Menu Zavřít

Nádraží v Brně přišlo o územní rozhodnutí

23. 1. 2009
Autor: Euro.cz

Přestavba brněnského železničního uzlu přišla v polovině loňského prosince o územní rozhodnutí kvůli chybám úředníků ze stavebního úřadu a magistrátu.

Podle krajského soudu, který rozhodnutí zrušil, totiž úředníci stavebního úřadu porušili procesní práva účastníků řízení, když nedostatečně zdůvodnili, proč se odmítli zabývat jejich námitkami ke stavbě. „Úřady musí vypsat nové územní řízení, ve kterém se budou muset námitkami znovu zabývat,“ řekl Miroslav Patrik z organizace Děti Země.

BRAND24

Nakolik rozhodnutí soudu ohrožuje plánované zahájení stavby za 20 miliard korun, zatím není zřejmé. „Pokud jde pouze o řádné vypořádání se s námitkami, může získání územního rozhodnutí trvat několik měsíců, pokud by se musela přepracovávat celá EIA, bylo by to mnohem déle,“ uvedl náměstek brněnského primátora Martin Ander.

Rozsudek soudu nabyl právní moci minulou středu, kdy jej obdrželi účastníci řízení. „Podle soudu došlo k závažnému porušení procesních práv účastníků územního řízení, neboť úředníci buď jejich námitky vyřídili povrchně, nebo dokonce prostě opsali odmítavá vyjádření investora či projektanta,“ řekl Patrik, podle něhož by měli být zodpovědní úředníci ze svých funkcí odvoláni.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).