Menu Zavřít

Nalevo, anebo naLEVo?

17. 2. 2012
Autor: Euro.cz

Palubní deník

Houpačka pro Pospíšila

Na několik měsíců shodou okolností přišel o titul nejžhavějšího kandidáta na odstřel z vlády. Nyní šéf resortu spravedlnosti Jiří Pospíšil tuto pozici začíná dobývat zpět. I kdyby po říjnovém kongresu premiér Petr Nečas stokrát chtěl (a prý chtěl), Pospíšil by se mu odvolával stěží. Ministrovou silnou kartou tehdy bylo angažmá vrchního státního zástupce v Praze Vlastimila Rampuly odvolaného proti Nečasově vůli v kauze MUS, propírané kontakty jeho náměstka Libora Grygárka s Romanem Janouškem a prosazení nového občanského zákoníku, na který se čekalo jedenáct let. Odvolání Pospíšila za takové situace se mohlo snadno obrátit proti premiérovi. Nyní je ale vše jinak. Mezi pražským Vrchním státním zastupitelstvím v čele se Stanislavem Mečlem a Městským státním zastupitelstvím v Praze pod vedením Jany Hercegové (vesměs lidé z Rampulovy a Grygárkovy stáje) zuří otevřená válka. Mečl totiž nařídil hloubkovou kontrolu „měšťáků“. První strana probíhající kontrolu neoficiálně vysvětluje snahou dokázat (a zabránit) „měšťákům“, že chodí na ruku některým politikům, druhá „vrchňáky“ viní, že pro druhou partu politiků v čele s Pospíšilem zjišťují informace a slídí v živých kauzách, jako je ta týkající se ČEZ či Pavla Drobila. To samozřejmě vyvolává velké vášně i v ODS, jejíž předseda ve sporu stojí zjevně na straně odpůrců Pospíšila. P

Srdci neporučíš

Jaromír Soukup, majitel mediální agentury Medea se nikdy netajil tím, že jeho srdce bije nalevo. Do byznysu to však nikdy moc netahal. Nyní má do jím ovládaného týdeníku Týden nastoupit vyhraněně levicový komentátor Martin Hekrdla působící dlouhé roky v deníku Právo. A z této redakce ho mají doprovodit dva další političtí zpravodajové. Zdá se, že Týden čeká změna politické orientace. Nakonec volby se blíží a my uvidíme, zda Soukupovo srdce bije obecně nalevo, či zcela konkrétně naLEVo.

BRAND24

Docent Profesorem

V posledním palubním deníku jsme si všimli počínání pražského radního Josefa Noska v Dopravním podniku hl. m. Prahy (DPP), když se zbavil nedostatečně přizpůsobivého prozatímního ředitele Jaroslava Stůje. Všiml si ho i primátor Bohuslav Svoboda, nezaváhal a pro jistotu se rozhodl zrušit Noskem kontrolované výběrové řízení na headhunterskou firmu, která měla vybrat definitivního ředitele DPP. Zjevně ví dobře, co je třeba mít pod kontrolou. Vzhledem k politické obratnosti, kterou pan docent Svoboda za svou krátkou politickou kariéru prokazuje, by možná mohl být i Profesorem.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).