Tradiční sklářské řemeslo je pokladem české kultury. V posledních letech je však těžké jej udržet při životě. Sklárny bojují o odbyt. Pece dusí konkurence z východu. Vrásky jim přidává mládež, která nemá chuť se řemeslu mistrů učit. Podnikatelům z fochu klesá nálada téměř na bod mrazu.
Tradiční sklářské řemeslo je pokladem české kultury.
V posledních letech je však těžké jej udržet při životě. Sklárny bojují o odbyt. Pece dusí konkurence z východu. Vrásky jim přidává mládež, která nemá chuť se řemeslu mistrů učit. Podnikatelům z fochu klesá nálada téměř na bod mrazu. Ale mezi bručouny, kteří upadají v šedi reality, jsou i takoví, jimž nechybí dávka optimismu v lepší budoucnost. Ti nápady nešetří. Hledají cestu, jak přesto řemeslo udržet. Sklárny přetvářejí na turistické atrakce. Nechybějí tu ani dodatečné služby, jako speciality regionální kuchyně v restauraci u hutě či točené pivo z vlastního pivovaru a na závěr se nabízí ještě elegantní suvenýr ze vzorkové prodejny.