Menu Zavřít

Nad Emmerovou se stahují mraky

10. 10. 2005
Autor: Euro.cz

STÁVKA LÉKAŘŮ Rezort ministerstva zdravotnictví patří mezi nejrizikovější obory v české vládě. Za necelých 13 let existence samostatného státu už zdravotnictví řídilo deset ministrů, aniž by se podařilo vyřešit základní problémy. Například pozdní platby zdravotních pojišťoven.

STÁVKA LÉKAŘŮ Rezort ministerstva zdravotnictví patří mezi nejrizikovější obory v české vládě. Za necelých 13 let existence samostatného státu už zdravotnictví řídilo deset ministrů, aniž by se podařilo vyřešit základní problémy. Například pozdní platby zdravotních pojišťoven.

Právě kvůli zpožďování plateb od pojišťoven zavřely ordinace minulý čtvrtek stovky soukromých lékařů a na demonstraci před ministerstvem zdravotnictví vyzvaly šéfku tohoto úřadu Miladu Emmerovou (ČSSD) k demisi. Ze 40 tisíc lékařů jich zhruba polovina pracuje v privátu a druhá polovina v nemocnicích.

V den protestu se zástupci Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) shodli s představiteli lékařské komory, že VZP nebude uzavírat smlouvy s novými zdravotnickými zařízeními, která neplánovaně vznikají. Se stávajícími pracovišti a lékaři, kteří nesplní nároky na kvalitu či budou ve zdravotnické síti nadbyteční, pak v příštím roce smlouvu neobnoví. Zaměstnanecké zdravotní pojišťovny počítají s tím, že by v příštím roce neobnovily smlouvu s pěti až sedmi procenty subjektů. V případě VZP by toto číslo mohlo být kvůli velkému počtu uzavřených smluv ještě vyšší. Odborníci je odhadují na deset až 12 procent.

JEDNÁNÍ BUDOU POKRAČOVAT

Zatímco zejména sociální demokraté berou stávku lékařů jako nátlakovou akci, opozice reprezentovaná zejména ODS ji podporuje. Zástupci privátních lékařů se po skončení protestu pokusili znovu dohodnout s ministryní Emmerovou na tom, jak vyřešit jejich problémy. Po více než dvou hodinách se však rozešli s tím, že v debatě budou pokračovat.

„Rovnou říkám, že zde nepadla žádná dohoda,“ řekl místopředseda Sdružení praktických lékařů Jan Jelínek. „Dohodli jsme se jako kolegové. Prodebatovali jsme problémy, kterými je nutné se dál zabývat,“ uvedla naopak ministryně. Zdůraznila, že se nediví obavám praktiků, pro které pozdní platby představují určitou existenční nejistotu. Ona sama prý ale dělá hodně pro to, aby se situace soukromých doktorů zlepšila. Předložila například koncepci zdravotnictví a několik zdravotnických zákonů.

BRAND24

MILADA EMMEROVÁ HOVOŘÍ O DEMISI

Sama ministryně prý uvažuje o demisi v případě, že by se jejím náměstkem stal prezident České lékařské komory David Rath a dostal by takové pravomoci, že by ona sama fakticky chod úřadu jen politicky zaštiťovala. „To si nedovedu představit, jistě se o tom bude ještě diskutovat. Mně se zdá, že tento model je pro mě nepřijatelný,“ řekla Emmerová. Návrh na jmenování Ratha náměstkem přitom vzešel od premiéra Jiřího Paroubka (ČSSD), který šéfa lékařské komory přizval i na jednání s lékaři protestujícími proti zpožďování plateb od pojišťoven. Paroubek podle některých informací dokonce zvažuje i to, že by Ratha později pověřil řízením úřadu místo Emmerové.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).