Menu Zavřít

Nákup pohonných hmot v účetnictví

4. 2. 2008
Autor: Euro.cz

Začala jsem podnikat jako OSVČ.

V daňovém přiznání se mi zatím nevyplatí použít takzvané výdajové paušály (procenta z příjmů). Čeká mne tedy „prohrabání“ se všemi fakturami a účtenkami. Ale už teď vím, že několik účtenek za nákup benzinu jsem někde poztrácela. Můžu v takovém případě použít průměrné ceny?

Simona B., Olomouc

Ano, jako OSVČ můžete v daňové evidenci uplatnit nákup pohonných hmot buď podle jejich skutečné ceny, nebo podle průměrné ceny. Tyto možnosti lze i kombinovat (pro některé výdaje použijete skutečnou cenu, pro některé průměrnou). Ke skutečným, typicky tedy vyšším než průměrným cenám ale samozřejmě musíte mít doklad.

Průměrné ceny pohonných hmot za loňský rok jsou dvojího druhu. Jedny stanovilo ministerstvo práce a sociálních věcí ve vyhlášce z prosince roku 2006. Tyto sazby jsou však určeny pouze pro cestovní náhrady poskytované zaměstnancům.

Oproti tomu průměrné ceny, určené pro účetnictví podnikatelů, vláda určuje až dodatečně (a vzhledem k růstu cen jsou proto vyšší). Ty se týkají vašeho případu. Pro rok 2007 jsou uvedeny v pokynu ministerstva financí číslo D-317 z 11. ledna 2008:

• Benzin Special = 29,37 Kč

• Benzin Natural = 29,72 Kč

• Benzin Super plus (Natural) = 32,47 Kč

• Benzin Normal (Natural) = 29,29 Kč

• Nafta motorová = 28,76 Kč

BRAND24

Mgr. Petra Králová

mzdová účetní

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).