Naservírovali jsme Australanům gulášek

06. ledna 2009, 00:00 - Tomáš Stingl
06. ledna 2009, 00:00

V australských rodinách se mají začít podávat k večeři jídla podezřelých názvů.

Svíčková, španělští ptáčci nebo tradiční český guláš. Potraviny, které díky speciální technologii sterilace a balení přežijí bez újmy i tamější horké podnebí, bude v Austrálii prodávat trutnovská firma Expres Menu.

Australské ženy prý doma příliš nevyvářejí. Zejména ve všední dny, kdy se vracejí pozdě z práce. Strávníci na nejmenším kontinentu jsou tudíž zvyklí běžně konzumovat předpřipravená jídla. A rádi zkoušejí nové chutě.

Kombinace toho všeho se ukázala jako ideální příležitost pro českou rodinnou firmu Expres Menu. Podnik z Trutnova produkuje potraviny vhodné pro uspěchanou moderní dobu – od šokově mražených krůtích plátků s rýží až po sterilovanou Krakonošovu pochoutku. „Patentovali jsme si speciální technologii sterilace, která zajistí, že jídlo vydrží bez použití konzervačních látek až 29 stupňů Celsia a má přitom roční záruku,“ říká hlava rodiny a zároveň podniku Petr Sogel. „I proto máme dobré šance uplatnit se právě v horkém australském podnebí.“

Česká svíčková místo čínské polévky

Loni v březnu se tak Petr Sogel vypravil se svými pochoutkami na potravinářský veletrh do australského Brisbane. „Vezli jsme samozřejmě spoustu vzorků, tak jsem měl strach, jestli nebudou na celnici problémy. Australané jsou velmi hákliví na dovoz potravin. Ale díky povolení z veletrhu vše proběhlo hladce,“ vypráví podnikatel, který pak se svou dcerou oděnou do českého lidového kroje začal hostům veletrhu servírovat na ochutnání gulášek nebo tradiční svíčkovou s knedlíkem.

„Úspěch předčil všechna naše očekávání. Ozvaly se hned čtyři místní firmy, které s námi chtěly spolupracovat. Dohodli jsme se s jednou, která v Austrálii prodává jídla s rychlou přípravou, takže k jejímu sortimentu naše nabídka krásně pasuje,“ pokračuje Petr Sogel. „Australané postupně bohatnou a jsou to mimořádně otevření a flexibilní lidé. Zejména střední a vyšší třída tak ráda zkouší nová jídla. Už se přejedli čínských instantních polévek a naše gulášky jim zachutnaly,“ vysvětluje podnikatel.

Po třech dnech budete vysmátí

Vzhledem k tomu, že potraviny od Expres Menu jsou trvanlivé, není problémem ani relativně velká vzdálenost. Výrobky přežijí dalekou cestu lodí bez úhony. Jedinou komplikaci tak Petr Sogel vidí ve složité legislativě při dovozu potravin. „Až se nám podaří doladit vše podle požadavků australských zákonů, vidím tento trh jako mimořádně slibný.“

Po prvním půlroce obchodu s touto jižní zemí je ale český podnikatel nadšen především lidmi, se kterými se tam setkává. „Všichni jsou tam tak nějak vysmátí. Cestoval jsem ledaskde, ale tak pozitivní lidi jsem snad nikde nepotkal. Je to nakažlivé, po třech dnech se budete usmívat také. Ostře to kontrastuje s Českou republikou, kde chodíme všichni pořád naštvaní, i když nemáme důvod,“ podotýká podnikatel a dodává: „O to hůř se potom z Austrálie vrací domů.“

Mohlo by vás zajímat

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

  • Aleš Kučera: Chvíli potrvá, než se lidé naučí se státem…

  • Ondřej Kania: Otevřeme další dvě školy

  • Martin Burda: Bankám v Česku ujíždí vlak

  • Mnislav Zelený Atapana: Přítel amazonských indiánů

  • Jan Bílý: Nebuď uštvaný manažer. Buď král!

  • Jaroslav Žlábek: Na jedno nabití ujedeme 1000 kilometrů

  • Daniel Stein Kubín: Slova jsou jen slova, surf a poušť…

Hry pro příležitostné hráče