Menu Zavřít

NÁRODNÍ PROGRAM POČÍTAČOVÉ GRAMOTNOSTI

3. 1. 2005
Autor: Euro.cz

Podivné učebnice pro začátečníky Pramen:Computer Press Ministerstvo informatiky nechalo připravit výukové materiály pro počítačové začátečníky. Kritici jim vytýkají skrytou reklamu, zastaralost a nekoncepčnost.

Podivné učebnice pro začátečníky Pramen:Computer Press Ministerstvo informatiky nechalo připravit výukové materiály pro počítačové začátečníky. Kritici jim vytýkají skrytou reklamu, zastaralost a nekoncepčnost.

Národní program počítačové gramotnosti (NPPG) běží v českých zemích už řadu let. Slouží k rozvíjení počítačových znalostí široké populace a za dobu jeho existence jím prošly tisíce lidí. Prozatím neměly k dispozici řádné výukové materiály. Ministerstvo informatiky - organizátor NPPG - se proto rozhodlo opatřit několik učebnic pro absolutní počítačové laiky. Zatím jsou k dispozici tři plánované knihy Poprvé u počítače, Word a Internet od autorů Jiřího Hlavenky a P etra Matějů. Všechny tři knihy jsou k nahlédnutí v elektronické podobě na stránkách ministerstva informatiky, kde jsou také předloženy k veřejnému připomínkovacímu řízení. Bohatá diskuze nenechává na učebnicích nit suchou. Učebnicím diskutující vytýkají především jednostrannou propagaci produktů firmy Microsoft a internetového portálu Centrum.cz. K dalším výtkám patří zastaralost textů, nekoncepčnost učebnic a zatajování obdobných konkurenčních programů, které jsou k dispozici - na rozdíl od programů Microsoftu - zdarma. Do diskuze se zapojil i poslanec Zbyněk Novotný, na jehož otevřený dopis zareagoval ministr informatiky Vladimír Mlynář. V odpovědi přiznal některé nedostatky s tím, že budou před tiskem učebnic odstraněny.

JEN PRO WINDOW S XP

První učebnice Poprvé u počítače má vysvětlit základy ovládání PC techniky. Celá učebnice však namísto jednoduchých a univerzálních rad pouze popisuje práci s PC s operačním systémem Windows XP. Studenti (nutno podotknout, že počítačově negramotní) jsou připraveni o poznatky, že také existují jiné operační systémy než W indows XP, například starší verze W indows nebo jiné operační programy jako Linux. Přitom pokud se uživatel naučí podle učebnice ovládat W indows XP, bude mít problémy s verzí Windows 98 (která je na více počítačích), protože graficky si nejsou programy podobné.

V učebnici se již na první pohled najde řada nedostatků a nepřesností. Například pro Windows XP potřebujete už skutečně rychlý počítač, k takovému už obvykle bývá dvoutlačítková myš s kolečkem. Čtenář se však v popisu práce s myší o kolečku nic nedozví (popisovaná myš ho vůbec nemá). Za to se dozví, že myš by měla být vedle klávesnice a má na ni položit ruku tak, aby s ní mohl lehce pohybovat. Podobně se dá učebnici vytknout třeba práce s disketou. Počítače s W indows XP jsou vybaveny USB konektorem a zpravidla i vypalovačkou na CD. K USB se dá připojit mnohem spolehlivější přenosné zařízení (Flash disc) a o výhodách CD vypalovačky oproti klasické disketě není nutné hovořit. O těchto variantách však učebnice mlčí. Za to se však studenti dozvědí, jak mají hrát hru Solitaire. Ministr Vladimír Mlynář výtku na zaměření učebnice výhradně na Microsoft odvrátil konstatováním: „Nejde o protěžování firmy Microsoft. Důvod je mnohem jednodušší: do výběrového řízení pro rok 2005 (stejně jako v roce 2004) se nepřihlásila jediná společnost školící na jiném systému.“

WORD ZNAMENÁ GRAMOTNOST?

BRAND24

Další učebnice se jmenuje jednoduše - Word. Popisuje práci s textovým editorem od Microsoftu Word. Opět jde o nejnovější verzi programu, se kterou řada absolventů NPPG jistě ještě dlouho nesetká. Učebnice tradičně čtenářům zatajuje, že existují další textové editory - některé zdarma jako W ordpad nebo Openoffice, případně další komerční editory. Čtenář se ani nedozví, jak má program spustit, pokud není jeho ikona v nabídce Start. V doprovodném obrazovém materiálu učebnice jistě každého zaujme zejména obrázek textu svýrazným titulkem „Gross uspěl a získal drtivou většinu hlasů“, případně článek, že „Britney je posedlá sexem.“ Vůbec celý materiál je příliš založen na práci s obrázky, což nemusí dobře dopadnout, každý počítač totiž může být jinak nastaven. Naučí-li se absolvent NPPG, že má počkat, až se objeví určitý obrázek, může také čekat do nekonečna. Čtenář se naopak vůbec nedozví, že Word obsahuje nápovědu, která mu může s ledasčíms pomoci. Podobné to je se zatím poslední připravovanou učebnicí Internet. Ta by měla zájemce naučit internet používat. Stejně jako v předchozích případech i tady jsou veškeré demonstrace pouze na programu Internet Explorer a serveru Centrum.cz. Také se tu vyskytují chyby nebo spíše nejasnosti, kdy dochází k matení uživatelů (například záměny slov www, internet, elektronická pošta). Podobně jako v ostatních případech autoři nezmiňují jiné programy vhodné pro práci s internetem. Učebnice mají projít před vytištěním ještě revizí podle veřejných připomínek. Nezbývá než doufat, že revize to bude opravdu důkladná. Jinak by totiž byla výuka počítačové gramotnosti zbytečná pro každého. Účastníci kurzů, k nimž mohou patřit řadoví občané, ale i podnikatelé či živnostníci, by se totiž nenaučili rozumět počítačům, ale pouze bezmyšlenkovitě ovládat několik počítačových programů. A to pracovní kvalifikaci ani podnikání příliš nepomůže.

Ukázka z kritizované učebnice základů práce s programem MS Word.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).