Menu Zavřít

Nalezli džina v lahvi

31. 3. 2008
Autor: Euro.cz

BOHEMIA CRYSTALEX TRADING - V jedné z vyrobených lahví nalezli kouzelného džina a ten jim dobře posloužil. Rozhodně se nezahleděli do křišťálové koule, která by jim vystavěla vzdušné zámky.

Sklářská společnost Bohemia Crystalex Trading (BCT) se na africkém kontinentu prosadila v Jihoafrické republice a Ghaně. Tím se však nehodlá spokojit a přes své čiré sklo a tamní obchodní partnery vyhlíží další odbytiště u sousedů v Angole, Mozambiku či Namibii.

Vede nápojové sklo

Říká se, že dobrý obchodník prodá mrtvému zimník. Anebo třeba sklenice na vodu v pouštních oblastech, trvale sužovaných nedostatkem tekutin. V Jihoafrické republice v posledních třech až čtyřech letech stoupá zájem o užitné sklo. „V roce 2007 jsme tady prodali sklo zhruba za sedm milionů korun a letos počítáme s nárůstem o 20 procent, a to i přesto, že koruna stále posiluje,“ předpovídá generální ředitel BCT Ivan Konečný.

Jihoafričané skupují především kalíšky, sklenice na vodu, víno či jiné nápoje. Nepohrdnou ani olovnatým křišťálem, jako jsou lisované mísy, vázy, ale i odlivky, v drtivé většině jde o hladké, strojně vyráběné sklo. „V JAR nastal velký boom vinařství, a tomu přizpůsobujeme export skla. Kalíšky a karafy na víno tvoří stále podstatnější část vývozu,“ říká Konečný. Tím se jihoafrický trh liší od Ghany, kde se nejvíce prodává ručně vyráběné i ručně dekorované sklo.

Styčný důstojník je z Čech BCT se doposud v obou zemích nesetkala s žádnými problémy. „Naopak, i když to možná bude pro někoho překvapením, tak třeba JAR je spolehlivým a kultivovaným trhem. Obchodní jednání jsou na velmi dobré úrovni, protože Jihoafričané přesně vědí, co chtějí. A neexistuje problém s platbami,“ tvrdí Konečný. Konkurence je zde však obdobná jako všude ve světě. BCT využívá dva přímé obchodní kanály. Jedním z nich je mezinárodní společnost GMR v čele s manažerkou původem z Čech, která v minulosti pracovala v českém sklářství a nyní trvale žije v JAR. Rovněž druhá firma zapustila v Africe původně české kořeny, které nasávají sklo, ale zároveň uvolňují z JAR do Česka umělecké předměty, nábytek nebo víno. „Máme samozřejmě také i přímé kontakty s koncovými zákazníky,“ dodává ředitel. Zbrusu nová obchodní strategie předpokládá udělat z JAR styčné místo pro obchodování s dalšími africkými státy. „Momentálně se plánuje vybudování vzorkoven našeho skla v namibijském Windhoeku, mozambickém Maputu a Kinshase v Demokratické republice Kongo. V JAR má BCT již řadu vzorkoven a výstavních míst například v Johannesburgu, Kapském městě, Port Elizabeth, Paarlu nebo Stellenboschi. V Africe berou i koruny**

BRAND24

Přes veškerou důvěru je v Africe na místě i jistá ostražitost. Zákazník si může odebrat zboží až po jeho zaplacení. „Obchodujeme zde ve třech měnách – v dolarech a eurech, kde se snažíme kurzově zajišťovat, a také vzhledem k českému zázemí a aktivitám i v korunách,“ líčí Konečný. V obou zemích jeho firma přitom nemá žádné pohledávky, obchodní jednání jsou vedena na standardní úrovni. „Značka českého skla zde má tradici, na niž navazujeme,“ poznamenává.

A vycházet je z čeho, neboť sklářská skupina BCT zaměstnává téměř 5400 lidí a v loňském roce podle předběžných údajů utržila více než 5,5 miliard korun a dosáhla provozního zisku přes 100 milionů korun. Patří tak mezi deset největších výrobců skla na světě. Největším výrobním závodem je Crystalex Nový Bor s 1500 zaměstnanci, následují Sklárny Kavalier v Sázavě, Sklo Bohemia ve Světlé nad Sázavou a Sklo Bohemia v Poděbradech. Vedle toho do skupiny patří menší sklárny Karolinka a Vrbno pod Pradědem. Majetkově je tato skupina spřízněna se skupinou Porcela Plus, největším českým výrobcem užitkového porcelánu – společností Karlovarský porcelán a jejími výrobními závody.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).