Menu Zavřít

Nafta po pěti týdnech poprvé zlevnila, nižší je i cena benzinu

8. 11. 2004
Autor: Euro.cz

Nafta poprvé po pěti týdnech mírnězlevnila. Litr se dnes prodává za průměrných za 26,69 Kč, což jeo tři haléře méně než před týdnem. O devět haléřů na 27,64 korunyklesla za posledních sedm dní také cena benzinu.

Nejvýrazněji sesnížila cena pohonných hmot v Praze. Vyplývá to z aktuálních datspolečnosti Webfarm, která ceny pohonných hmot sleduje.

Díky pokračujícímu posilování koruny vůči dolaru a poklesusvětových cen ropy v posledních dnech analytici předpokládají, žepohonné hmoty zlevní. „Očekáváme, že pokles cen bude o 20 až 30haléřů v průběhu dvou týdnů,“ uvedl analytik Volksbank VladimírPikora. Dlouhodobější vývoj bude podle něj záležet na počasí.“Pokud by se zdálo, že na severní polokouli udeří kruté mrazy,vzroste poptávka po ropě, což se projeví ve vyšší ceně,“ dodal.

„Pokud současné úrovně cen ropy a ropných produktů vydrží,otevírá se prostor ke zlevnění cen pohonných hmot o několikdesítek haléřů,“ uvedl hlavní ekonom Patria Online David Marek.Rizikem jsou však podle něj chystané válečné operace v Iráku.

Také podle analytičky Raiffeisenbank Heleny Horské by semotoristé mohli u čerpacích stanic dočkat příznivějších cen.“Neobrátí-li se cena ropy opět vzhůru, ceny benzinu se do konceroku nevyšplhají k 30 Kč za litr, jak zněly pesimistické odhady,a naopak by mohly poklesnout pod současných 28 Kč za litr,“poznamenala Horská.

V Praze klesla průměrná cena benzinu za poslední týden ozhruba 40 haléřů na 27,85 Kč. Průměrná cena se tak znovu vrátilapod hranici 28 korun. O 13 haléřů na litr zde zlevnila takénafta, která se nyní prodává za 26,78 Kč.

V ostatních krajích ceny pohonných hmot podle společnostiWebfarm zlevnily nejvýše o sedm haléřů na litr. Na severní Moravěa ve východních Čechách se cena nafty nezměnila. Naopak v jižnícha západních Čechách se průměrná cena nepatrně zvedla, a to ojeden a dva haléře na litr.

Nejlevnější pohonné hmoty zůstávají na severní Moravě, kde selitr benzinu v průměru prodává za 27,07 Kč a nafty za 26,50 Kč.Druhou nejlevnější oblastí pro tankování benzinu je jižní Morava,kde litr stojí aktuálně 27,45 Kč. Nafta je po severní Moravěnejlevnější v jižních Čechách, kde litr stojí 26,63 Kč.

BRAND24

Podle společnosti CCS řidiči v neděli za Natural 95 v průměruplatili 27,65 Kč a za naftu 26,78 Kč za litr. Analytici ještě minulý týden kvůli rostoucím cenám ropy nasvětových trzích čekali další zdražování pohonných hmot i učeských čerpacích stanic. „Do letošních Vánoc očekáváme prolomenípsychologické hranice 28 korun za Natural 95 a 27 korun za litrnafty,“ uvedl minulé pondělí analytik společnosti Cyrrus JanProcházka.

Ceny ropy se však díky zprávám o rostoucích zásobách paliv vtopné sezoně na severní polokouli v minulém týdnu snížily až napětitýdenní minima. V poklesu pokračují i dnes.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).