Menu Zavřít

Nastal čas příprav na e-Evropu

27. 10. 2003
Autor: Euro.cz

TELEKOMUNIKACE, STEJNĚ JAKO CELÁ OBLAST INFORMAČNÍCH TECHNOLOGIÍ, SE MUSÍ PŘIPRAVIT NA ČESKÝ VSTUP DO EVROPSKÉ UNIE. ROVNĚŽ LEGISLATIVA, KTERÁ SE TÉTO SFÉRY DOTÝKÁ, PROŠLA A ČÁSTEČNĚ JEŠTĚ ASI BUDE MUSET PROJÍT ZMĚNAMI.

Telekomunikace nesmí brzdit využívání informačních technologií

Telekomunikace mají nesporně nenahraditelné místo v rozvoji moderních informačních a komunikačních technologií. Pokud by nebyly na odpovídající výši a nevyhovovaly požadavkům na ně kladeným, byly by brzdou k plnému využívání všech možností, které IT nabízejí. I z tohoto úhlu pohledu věnuje jak Česká republika, tak EU telekomunikacím značnou pozornost.

EVROPSKÉ SOUVISLOSTI

Na zasedání Evropské rady v březnu 2000 v Lisabonu si čelní představitelé vlád a států Evropské unie stanovili ambiciózní cíl pro příští desetiletí: evropská ekonomika se má stát nejkonkurenceschopnější a nejdynamičtější ekonomikou ve světě. Země střední a východní Evropy, které se od května mají stát novými členy unie, nemohou pochopitelně stát stranou tohoto úsilí. Proto již v roce 2000 zahájí svůj vlastní „akční plán ve stylu eEurope“. V průběhu summitu EU ve švédském Göteborgu v červnu 2001 přijali nejvyšší představitelé vlád kandidátských zemí Akční plán eEurope+ 2003. Jde o společný politický závazek, jehož cílem je využít příležitostí spojených s rozvojem nové, digitální a znalostní ekonomiky. V souladu s přistoupením k Akčnímu plánu eEurope+ 2003 aktualizuje ČR své cíle státní informační politiky. Zaměřila se jak na přechodné období spojené s přípravami na členství v EU, tak i na dobu, kdy už budeme členem. Tato strategie má pomoci zaměřit se na využití širokého potenciálu, který současný rozvoj moderních informačních a komunikačních technologií nabízí. V souladu s tím je i návrh nové Státní informační a telekomunikační politiky, který zhruba v první polovině roku připravilo ministerstvo informatiky. Tento návrh v souladu se strategií EU stanoví mj. čtyři základní priority:

* dostupné a bezpečné komunikační služby,

* informační vzdělanost,

* moderní veřejné služby on-line,

* dynamické prostředí pro elektronické podnikání.

Součástí tohoto úsilí je i novela telekomunikačního zákona, která vstoupila v účinnost v srpnu. Ta mj. zpřístupňuje účastnické vedení konkurentům Českého Telecomu. Jde o další dlouho očekávaný krok směrem k liberalizaci telekomunikačního prostředí. Ministerstvo informatiky se rovněž snaží uspíšit zavedení paušálního poplatku za vytáčený internet a zlepšení kvality služeb ADSL poskytovaných Českým Telecomem.

BRAND24

PODPORA I PRO TELEKOMUNIKACE

Na vstup do EU se nepřipravuje jen stát, ale i zástupci samotného oboru. Česká asociace telekomunikací upozornila, že období před 1. květnem 2004 bude velice kritické a bude klást veliké nároky na dokonalé zpracování právních úprav v jednotlivých oborech národního hospodářství, které budou platné po vstupu do unie. Je tomu tak i v oboru elektronických komunikací, kdy po zpracování a schválení příslušné právní úpravy vznikne nové právní prostředí pro budování sítí a zajišťování služeb elektronických komunikací a přiřazených zařízení. V nové úloze a postavení začne působit národní regulační úřad a obor elektronických komunikací bude pod dohledem Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Oblasti telekomunikací se rovněž týkají možnosti čerpat finanční prostředky ze strukturálních fondů EU. Při čerpání peněz z unijních prostředků bude hrát značnou roli Evropská průmyslová asociace EICTA. Zabývá se informačními technologiemi, telekomunikacemi a spotřební elektronikou a bude mj. provádět technickou asistenci a poradenství v rámci projektu ELECTRANET-2, který schválil direktoriát pro rozšíření EU.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).