Menu Zavřít

Nájemné na údržbu bytů nestačí

26. 1. 2004
Autor: Euro.cz

ANI POSTUPNÝ RŮST NÁJEMNÉHO, NA NĚMŽ SE PRO NÁSLEDUJÍCÍ TŘI ROKY SHODLA VLÁDNÍ KOALICE, NEPOKRYJE NÁKLADY NA ÚDRŽBU DOMŮ. V PRAZE SE PO TROJÍM ZDRAŽENÍ "VYŠPLHÁ" V ROCE 2006 REGULOVANÝ NÁJEM NA 49 KORUN ZA M 2.

ANI POSTUPNÝ RŮST NÁJEMNÉHO, NA NĚMŽ SE PRO NÁSLEDUJÍCÍ TŘI ROKY SHODLA VLÁDNÍ KOALICE, NEPOKRYJE NÁKLADY NA ÚDRŽBU DOMŮ. V PRAZE SE PO TROJÍM ZDRAŽENÍ „VYŠPLHÁ“ V ROCE 2006 REGULOVANÝ NÁJEM NA 49 KORUN ZA M 2.

Pokud se proti vládnímu návrhu nepostaví v parlamentu opozice, vydá například nájemník pražského bytu I. kategorie začátkem roku 2006 o pouhých 12 korun za metr čtvereční více než dnes, kdy platí 37 korun. Tržní nájem se přitom v Praze pohybuje kolem 150 korun za čtvereční metr. „Naším cílem je srovnat regulované nájemné s tržním,“ vysvětluje ministr pro místní rozvoj Pavel Němec (US-DEU) a upozorňuje, že ruku v ruce s deregulací nájmů přijde pokles nájmů tržních. Pokud by se měly setkat na půl cesty, znamenalo by to v atraktivních lokalitách Prahy nájemné ve výši 90-100 Kč za metr čtvereční. U třípokojového bytu o rozloze 70 m 2 by se pak měl nájem pohybovat mezi 6300-7000 korunami. V méně žádaných lokalitách, například na sídlištích, by mohl být nižší. Unionisté a lidovci sice tvrdí, že jsou na straně majitelů domů, o rychlejším tempu deregulace však mohou pouze hovořit. Sociálně demokratičtí vládní partneři jim jasně dali najevo, že výraznější růst nájmů do konce volebního období nepovolí. Přestože se opoziční ODS chystá při projednávání zákona ve sněmovně přijít s pozměňovacími návrhy ve snaze uspíšit deregulaci, reálně odhaduje, že s nimi neuspěje. ODS například chce, aby ve velkých městech rostly nájmy rychleji než v problémových okresech. Komunisté naopak budou požadovat pouze pětiprocentní zvyšování nájmů. ODS slíbila podpořit kompenzace sociálně slabším nájemníkům. „Není možné dlouhodobě po majitelích domů chtít, aby se podíleli na řešení sociální situace určité skupiny obyvatelstva. Proto podporujeme sociální příspěvek na bydlení, ovšem za předpokladu, že půjde ruku v ruce s rychlou deregulací nájemného,“ upozorňuje stínový ministr ODS pro místní rozvoj Petr Gandalovič. Nejspokojenější je s vládním návrhem předseda Sdružení nájemníků Stanislav Křeček. „Tento návrh vychází z naší předlohy. Takže jsme nemuseli dělat ústupek,“ říká. Majitelé domů se zřejmě opět obrátí na Ústavní soud. „Je ovšem otázka, jak se soud po nedávné obměně soudců zachová,“ obává se Gandalovič.

Srovnání nájmů s náklady na rekonstrukci bytů

Renovace průměrně zanedbaného bytu (výměna oken, 5-7000 /1m2

podlah, elektrických a vodovodních

rozvodů, modernizace WC a koupelny):

CONTENT24

Roční nájemné dnes: 444 Kč/1m2

Roční nájemné v roce 2006: 588 Kč/1m2

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).