Menu Zavřít

Nalezení úspor je práce pro auditora

3. 10. 2005
Autor: Euro.cz

JOSEF BUBENÍK: Česká energetická agentura je státní organizace, která byla zřízena s cílem podporovat úspory energie. O podpůrných programech, možnostech úspor pro firmy a energetických auditech jsme hovořili s jejím ředitelem Josefem Bubeníkem.

JOSEF BUBENÍK: Česká energetická agentura je státní organizace, která byla zřízena s cílem podporovat úspory energie. O podpůrných programech, možnostech úspor pro firmy a energetických auditech jsme hovořili s jejím ředitelem Josefem Bubeníkem. * Kde může Česká republika dosáhnout největších úspor energie?

To je rozdílné podle oblasti, na kterou se zaměříte. Velmi vysoké jsou možnosti úspor v bytovém fondu, kde především díky nedostatečným tepelným izolacím dochází ke ztrátám energie využívané pro vytápění. Zde se odhaduje potenciál úspor až na 60 procent, ovšem s velmi vysokými investičními náklady, pohybujícími se v řádu stovek miliard.

* Jaké jsou možnosti ve firmách?

V průmyslových podnicích se obvykle největší potenciál úspor skrývá v systémech vytápění, nedostatečných izolací rozvodů, používání starých technologií. V zásadě lze ale říci, že stanovení největších úspor energií je úkolem pro energetického auditora. Ten zpracuje energetický audit, což je písemná zpráva, která musí obsahovat hodnocení současné úrovně posuzovaného energetického hospodářství a budov, včetně celkové výše dosažitelných energetických úspor a návrh varianty jak co nejefektivněji tyto úspory využít, včetně ekonomického zdůvodnění.

* Nemůže podnik ušetřit také tím, že změní dodavatele energie?

Jsem toho názoru, že změna dodavatele nemá na úspory energie prakticky žádný vliv. Něco jiného je ale využití služeb firmy ESCO, společností energetických služeb, která se na základě smluvního vztahu stává dodavatelem energie v rámci realizace projektu EPC. Projekt EPC (Energy Performance Contracting) je způsob, jak dosáhnout úspory energie se zárukou, bez potřeby vložení vlastních investic. Základním principem EPC je splácení realizovaného projektu až z prokazatelně dosažených úspor nákladů na energie. Vlastník zařízení ho tak může zahájit, aniž by přímo vynakládal vlastní kapitál. Navíc garantování úspor energie, tedy i nákladů, na sebe přebírá firma ESCO, která projekt realizuje. Zákazník totiž splácí náklady projektu pouze tehdy, je-li dosaženo předpokládaného snížení nákladů na energie, tak jak je definováno ve smluvním vztahu.

* Jaké chyby nejčastěji dělají ti, kdo se ucházejí o dotace? Jedná se především o podcenění přípravy projektu. A to jak z pohledu dokladů, tak i zajištění financování či různých povolení potřebných k realizaci projektu. * Co by měla udělat firma, případně podnikatel, pokud chce efektivně snížit náklady na energie?

Začít je třeba vždy dobrou přípravou. Základním předpokladem úspěšné realizace projektu na snížení spotřeby energie, a tím i nákladů, je zpracování kvalitního záměru. Východiskem by měl být energetický audit, o kterém jsem se již zmínil. Dalšími kroky je výběr varianty jak dosáhnout úspor, s přihlédnutím k vlastním investičním možnostem, využití úvěru, financování metodou ESCO, získání finančních prostředků z dotačních programů atd.

BRAND24

* Které projekty byly dosud nejúspěšnější?

Především ty dobře připravené. Pokud je zpracován kvalitní energetický audit, na jehož základě je postaven podnikatelský záměr, zajištěno spolufinancování projektu a potřebná povolení, je to tou základní a podstatnou podmínkou pro úspěšnost žádosti o dotaci. Následné posouzení záměru a řízení hodnotitelské komise je potom mnohem rychlejší a pravděpodobnost kladného výsledku mnohem vyšší. Pro představu: Zatím byly podpořeny například projekty rekonstrukce vytápění hal v průmyslovém podniku, využití odpadního plynu pro energetické účely, zařízení obnovitelných zdrojů.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).