodníky, měli stejně jako jejich reálné protějšky všechny obleky šité na míru. I to ukazuje, jakým detailům se tvůrci filmu rozhodli vyhovět. Zda se jim povedlo přenést sdělení o chamtivosti, která se v dnešním světě stala legální, na plátno, uvidíme v České republice od 30. září.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).