Menu Zavřít

Náš člověk v Berlíně: Europarlament jako hobby

23. 6. 2015
Autor: Mef.ellingen, Wikimedoa Commons (CC BY-SA 3.0)

Mnozí politici usilují podle škarohlídů o post v europarlamentu kvůli penězům. To Bernd Posselt má europolitiku jako zálibu. Tento Čechům dobře známý mluvčí Sudetoněmeckého zemského spolku sice už není přes rok europoslancem, ale nadále se účastní jednání: a to zadarmo a na vlastní náklady.

I bez mandátu se chová, jako by se nic nezměnilo. „Někteří jezdí na Mallorku, já za své peníze jezdím do europarlamentu a sleduji politiku,“ řekl Spiegelu Posselt, který loni nebyl do europarlamentu zvolený po dvaceti letech. Svou aktivitou vzbudil pozornost, z právního hlediska je to ale v pořádku.

Jako bývalý europoslanec má právo pohybovat se v prostorách parlamentu, může tedy mluvit s lidmi a říci názor, pokud je vyzvaný. Nemůže jen hlasovat a nemá kancelář. Byť je Posseltova vášeň zvláštní, jeho jednání je jistě sympatičtější než opak: tedy být regulérní poslanec s mandátem, ale nevykazovat skoro žádnou aktivitu.

Svého času vzbudila rozruch například kauza exposlankyně za ODS Andrey Češkové, která už během kampaně voličům tajila vysoký stupeň těhotenství a v Bruselu pak první rok nevykázala téměř žádnou činnost. Obecně aktivita českých europoslanců je podle studií dlouhodobě ve srovnání se zástupci jiných zemí podprůměrná. A představa, že by tam bývalí čeští poslanci jezdili pravidelně na vlastní náklady diskutovat tak jako Posselt, je úsměvná…


Čtěte také:

BRAND24

Náš člověk v Berlíně: Němci a malí kohouti

Náš člověk v Berlíně: Neumějí psát a nehýbou se

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).