Menu Zavřít

Nadějí je nejen rozvoj turistiky

18. 4. 2005
Autor: Euro.cz

Karlovarský kraj je po Praze a Libereckém kraji třetím nejmenším - zabírá 4,25 procenta rozlohy republiky. Dělí se na tři okresy: Karlovy Vary, Sokolov a Cheb. Více než polovinu celkové délky hranic kraje tvoří státní hranice s Německem.

**Nadějí je nejen rozvoj turistiky Karlovarský kraj je po Praze a Libereckém kraji třetím nejmenším - zabírá 4,25 procenta rozlohy republiky. Dělí se na tři okresy: Karlovy Vary, Sokolov a Cheb.

Více než polovinu celkové délky hranic kraje tvoří státní hranice s Německem. Právě tato skutečnost výrazně poznamenala poválečnou historii oblasti. Po roce 1945 došlo k odsunu německých obyvatel, čímž se zpřetrhaly historické vazby ve společnosti i ekonomice. Důsledky tehdejšího vylidnění jsou dodnes patrné zejména v menších městech a obcích.

V letech 1960-2000 bylo území součástí Západočeského kraje s metropolí v Plzni. Sídlem obnoveného kraje se pak na začátku nového tisíciletí znovu stalo jeho největší a nejznámější město - Karlovy Vary. Příhraniční oblasti se po listopadové revoluci staly cílem investic německých firem, mnoho zaměstnanců i budoucích podnikatelů získalo zkušenosti přímo dojížděním k sousedům. Negativními znaky náhlého přívalu nových klientů však byl také rozmach prostituce, laciných tržišť či hazardních her. Samotné Karlovy Vary čekal také růst zájmu ruských hostů a investorů, kteří navázali na tamní dávnou oblibu těchto lázní.

BRAND24

Velkou rozdílnost jednotlivých částí kraje ukazuje například porovnání oblasti Slavkovského lesa a nedalekého Sokolovska. Území mezi Mariánskými Lázněmi a Karlovými Vary těží z lázeňské tradice i z rozvoje turistického ruchu, do nějž vkládá naděje i řada dalších oblastí kraje. Naopak Sokolovsko doplácí na rozvoj těžebního průmyslu, jehož následky (nejen na krajině) se budou napravovat ještě mnoho let.

Ve všech oblastech však firmy mohou využít nabídky různých dotací, stejně jako služeb profesních sdružení. Připravuje se také vznik Technologického centra, zaměřeného na moderní obory. 

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).