Nápoj gentlemanů: skotská whisky

01. března 2004, 00:00 - KAROLINA KAMBERSKÁ, styl@profit.cz
01. března 2004, 00:00

TAKÉ MÁTE POCIT, ŽE KAŽDÝ NÁPOJ S SEBOU NESE SVÉHO DUCHA? JEN SI PŘEDSTAVTE PIVO A TYPICKÉHO PIVAŘE (ONU "BURANSKOU" IMAGE SI PIVO NEZASLOUŽÍ, ALE KDYŽ SE TVŮRCI REKLAM TAK SNAŽÍ...) VÍNO JE NÁPOJ ROZEVLÁTÝCH BONVIVÁNŮ FRANCOUZSKÉHO STŘIHU.

Alkohol má být jen třešničkou na dortu, proč si tedy nedopřát ten nejlepší? TAKÉ MÁTE POCIT, ŽE KAŽDÝ NÁPOJ S SEBOU NESE SVÉHO DUCHA? JEN SI PŘEDSTAVTE PIVO A TYPICKÉHO PIVAŘE (ONU „BURANSKOU“ IMAGE SI PIVO NEZASLOUŽÍ, ALE KDYŽ SE TVŮRCI REKLAM TAK SNAŽÍ…) VÍNO JE NÁPOJ ROZEVLÁTÝCH BONVIVÁNŮ FRANCOUZSKÉHO STŘIHU. A WHISKY? WHISKY SI ŽÁDÁ KULTIVOVANÉHO GENTLEMANA, ČI KULTIVOVANOU DÁMU. Skotská whisky je pouze jedním z druhů oblíbeného alkoholického nápoje - někteří lidé mají v oblibě irskou, jiní dávají přednost zaoceánskému bourbonu či žitné (rye). Dnes se ale zaměříme pouze na „skotskou“, protože jen ta sama o sobě je kapitolou natolik zajímavou a pestrou, že by vydala na mnoho podobných článků. DOBRODRUŽSTVÍ V MLŽNÝCH LESÍCH První zmínky o pálení whisky pocházejí z pozdního středověku. Často se o ní hovořilo jako o „vodě života“ a její kolébka - skotská Vysočina (Highlands), si dodnes zachovala romantický výraz neproniknutelnosti a tajemnosti, který v pozdním středověku mívala. V této oblasti, plné divokých zamlžených lesů a jezer, vznikaly první palírny, a právě tato oblast se také ukázala velmi výhodnou pro výrobu whisky v době, kdy na ni byly uvaleny vysoké daně. Než se výběrčí stačili v nepřístupném kraji zorientovat, výrobci whisky našli mnoho způsobů jak se navzájem informovat o „nebezpečí“ a své palírny narychlo zamaskovat a ukrýt. Naštěstí (či - pro dobrodružné povahy - naneštěstí?) v roce 1823 parlament daně snížil, a tak začali výrobci whisky opět podnikat legálně. SLADOVÁ, NEBO OBILNÁ? Whisky, se kterou se setkáváme nejčastěji (tedy Johnnie Walker, Ballantine´s, Chivas Regal atd.), bývá směsí mnoha různých whisky - proto na její láhvi čteme slůvko „blended“. Tyto jednotlivé whisky se vyrábějí v různých palírnách a ve směsích se většinou kombinují oba základní druhy - whisky sladová (připravená pouze ze sladovaného ječmene) a obilná (tam bývá při přípravě použit ječmen sladovaný i nesladovaný a také kukuřice). Při přípravě směsi záleží i na mnoha dalších proměnných - jako první vás asi napadne stáří jednotlivých přísad, ale velmi důležitá je například i převažující oblast, ze které jednotlivé whisky pocházejí. Rovněž rašelina, jejíž nasládlý kouř je životně důležitý pro aromatizaci nápoje, může být různá. Stejně jako doba, po kterou slad rašelinný kouř „nasává“. Důležitou roli při přípravě směsi má proto míchač - člověk, který má u každé jednotlivé značky na starosti právě to, aby se celková chuť a vůně konkrétní značky rok od roku nelišila. Směsi se většinou dělí na standardní a výběrové. Standardní obvykle obsahují whisky s průměrným stářím asi 5 let. Sem patří například známý Johnnie Walker Red Label. Výběrová směs obsahuje starší whisky, takže bývá dražší. Sem patří např. Johnnie Walker Black Label nebo Chivas Regal. SINGLE MALT - VOLBA PRO ZNALCE Pokud se ovšem chcete počítat mezi znalce whisky a skutečné gurmány, měli byste věnovat pozornost spíše čistým sladovým whisky. Jsou sice finančně náročnější, ale jejich věhlas po celém světě je čím dál větší, neboť jejich poznávání je skutečným zážitkem. Čistá sladová whisky - anglicky single malt - pochází vždy jen z jedné palírny. Její chuť je proto vždy originální. Právě single malt je také nanejvýš vhodným tipem, pokud chcete vybrat dárek pro někoho blízkého či pro obchodního partnera, kterému chcete dát najevo svůj dobrý vkus a úctu k jeho osobě. Zatímco míchané whisky koupíte na každém rohu, pro single malt budete muset do lépe vybavených obchodů - i když jsou už dnes k dostání i ve větších supermarketech. U single malt whisky se snad ani nemůžete splést - ačkoliv mnoho znalců si už našlo svou favoritku, každý z nich rád ochutná i další druhy, protože je to vždy velmi zajímavý experiment. Nejhorším, co vás může potkat, je snad málo pravděpodobná možnost, že podarujete kvalitní whiskou zapřísáhlého abstinenta - věřte ale, že pro tekutý skvost najde brzy jiného důstojného adresáta. NĚKTERÉ DRUHY SINGLE MALT WHISKY: Glenfiddich: Nejrozšířenější čistá sladová whisky, pochází ze skotské Vysočiny z palírny Williama Granta, jejíž historie sahá až k roku 1870. Má světlou barvu a lehkou, jemnou chuť. Glen Garioch: Už v roce 1797 byla na skotské Vysočině založena palírna, která produkuje tuto whisky s plnou, rašelinnou chutí. Clynelich: Suchá whisky z palírny, založené v roce 1819 jako oficiální protiváha nelegálním palírnám Vysočiny. Lagavulin: Whisky z oblasti Islay,palírna Lagavulin byla postavena na pobřeží, aby tak byla usnadněna přeprava zboží po moři. Tmavá barva, velmi plná, kouřová chuť. Talisker: Světlá, plná, aromatická whisky z ostrova Skye. Cardhu:** Palírna je sice na dobře chráněném místě mezi kopci Vysočiny,její majitel byl však přesto několikrát kolem roku 1815 obviněn z nelegální výroby whisky. Nápoj je hebký a jemný, má světlou barvu.

Mohlo by vás zajímat

  • Pavel Ryba - muž, který Čechům prodá ročně tunu zlata

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

  • Aleš Kučera: Chvíli potrvá, než se lidé naučí se státem…

  • Ondřej Kania: Otevřeme další dvě školy

  • Martin Burda: Bankám v Česku ujíždí vlak

  • Mnislav Zelený Atapana: Přítel amazonských indiánů

  • Jan Bílý: Nebuď uštvaný manažer. Buď král!

  • Jaroslav Žlábek: Na jedno nabití ujedeme 1000 kilometrů

Hry pro příležitostné hráče