Menu Zavřít

Naděje v zemi, kde by ji nikdo nečekal

28. 11. 2014
Autor: Euro

Zatímco v Evropské unie se zrak vždy obrací k Německu na úkor Francie, neznamená to, že bychom zemi galského kohouta měli opomíjet. Pozornost si zaslouží především tamní školství. Když Mezinárodní měnový fond před nedávnem zveřejnil seznam 25 nejlepších mladých ekonomů světa, Francouzů tam bylo hned sedm. Na zemi, jejíž hospodářství sklízí především výsměch, je to pozoruhodný úspěch a pro druhou největší ekonomiku v eurozóně naděje.

Když budete obcházet světová knihkupectví, určitě tam narazíte na knihu Thomase Pikettyho Capital in the 21st Century. Francouzská ekonomická „rockstar“ upozorňuje velmi zjednodušeně řečeno na hrozbu rostoucí mezery mezi příjmy nejbohatších a nejchudších a minimálně v posledních 20 letech nenajdete důležitější ekonomickou knihu. Mimochodem je s podivem, že stále nevyšla v Česku, přestože se podle mých informací její vydání chystá.

Piketty má řadu nepřátel, ale uznání si zaslouží. Zejména za to, že vytáhl Paris School of Economics (PSE) až na sedmé místo mezi nejlepšími školami světa. Jeho největším rivalem je Jean Tirole, což je šéf Toulouse School of Economics (TSE) a nositel poslední Nobelovy ceny za ekonomii. Rivalita mezi oběma školami je obrovská a rozhodně je zdrojem inspirace pro ostatní. Pro Česko to platí také, pokud nechce, aby jeho školy nadále pronikaly jen jako organizátoři stupidních soutěží krásy mezi studentkami, viz. poslední soutěž Miss VŠE.

Piketty a Tirole přes všechny jejich rozpory mají mnoho společného. Ve Francii nezvykle pojmenovali svoje školy v angličtině, anglicky i učí a vytvořili soukromý fond, z nějž studia částečně financují. Zkrátka se otevřeli světu. V Česku je podobné chování velmi vzácné a zejména pak, pokud jde o ekonomiku. Máme generaci poměrně mladých ekonomů, z nichž někteří uspěli i ve světě, ale jejich nástupci se ne a ne ukázat. Těžko říct, zda je to strach, nebo něco jiného. Nicméně příklad Francie jasně ukazuje, že podporou učňáků, kterou avizuje současná vládní koalice, díru do světa rozhodně neuděláme.

Nicméně nic není ztraceno. Některé české technické vysoké školy vyšly správným směrem a daří se jim vychovávat sebevědomé jedince, kteří se uplatní již během svých studií. Říká se jim „generace Y“ a představíme vám je v novém Euru.


Čtěte také:

Ilona Švihlíková: Největším nepřítelem kapitalismu je kapitál sám

Francie má nejvíc lidí bez práce v historii. Hollande neplní předvolební sliby

BRAND24

Ekonomiky Německa a Francie mírně rostly. Rusko brzdí sankce i levná ropa

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).