Menu Zavřít

Na vzdálenosti nezáleží

14. 9. 2007
Autor: Euro.cz

Digitální vysílání lze překvapivě ulovit i na velké vzdálenosti

Využití pozemského digitálního signálu není jen otázkou případného nákupu stolní antény nebo odstranění filtrace ze společného rozvodu. Je třeba vzít v potaz i současné pokrytí signálem. Jediný řádně vysílající multiplex Českých radiokomunikací šíří signál v Praze ze žižkovské televizní věže a z Cukráku. Kdyby čtyři programy České televize a TV Nova měly dosáhnout dál, musely by si televize za šíření signálu připlatit. Ani jedna z televizí se však do toho nehrne. Veřejnoprávní médium spoléhá na to, že v blízké budoucnosti bude mít svůj vlastní multiplex a nechce se mu investovat. TV Nova až dosud k digitálnímu signálu přistupovala ostražitě a k projektu experimentálního vysílání se připojila jako poslední z velkých hráčů mediálního trhu. Ani teď se do převedení svého sportovního kanálu TV Galaxie do DVB-T (Digital Video Broadcasting – Terrestrial) a posílení digitálního pozemského vysílání nijak nežene, pokud k tomu není donucena okolnostmi jako v případě Domažlicka.
Druhý multiplex spravovaný společností Czech Digital Group (původně průkopnicky vzniklou pod křídly TV Prima) s Primou, hudební stanicí Óčko a až do srpna s teleshoppingovou Top TV, náboženskou Noe a parlamentní 24.cz je spíše dobročinností. Stále je v testovacím režimu, kdy nikdo za nic neručí. Vysílání může být kdykoliv přerušeno nebo omezeno změnou obsahu nebo snížením vysílacího výkonu. Důvodem může být testování nebo porucha zatím nezálohovaného systému. Proto si nelze stěžovat, že například v pražské Libni digitální Primu chytíte jen za předpokladu, že si natočíte anténu tak, že mimo příjem zůstanou kanály ČT a TV Nova.
I přes nevýrazný výkon některých vysílačů lze digitální vysílání překvapivě ulovit i na velké vzdálenosti. Zaznamenán je například kvalitní příjem ostravského vysílače na Pradědu, což je asi 80 kilometrů daleko. Větší vliv na dostupnost či nedostupnost signálu DVB-T má spíše rušení analogovými vysílači než vzdálenost nebo výkon konkurujícího digitálního vysílače. A to i v místech s velmi dobrou pozicí pro dálkový příjem signálu. „V takovém případě je prakticky vyloučené rušení nějakým způsobem odstranit,“ upozorňuje expert Zbyněk Poisl. Právě rušení německého digitálního vysílání českým analogovým bylo hlavním důvodem pro odpojení analogového vysílání na Domažlicku.
Senzací je červencové spuštění vysílače Buková hora poblíž Ústí nad Labem se všemi programy České televize. Potíže jsou tradičně s TV Nova, která se ohání odpovědností vůči akcionářům, místo aby myslela na diváky, a odmítá platit údajně přemrštěné poplatky Českým radiokomunikacím za šíření digitálního signálu z Bukové hory.

Hesla do slovníčku:

Multiplex
Souhrnný datový tok, skládající se z dílčích toků jednotlivých televizních služeb upravený pro společné šíření vysílací sítí. Za jeho vytvoření, správu a šíření je zodpovědný provozovatel multiplexu.

BRAND24

DVB (Digital Video Broadcasting)
Systém digitální televize se člení na DVB-T pro pozemní vysílání, DVB-S pro satelitní, DVB-H pro mobilní telefony a kabelovou verzi DVB-C.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).