Menu Zavřít

Naděje na rychlý konec účtenek padla

4. 7. 2005
Autor: Euro.cz

ŽIVNOSTENSKÝ ZÁKON Živnostníci budou muset i nadále ke každému nákupu nad padesát korun vydávat účtenky. Občanským demokratům se minulý pátek nepodařilo prosadit zákaz této novinky, kterou označil za nesmysl i ministr průmyslu a obchodu Milan Urban.

ŽIVNOSTENSKÝ ZÁKON Živnostníci budou muset i nadále ke každému nákupu nad padesát korun vydávat účtenky. Občanským demokratům se minulý pátek nepodařilo prosadit zákaz této novinky, kterou označil za nesmysl i ministr průmyslu a obchodu Milan Urban.

Povinnost živnostníků vydávat účtenky se stala realitou prvního červencového dne. Za její nesplnění jim hrozí pokuta až milion korun. ODS se ještě před začátkem platnosti nového nařízení pokusila novou legislativní úpravu zvrátit. „Pokusili jsme se tuto hloupost odstranit, protože je naprosto evidentní, že to je administrativní zásah, který nic dobrého nepřinese. Mine se účinkem a veřejnost si jenom ještě hlouběji pomyslí, že v Poslanecké sněmovně sedí lidé, kteří toho o realitě mnoho nevědí,“ vysvětlil snahu ODS šéf poslanců této strany Vlastimil Tlustý.

Ministr Urban chce iniciovat jednání s ministrem financí Bohuslavem Sobotkou a bude minimálně požadovat, aby byla účinnost tohoto opatření posunuta k datu platnosti zákona o registračních pokladnách, tedy k 1. lednu 2007. „Podnikatelé by tak do té doby nemuseli ručně vypisovat paragony,“ řekl Urban, podle kterého vydávání účtenek živnostníkům výrazně zkomplikuje práci.

BRAND24

V souvislosti s až ostrými slovy ministra Urbana na adresu nového pravidla je možná dobré připomenout, kdo za to může. Vláda je totiž v této záležitosti bez viny. Nápad zavést účtenky pro nákupy nad padesát korun pochází z dílny rozpočtového výboru. „Rozpočtový výbor sněmovny v tomto případě nesehrál dobrou roli. Ten nesmyslný paragraf musí zmizet,“ zdůraznil Urban. Předseda výboru, další sociální demokrat Michal Kraus, naopak účtenky hájí. „Každý obchodník by měl mít registrační pokladnu nejen proto, aby nešidil stát, ale aby také nešidil spotřebitele. Jestliže bude mít registrační pokladnu, tak je přece úplně jedno, jestli účtenka bude na 10, 50 nebo 1000 korun,“ domnívá se Kraus.

Ten také odmítá, aby nakonec tato povinnost ze zákona úplně zmizela nebo se odložila její platnost. Konec konců, i kdyby Poslanecká sněmovna nakonec účtenky na návrh ODS odmítla, musel by návrh ještě podpořit Senát a posoudit prezident Václav Klaus. Živnostníci by se tak minimálně několik měsíců povinnosti vypisovat účtenky nezbavili. Podle mluvčího ministerstva financí Marka Zemana je tento rezort připraven k dalšímu jednání nad osudem účtenek.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).