Menu Zavřít

Nadčasová měřidla času

19. 3. 2011
Autor: profit

Když pomineme přestupné roky a přesuny mezi pásmy, čas sám o sobě se nemění. Minuta má stále šedesát vteřin a hodina šedesát minut. Co tedy vymyslet nového na hodinách a hodinkách, když obsah zůstává stejný? Přece formu, která designéry láká znovu a znovu.

Foto: Ziiiro

Každý hudební skladatel ví, že ve správné variaci nesmí chybět vtip a nadsázka. Konečná skladba musí posluchače bavit. Podobně je tomu i v případě designových variací na dané téma. Hravou kombinací barev a u některých modelů i čísel se snaží zaujmout například obchodní dům Chiasso, který se nápaditým designem a interiérovým vybavením zabývá už víc než 20 let. Vtip modelu Elevate Wall Clock je v barevném efektu. Ve změti čísel jsou výrazná jen ta, která mají být. Veselé pestré barvy jsou nyní ostatně populární a rozsvítí každý prostor, ať už jde o kancelář nebo domácnost.

Pro fanoušky matematiky je pak určen model Teacher´s Pet Clock. Mocniny a odmocniny i rovnice řešit můžete, ale samozřejmě taky nemusíte. Design výrobku navazuje na školní prostředí. Černý podklad připomíná tabuli, matematické úkoly jsou napsány jakoby bílou křídou. Chiasso sídlí v Chicagu a název společnosti pochází z italského key-Ah-so, což lze přeložit jako „způsobit rozruch nebo vyvolat pocit“. Cílem kolekcí Chiasso je proto inspirovat a oživit nejen domovy, ale i pracovní prostory svých zákazníků.

Kukačky, jak je neznáte

Až k absurdnosti dotahuje své zobrazení hodin známý libanonský designér Pascal Tarabay, který design a architekturu studoval v Miláně. Klasické „kukačky“ navrhl z kovu, ve stříbrných, zlatých nebo metalických barvách. Dosažení šedesáti minut i tady ohlásí malý ptáček. Pro ty, které u starých kukaček rozčilovalo, že i v noci ohlašují každou hodinu, je tu ovšem moderní řešení. Díky malému senzoru se hodiny mohou řídit podle denního světla. V noci tedy i ptáček spí. Jakmile vyjde slunce, začne budit každou hodinu své okolí. Tyto i další hodiny navrhuje Tarabay pro italskou značku Diamantini&Domeniconi. Připravil i model En Suspend, který spojuje měření času s funkcí věšáku. Ze solitéra, kterým hodiny obyčejně jsou, se tak může stát zajímavá dekorace.

Diamantini&Domeniconi se na výrobky, které patří ke klasickému vybavení domácností a kanceláří, specializuje od roku 1965. Kromě Itálie je značka zavedená i v Japonsku a ve Spojených státech. Nový impulz dostala firma v roce 2003, kdy Domeniconi vykoupili podíl ve firmě a zaměřili se zejména na designové výrobky.

Hodinky budoucnosti

BRAND24

Zatímco někteří designéři ve svých výtvorech odkazují na klasiku, pohledem do budoucnosti jsou jednoznačně modely Ziiiro. U nich můžete zapomenout jak na čísla, tak na ručičky. Kolik je, poznáte podle mizejících kružnic připomínajících vodní vír. Větší čára představuje hodiny, slabší pak minuty. Na minimalismu si Ziiiro zakládá, stejně tak jako na variabilitě. Ciferníky hodinek jsou totiž vyjímací, což umožňuje majiteli změnit náramek hodinek podle chuti. Model Ziiiro Grafity má pásek vytvořený z kovu a pokrytý silikonem. V prodeji je zatím v bílé, černé a žluté. Samotný digitální ciferník je pak buď bílý, zelený, modrý, červený, žlutý nebo purpurový. Luxusnější model Ziiiro Mercury už tolik variabilní není, přesto si zachovává inovativní zobrazení času. Náramek z nerezové oceli ve stříbrné nebo černé barvě doplňuje ciferník v modré nebo purpurové barvě. V hodinkách je umístěn napevno.

Ziiiro nejsou první hodinky, které mění pohled na vnímání a čtení času. Průkopníkem tohoto směru už jsou několik let i výrobky TokyoFlash, které se orientují na výrobu binárních hodin a hodinek.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).