Nápady pitváme v kavárně

08. dubna 2016, 11:44 - Andrea Dostálová, Dominika Hrušková
08. dubna 2016, 11:44

Jak vypadá pracovní den majitelek značky České ghíčko, které na vše kolem podnikání musely přijít samy metodou pokus omyl?

Řídíme práci a procesy zhruba pro šestičlenný tým. My dvě spolumajitelky firmy a značky České ghíčko, produkující pro vaření zdravější přepuštěné máslo, děláme vše, co provoz potravinářské výroby zrovna vyžaduje.

Do podnikání jsme se pustily víceméně proto, že si to situace žádala. Dominika vždycky věděla, že pozice zaměstnance jí nevyhovuje, zatímco Andrea asi půl roku fungovala ve firmě při práci zdravotní sestry v trojsměnném provozu.

Začaly jsme podnikat úplně od nuly, navíc zatížené rolí matek samoživitelek od celkem pěti dětí, takže peníze na placené odborníky jsme neměly. Například pořádný funkční web si můžeme dovolit až po roce a půl fungování. Musely jsme proto proniknout do různých oborů, o kterých jsme neměly ani tušení, jak fungují. Od práva, kde jsme se snažily zorientovat v legislativě třeba při zakládání společnosti s ručením omezeným. Potom obchod, marketing, účetnictví, logistika. Bylo toho hodně.

Svoje role jsme si rozdělily. Dominika má na starost výrobu, finance a komunikuje s dodavateli, Andrea se stará o marketing a obchod a komunikaci vně firmy, takže s odběrateli a zákazníky. K ruce máme tři děvčata ve výrobě, dvě ve skladu a jednoho studenta, který funguje v terénu a nově má na starost i zahraničí.

Procesy uvnitř firmy se výrazně nemění. Jedeme denně od čtyř hodin do pozdního odpoledne. Naše role a úkoly se mění podle potřeb a problémů, které je třeba řešit. Nijak dlouhodobě proto neplánujeme. Co ovšem plánujeme, to jsou celkové vize, kam se chceme posouvat, co všechno zlepšit, doladit, uvést do reality a jak. Protože jsme dlouholeté kamarádky a ledacos jsme spolu již zažily, nejlépe se nám plánuje v kavárně, kam se v případě potřeby přesouváme. Tam pitváme nové myšlenky a nápady a vlastně tam i velmi rády začínáme pracovní den.

Naplánujeme si den, řekneme si, co chceme zvládnout do týdne, a načrtneme si vize v dlouhodobějším horizontu. Stejně tak si rozdělíme jednotlivé úkoly a kroky. Pak se buď přesuneme do kanceláře, nebo do terénu.

Dominika většinou řeší fakturace, platby, zajišťuje materiál, ať už máslo, sklo, etikety, nebo kartony. Andrea vyřizuje maily, plánuje kampaně, řeší propagaci a koordinuje vlastního syna, který funguje, pokud zrovna nesedí v posluchárně, jako obchodník. V poledne někdy chodíme na oběd. Fakt je, že tuto část dne dost zanedbáváme. Okolo půl třetí se střídá třetí směna, která pracuje zhruba do 19. hodiny. My dvě odpoledne buď zůstáváme a pokračujeme, nebo se přesunujeme k rodinám.

Mohlo by vás zajímat

Finance
Macron ve stopách Babiše
Velký dovolenkový speciál: jak nejlépe používat platební kartu na dovolené
Finance.cz nově najdete v aplikaci Tapito
Čeká naši společnost revoluční změna díky technologii blockchain?
Šéf mi čte e-maily. Je to v pořádku?
Auta
BMW X3 třetí generace je lehčí, rychlejší a nabídne klíč s…
Jaguar opět rozšířil nabídku motorů pro XE, XF a F-Pace. Nový dvoulitr 30t má 300 koní
Tradiční londýnská taxi dostanou elektrický pohon. Premiéra proběhne v Goodwoodu
Proč má být Kia Stinger tak dobrá? Protože na Nürbrugringu odjela desítky tisíc kilometrů
Test na pondělí: Porsche Macan 2.0T
Technologie
Úspěch jako hrom. Na oběžné dráze je první česká nanodružice
Další hardwarové chyby procesorů. AMD má problém v Ryzenu, Intel u Skylake a Kaby Lake
Facebook hledá v Hollywoodu originální skriptované pořady. „Vysílat“ by mohl brzy
Více Linuxu ve Windows Storu. Microsoft pro testování uvolnil dvě edice SUSE
Hvězdou YouTubu beze slov. Tyhle kanály vás budou bavit, i když se v nich nemluví
Hry pro příležitostné hráče
Zavřít