Menu Zavřít

Nadace OKD: Aby děti nezůstaly na ulici

14. 2. 2011
Autor: profit

Když bylo Karolíně osmnáct, musela opustit dětský domov, kde žila. Jenže na život za jeho branami nebyla vůbec připravená.

Foto: OKD

Když bylo Karolíně osmnáct, musela opustit dětský domov, kde žila. Jenže na život za jeho branami nebyla vůbec připravená. Byla nesamostatná, neuměla pořádně vařit, prát ani žehlit, zaregistrovat se jako nezaměstnaná na úřadu práce, požádat si o sociální dávky. Neznala hodnotu peněz a neuměla s nimi hospodařit. Naštěstí pro ni nemusela skončit na ulici, ale našla střechu nad hlavou v Domě na půli cesty Heřmánek, který provozuje stejnojmenné občanské sdružení.

Díky naší pomoci a vyvíjenému tlaku si asi po půl roce pobytu u nás našla zaměstnání, kdy začala pracovat jako servírka. Nyní pracuje v jedné z nejlepších pizzerií v Karviné,“ popisuje příběh s dobrým koncem Pavel Sporysch, ředitel občanského sdružení. To pomáhá více než jedenácti mladým lidem ve věku od 18 do 26 let, kteří po dosažení zletilosti opouštějí zařízení ústavní výchovy, jako jsou diagnostické ústavy, dětské domovy či výchovné ústavy, nebo opouštějí pěstounskou péči.

Za dva a půl roku v Heřmánku se Karolína naučila veškerým dovednostem potřebným k vedení domácnosti, jednání s úřady a našla si trvalé zaměstnání, nyní pracuje v jedné z nejlepších pizzerií v Karviné.

Dům na půli cesty je jedním z projektů, který podpořila Nadace OKD. „Díky pomoci Nadace OKD můžeme výrazně zkvalitňovat poskytované služby. Mohli jsme nově vybavit a renovovat pokoje klientů i jeden startovací byt, došlo k rozvoji jak dívčích, tak chlapeckých dílen, kompletně byl vybaven dětský koutek, nově vznikla tréninková kuchyně,“ dodal Sporysch.

Přestože tato nadace vznikla teprve na počátku roku 2008, hned při své premiéře se výší poskytnutých příspěvků zařadila mezi firemními nadacemi na druhé místo a od té doby patří stále mezi největší.

Podnikání a činnost OKD zasahuje do života takřka všech obyvatel regionu. Prakticky v každé rodině je někdo, kdo v OKD pracuje, pracoval nebo pracovat bude. OKD je největší firmou v celém regionu a jednou z největších společností v zemi, což s sebou nese nemalou odpovědnost. Proto nám není lhostejné, jak to ve zdejším kraji vypadá a jak se v něm žije,“ upřesnil důvod založení a pravidelné podpory firemní nadace generální ředitel a předseda představenstva OKD Klaus-Dieter Beck.

Kromě Heřmánku podpořila Nadace OKD například i projekt chráněného bydlení Oblastní charity v Uherském Hradišti nebo projekt Anabell zaměřený na poradnu pro lidi s poruchami příjmu potravy.

Speciál: Finanční nadace

Nadace ČEZ

Nadace ČEZ: Aby na hřištích nehrozily úrazy

Bohdana Horáčková: Téměř každý desátý úraz se dětem stane na hřišti

Nadace OKD

Nadace OKD: Aby děti nezůstaly na ulici

Blanka Novotná: Na Ostravsku je živobytí těžší, proto pomáháme

Nadace J&T

Nadační fond J&T: Útočiště pro ženy ohrožené násilím

Marie Oktábcová: Na nákup drahých zdravotnických přístrojů stát nestačí

Nadace Proměny

Nadace Proměny: Vrací do měst krásné parky

Gabriela Navrátilová: Péče o veřejné prostory je v Česku stále opomíjená

Nadace Vodafone

Nadace Vodafone: Senioři nemusí skončit v ústavu

Inga Kaškelyte: Pro neziskovky chtějí pracovat stovky manažerů

Nadace České spořitelny

Aby drogy neznamenaly konec

ČS: Naše nejstarší charitativní spolupráce trvá již od roku 1988

BRAND24

Nadace Preciosa: Aby české sklo zůstalo krásné

Ivo Schötta: Tvůrčí a výtvarná činnost dětí je nám blízká

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).