Menu Zavřít

Nábytkář žaluje Rumunsko o miliony

23. 1. 2006
Autor: Euro.cz

MEZINÁRODNÍ SPOR Případ Františka Příplaty, moravského byznysmena odsouzeného loni v Rumunsku do vězení na osm let, jde do dalšího kola. Podnikatel, který v červnu uprchnul do České republiky, chce žalovat bukurešťskou vládu o pět milionů eur.

Ztrátu v Rumunsku Příplata vyčíslil na pět milionů eur.  foto: Profit - Martin Siebert

MEZINÁRODNÍ SPOR Případ Františka Příplaty, moravského byznysmena odsouzeného loni v Rumunsku do vězení na osm let, jde do dalšího kola. Podnikatel, který v červnu uprchnul do České republiky, chce žalovat bukurešťskou vládu o pět milionů eur. Nekonečná sága nábytkáře Františka Příplaty pokračuje. V devadesátých letech měl tento uherskohradišťský podnikatel firmu na výrobu nábytku v Rumunsku. Pak se ale zapletl do privatizace státní ocelárny Tepro a byl obviněn z nabádání k vraždě tamního odboráře. Následovalo několik let soudních tahanic, loni na jaře byl František Příplata definitivně odsouzen bukurešťským soudem na osm let do káznice. Trestu ale zatím uniká, v červnu překročil ilegálně hranici a uprchnul přes Maďarsko na rodnou Moravu. A český soud rozhodl, že ho zpátky do Rumunska nevydá. AŤ RUMUNI PLATÍ Nyní chce podnikatel vrátit úder a naopak zažaluje rumunský stát. Jednu stížnost ke svému případu už sice ve Štrasburku má, ale teď chystá další - o náhradu škod. „Měl jsem v Rumunsku fungující továrnu na nábytek s několika sty zaměstnanci. Měla zakázky, šlo o prosperující závod, do kterého jsem hodně investoval. V době, kdy jsem byl v tamním vězení, mě o něj vláda protiprávně připravila. Zařízení podniku je rozkradeno, haly byly prodány jakémusi cizinci. Budu chtít odškodné,“ řekl Profitu František Příplata. Škodu si sám spočítal na pět milionů eur, což by při současném kurzu představovalo zhruba 144 milionů korun. Zatím ale neví, na jaký soud se vlastně obrátí: „Radil jsem se o tom s právníky, ještě nemáme jasno, zda to bude český, nebo evropský soud. Ale šance jsou prý slušné.“ Podnikatel očekává, že soudní řízení se potáhne několik let. „Odhaduji, že do pěti roků by mohlo padnout rozhodnutí,“ míní. STÁLÁ HROZBA

František Příplata sice připravuje odvetu, ale sám neví, zda nepůjde do vězení on. Tuzemský soud ho sice odmítl vydat do Rumunska, ale to neznamená, že se vyhne trestu úplně. „O mé budoucnosti zatím není rozhodnuto, hodně záleží na tom, zda budou Rumuni trvat na tom, abych si těch osm let odseděl v České republice,“ říká.

Podle všeho bude Bukurešť na potrestání Příplaty trvat. V Rumunsku totiž jeho útěk pobouřil veřejné mínění. Stovky Rumunů ještě nedávno hrozily, že si pro Příplatu na Moravu přijedou. Mnozí dokonce žádali o urychlené vydání cestovního pasu. „I zde doma žiji ve stálém pocitu ohrožení, mám obavy o život svůj i členů rodiny. Všechny ty peníze bych klidně obětoval za to, aby to už konečně všechno skončilo,“ říká Příplata.

BRAND24

NEKONEČNÁ STORY

František Příplata zprostředkovával v polovině devadesátých let privatizaci ocelářské továrny Tepro v rumunském městě Jasi pro českého podnikatele Zdeňka Zemka. Při privatizačních sporech zabili dva členové podnikové ochranky odborového předáka Virgila Sahleanu. Příplata, který ochranku najímal, byl poté osm let souzen kvůli údajnému osnování vraždy. Letos na jaře nejvyšší rumunský soud potvrdil verdikt nižších instancí a uznal Příplatu vinným (kauze jsme se podrobně věnovali v Profitu č. 3/2005).

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).