Menu Zavřít

Nabídka pro mladé

18. 2. 2011
Autor: Euro.cz

Penzijní reforma ing.

BRAND24

Koalice se shodla na základních parametrech budoucí penzijní reformy, která by měla startovat 1. ledna 2013. Bude určena mladým pod 35 let, kteří budou vyvádět z průběžného systému tři procenta ze svých mezd do druhého pilíře. Podmínkou je, že na tyto individuální účty přidají další dvě procenta svých příjmů. Jakmile se ale pro toto spoření rozhodnou, už se nebudou moci vrátit zpět do státního systému. Starší lidé se mohou také k druhému pilíři připojit, nejpozději však do Silvestra 2012.
Účty mají spravovat stávající penzijní fondy, musejí však získat licenci, stejně jako každý další zájemce o správu těchto peněz. Po dovršení důchodového věku bude penzistům vyplácena pouze doživotní renta. Mohou k ní také zvolit výplatu pozůstalostní penze pro svého manžela či manželku, ale maximálně po dobu tří let. V nabídce bude i výplata renty na dobu určitou. Během spořící fáze se budou smět tyto účty převádět na dědice, ten je ovšem může použít opět jen na svůj důchod.
Výpadek příjmů na sociální pojištění odhadovaný na 20 miliard korun ročně zaplatí občané prostřednictvím vyšší daně z přidané hodnoty. Současné sazby by se totiž měly sjednotit na dvaceti procentech, výjimku budou mít jen některé základní potraviny jako třeba mléko, brambory, chléb, ryby, dětská výživa a dietetické výrobky. Počítá se s tím, že rodiny budou mít vyšší výdaje kompenzovány slevou na dani na dítě.
Konkrétní detaily reformy dosud nejsou známy, ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek je chce předložit vládě ke schválení 23. února.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).