Menu Zavřít

Na změnu penzijního fondu mají lidé už jen týden

3. 2. 2012
Autor: profit

Přestože začne nová penzijní reforma platit až od roku 2013, lidem reálně zbývá poslední týden na výběr jiného penzijního fondu. Jak uvedl dnes produktový manažer poradenské společnosti Rentia Kamil Durčák, konkrétně 10. únor je klíčovým datem právě pro ty, kteří uvažují o změně fondu.

Foto: Profimedia.cz

Důležitým bodem v cestě důchodové reformy bylo zveřejnění příslušných zákonů ve Sbírce zákonů. 28. prosinci 2011 vstoupily v platnosti příslušné zákony a k tomuto datu se váže možnost v podobě přestupu mezi penzijními fondy. Účastníci připojištění mohou změnit svůj fond nejpozději do 28. února. Konec měsíce je však termínem doručení žádosti na původní penzijní fond. Jelikož musí být doručena nejprve na nový fond, je nutné zaslat žádost s předstihem. Za krajní datum proto Durčák považuje právě 10. únor 2012.

BRAND24

Další možnost změnit svůj penzijní fond nastane po spuštění penzijní reformy, tedy od 1. 1. 2013. Tento krok už ovšem bude podle nových pravidel hry. Všichni stávající účastníci penzijních fondů totiž budou automaticky převedeni v rámci penzijní společnosti do takzvaného transformovaného fondu. Zde jim budou zachovány veškeré podmínky, za kterých uzavírali své smlouvy o připojištění v minulosti,“ vysvětlil Durčák s tím, že to se vztahuje zejména k současné hladině zhodnocení prostředků v rámci jednoho až tří procent ročně.

Takto nízké výnosy jsou daní za to, že jsou penzijní fondy povinné vykazovat každý rok kladné zhodnocení. K orientaci, zda vstup do účastnického fondu je či není výhodný, doporučujeme využít speciální penzijní kalkulačky či rady finančního poradce,“ upozornil produktový manažer.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).