Menu Zavřít

Nad budoucností penzijního připojištění stále visí otazníky

14. 11. 2005
Autor: Euro.cz

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ Tuzemské penzijní fondy jsou ve výjimečné kondici. Zejména počtem klientů se mohou chlubit i na západ od našich hranic, což u finančních produktů zrovna nebývá pravidlem. Budoucnost penzijního připojištění je ovšem i tak nejistá.

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ Tuzemské penzijní fondy jsou ve výjimečné kondici. Zejména počtem klientů se mohou chlubit i na západ od našich hranic, což u finančních produktů zrovna nebývá pravidlem. Budoucnost penzijního připojištění je ovšem i tak nejistá.

Penzijní spoření se v tuzemsku těší velké popularitě - podle nedávného průzkumu ho jako investiční, přesněji řečeno spořicí nástroj využívá 34 procent české populace, tedy více než tři miliony občanů. Vedle depozit všeho druhu a také stále oblíbeného spoření do „slamníku“ ho předčí jenom stavební spoření.

Kromě těchto dobrých zpráv však management fondů trápí jiné, méně potěšitelné skutečnosti. Lidé totiž spoří málo - nejčastěji jsou to částky do 500 korun měsíčně. To je suma, která maximalizuje státní příspěvek na 150 korun, nicméně jako přilepšení k penzi bude i po zhodnocení představovat částku víceméně zanedbatelnou. Účastníci tedy zjevně celý systém pojímají spíše jako dobrou, byť dlouhodobou, investici a nikoli jako jeden z pilířů penzijního systému. Jako takové je penzijní připojištění málo atraktivní pro mladé a tudíž dynamické investory -základní výnos, generovaný samotnými fondy, je totiž nízký, zejména třeba v porovnání s fondy akciovými.

Tyto neduhy může odstranit reforma penzijního systému. Ta by právě mladé generaci měla dát konečnou a jasnou perspektivu ohledně jejích důchodů. Pokud bude opravdu státní penze v porovnání s dneškem razantně snížena, fondy nepochybně dostanou více šancí. Na jedné stráně je nejspíše čekají obligatorní příspěvky mladších lidí, neboť reforma s největší pravděpodobností zasáhne dnešní třicátníky. Na druhé straně dostanou fondy volnější ruku při volbě investiční strategie, která by účastníkům připojištění mohla přinášet požadované vyšší výnosy.

BRAND24

Skutečností ovšem je, že shoda, která byla nedávno deklarována všemi parlamentními stranami nad základními obrysy reformy, pomalu bere za své. Představitelé levice už začínají zpochybňovat i zvýšení penzijního věku na 65 let. Hledání společného jazyka bude v předvolebním období stále obtížnější a ochota vystavit se voličské nepřízni určitě stále menší. Jasno do důchodové budoucnosti České republiky přitom nemusí vnést ani nový parlament, v němž levice ani pravice nejspíš nezískají výraznější většinu.

Vzhledem k tomu, že průběžné financování důchodů může bez větších otřesů fungovat ještě řadu let -někdy se mluví i o roku 2020, může penzijní připojištění zůstat nadále tím, čím je dnes. Jednoduchým investičním nástrojem pro lidi se spíše nízkými příjmy, který poskytuje bezrizikový výnos, navíc s bonusem v podobě státního příspěvku. O ten sice účastník v případě předčasného ukončení spoření přijde, ovšem i tak bude zhodnocení jeho peněz vysoko nad stejně nekomplikovanými a garantovanými bankovními depozity.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).