Menu Zavřít

Napálený Rus se zlobí

13. 11. 2008
Autor: Euro.cz

Drobný akcionář pláče a miliardář Sulejman Kerimov chystá žalobu na prezidenta banky

Na valnou hromadu bankovního domu Fortis svolanou na první prosincový den do Bruselu miliardář Sulejman Kerimov asi nepřijede. Ruský boháč by se svou investicí 750 milionů eur mezi rozzlobené drobné akcionáře ani moc nezapadl. To ale neznamená, že by se s obrovskou finanční ztrátou, kterou v Belgii utrpěl, hodlal jen tak smířit. Naopak: rozhodl se zažalovat přímo a osobně bývalého prezidenta Fortisu Maurice Lippense.

BRAND24

CO MILIARDÁŘ NEPŘEDVÍDAL

Kerimov, podle časopisu Forbes šestatřicátý nejbohatší muž na světě (čisté jmění 17,5 miliardy dolarů), se letos v létě rozhodl nakoupit akcie několika evropských bank. Pořídil si zhruba tři procenta akcií Deutsche Bank, údajně podobný podíl v UBS a Credit Suisse a za asi 750 milionů eur i cenné papíry belgicko-nizozemské bankovní skupiny Fortis. Velmi ambiciózní bankovní skupiny, která v roce 2007 koupila – společně s Royal Bank of Scotland a španělskou Banco Santander – nizozemskou ABN Amro. Za 71 miliard eur. Tento riskantní krok ale Fortis donutil navýšit základní jmění o 1,5 miliardy eura (Kerimov dal polovinu) a zrušit výplatu dividend. Záměr, který se nevyplatil.
Z dnešního pohledu je jasné, že to pro ruského miliardáře nebyla až tak dobrá investice. Kerimov rozhodně nepředvídal celosvětovou finanční krizi a její dopady právě na Fortis. Ještě před nedávnem nejvýznamnější banku v Beneluxu zachránila před krachem až injekce 11,2 miliardy eur, kterou jí společně poskytly vlády Belgie, Nizozemska a Lucemburska. Státy za to získaly devětačtyřicetiprocentní podíl a majoritu v představenstvu. Amsterodam později „svůj“ Fortis zcela znárodnil a značku na místním trhu – kvůli negativním konotacím – úplně zrušil. Belgie a Lucembursko prodalo svůj díl francouzské BNP Paribas. Akcie DB, USB a Credit Suisse Kerimovovi možná jednou ještě něco vydělají, pokud je nebude muset kvůli nedostatku hotovosti předčasně prodat. Cenné papíry znárodněného Fortisu si ale může strčit tak leda za klobouk. Z investice 750 milionů je dnes maximálně šedesát milionů. V červnu se daly prodat zhruba za patnáct eur za kus, minulý týden se pohybovaly kolem osmdesáti centů…
Kvůli obrovské ztrátě Kerimov podle holandsky psaného belgického deníku Het Laatste Nieuws osobně zažaluje odvolaného prezidenta Fortisu Lippense. Za to, že z něj prý vylákal jeho miliony podvodem a pomocí lživých informací. Kerimovovi právníci už usilovně pracují na žalobě.

OSUDOVÁ BELGIE

Kerimov opravdu není jen tak nějaký „drobný akcionář“, a to nejde jen o výši investice ve Fortisu. Dvaačtyřicetiletý ruský boháč – a přítel Vladimíra Putina – vlastní mimo jiné devadesátimetrovou jachtu a Boeing 737. Sponzoruje též ruské reprezentanty v zápasu ve volném stylu. Byl dokonce i poslancem ruské Státní dumy (za nacionalisty Vladimira Žirinovského) a figuroval v mezinárodním korupčním skandálu kolem programu OSN „ropa za potraviny“ v roce 2005. I v Belgii se Kerimov dostal na první stránky novin už několikrát. Před dvěma lety způsobil docela obstojný skandál: na konci listopadu 2006 naboural ve francouzské Nice na slavné Anglické promenádě svůj vůz Ferrari Enzo (660 koní, zrychlení z 0 na 100 kilometrů v hodině za 3,2 sekundy, maximální rychlost přes 350 kilometrů…). Luxusní auto černé barvy, které podle policie „významně překročilo povolenou rychlost“, přeletělo přes chodník u silnice, narazilo do stromu, rozlomilo se na dvě části a začalo hořet. Kerimov utrpěl popáleniny na sedmdesáti procentech těla a jeho stav byl nesmírně vážný. Zraněna byla i jeho spolucestující, z níž se posléze vyklubala slavná ruská televizní moderátorka Tina Kandelakiová.
Krátce po nehodě ruského boháče jeho soukromý tryskáč Embraer za přísného utajení převezl z Marseille na belgickou leteckou základnu v Melsbroeku, kde sídlí 15. letka belgických vzdušných sil. Miliardář byl pak pod dohledem své soukromé rusko-francouzské ochranky hospitalizován ve vojenské nemocnici Neder-over-Hembeek, kam se běžný smrtelník nemá šanci dostat. To ale rozhodně není případ Kerimova.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).