Menu Zavřít

Naskenovaní fanoušci

21. 11. 2008
Autor: Euro.cz

Klub SK Dynamo České Budějovice neoprávněně pořizoval fotokopie občanských průkazů

Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) vyšetřuje prvoligový fotbalový klub SK Dynamo České Budějovice za nepovolené pořizování fotokopií občanských průkazů návštěvníků svých utkání. Týdeníku EURO to potvrdil technický manažer klubu Roman Havel. Vedení jihočeského klubu se ale k této kauze odmítá podrobněji vyjádřit. „Šetření probíhá. Odpovědi na vaše otázky by byly v tomto okamžiku předčasné. Po skončení kontroly a oznámení výsledků nastane doba pro případné přijímání opatření či vyvozování následků. Klub své stanovisko zveřejní a bude o něm média informovat,“ napsal Havel v e-mailu týdeníku EURO.
Manažer Dynama odmítl upřesnit, zda si klub objednal bezpečnostní službu podnikající na základě živnostenského listu, jaké dostala zadání k zacházení s osobními údaji fanoušků nebo zda již došlo k výměně agentury a nápravě situace. „Jedná se o poměrně čerstvou záležitost. Případ je v šetření, proto nemohu sdělovat podrobnosti. Jednoznačně byl porušen zákon na ochranu osobních údajů, protože fotokopie občanských průkazů se samozřejmě pořizovat nesmějí,“ sdělil šéf ÚOOÚ Igor Němec. Podle jeho slov hrozí za takové jednání i finanční sankce, ale on ze své funkce její výši zatím komentovat nemůže.

BRAND24

Jak dál s manuálem?

Problém vznikl tím, že ministerstvo vnitra ve spolupráci s Českomoravským fotbalovým svazem vytvořilo manuál, který má objasňovat povinnosti a oprávnění klubů v souvislosti s novou reformou policie. Od 1. ledna totiž dojde v důsledku reformy policie ke změně odpovědnosti klubů a pořadatelské služby za průběh utkání. Policie už bude přímo na stadionech pomáhat jen v případě, že dojde k vážnému narušení veřejného pořádku. Kluby nyní tápají a nevědí, jak s příručkou naložit. Důsledkem toho bylo i porušení zákona na ochranu osobních údajů v případě Dynama České Budějovice, které pořizovalo fotokopie občanských průkazů některých fanoušků při zářijových utkáních Gambrinus ligy, a to v rámci boje proti násilí na fotbalových stadionech. „Při zakoupení lístku do kotle jsi prošel turniketem a u vstupu do kotle byla bezpečnostní agentura a tam se občanky skenovaly,“ objasnil týdeníku EURO skalní fanda Jiří Paýr poté, co celý případ rozvířila internetová diskuse fandů na webové stránce Dynama. Podle Němce se nyní jeho úřad snaží ve spolupráci s ministerstvem vnitra a ČMFS tento stav napravit a již proběhlo jednání na sjednocení výkladu k manuálu. „Bylo dohodnuto, že jednotlivé kluby budou plnit registrační povinnost vůči ÚOOÚ ve smyslu zákona o ochraně osobních údajů a ČMFS pro kluby zorganizuje seminář s účastí zástupců ÚOOÚ,“ upřesnila mluvčí úřadu Hana Štěpánková.

Stížnost podali fanoušci

Mluvčí úřadu dále potvrdila, že podnět k vyšetřování vzešel v návaznosti na stížnosti fanoušků. Ti se selektivnímu postupu pořadatelů, kteří kopírovali občanské průkazy pouze v jedné části hlediště, velice podivovali. „Zarážející je, že se musíte prokazovat občankou. Bezpečnostní služba nemá právo jen tak požadovat prokázání totožnosti. Policie může žádat prokázání totožnosti jen tehdy, je-li osoba přistižena při páchání trestné činnosti či přestupku, nebo pokud při pátrání po osobách, zbraních či věcech odpovídá hledané osobě,“ radí na klubovém webu jeden z postižených diváků. Tomu dává ÚOOÚ za pravdu. V tomto směru úřad upozorňuje na další problém, kterým je postavení bezpečnostních agentur, jež pořadatelé těchto akcí hojně využívají. „Zatím není českým právem důsledně regulováno,“ uvedla Štěpánková.
Podle chatu příznivců Dynama klub s těmito praktikami skončil v polovině září, ihned po zahájení vyšetřování.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).