Menu Zavřít

Nafta podraží až o 40 haléřů za litr

3. 9. 2007
Autor: Euro.cz

BIO PALIVA Zákon o ochraně ovzduší přinesl motoristům novinku: od 1. září se do nafty začal přimíchávat metylester řepkového oleje. Zatím to budou dvě procenta, v budoucnu ještě více. Nafta má kvůli tomu podražit. Nové vládní opatření přimíchávat biopalivo do nafty, které platí od minulé soboty, zřejmě zvedne cenu nafty o 20 až 40 haléřů na litr.

BIO PALIVA

Zákon o ochraně ovzduší přinesl motoristům novinku: od 1. září se do nafty začal přimíchávat metylester řepkového oleje. Zatím to budou dvě procenta, v budoucnu ještě více. Nafta má kvůli tomu podražit.

Nové vládní opatření přimíchávat biopalivo do nafty, které platí od minulé soboty, zřejmě zvedne cenu nafty o 20 až 40 haléřů na litr. Podle odborníků jde o zanedbatelný rozdíl v porovnání s výkyvy cen paliv. Motoristé by tak přimíchávání v cenách na stojanech vůbec nemuseli poznat.

Dodavatelé nafty budou muset biosložku přidávat tak, aby měla v celkovém objemu nafty dodávaném na trh podíl dvě procenta. Ministerstvo zemědělství i Sdružení pro výrobu bionafty předpokládají cenový dopad u nafty kolem 20 haléřů. Cenu nafty bude metylester řepkového oleje zvedat proto, že je dražší. Stát se navíc rozhodl, že přimíchávání biopaliv nebude dotovat.

Podle obchodního ředitele společnosti Čepro Jana Duspěvy lze nyní vliv přimíchávání na cenu těžko odhadovat vzhledem k pohybům cen nafty i biosložky. „Kdybychom řekli, že cena nafty bude konstantní, tak by nárůst ceny na čerpacích stanicích mohl být okolo 40 haléřů,“ odhaduje.

BRAND24

Někteří analytici se ovšem domnívají, že nová pravidla cenu nafty prakticky neovlivní. „Přimíchávání biosložky do nafty od září tohoto roku nebude mít s největší pravděpodobností nijak dramatický vliv na její cenu,“ tvrdí analytik Colosseum Petr Čermák. „O něco výraznější zdražení ovšem může nastat na začátku roku 2008, kdy se z bionafty začne platit spotřební daň. Zákonodárci ovšem ujišťují, že spotřební daň bude velmi brzy odstraněna novelou, která by měla bionaftu od této daně osvobodit,“ upozorňuje Čermák.

Nahrazování fosilních paliv biopalivy vyžadují směrnice Evropské unie. Změna má přispět ke snížení emisí z dopravy. Dodavatelům pohonných hmot, kteří by přimíchávání biosložek neplnili, hrozí pokuty. Za každý litr biopaliv, který měli v rámci svého podílu na trh dodat a neučinili tak, zaplatí 75 korun. Letošním zářím zvyšování podílu biopaliv v naftě nekončí. Od ledna 2009 má poskočit na 4,5 procenta.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).