Menu Zavřít

Na východ od Západu

25. 8. 2003
Autor: Euro.cz

Také už si léta říkáte, že byste se sebou měli začít něco dělat? Máte pocit, že vaše tělo (a někdy i duše) připomíná staré auto, ačkoliv na to ještě zdaleka nemáte věk?Ano, občas se tak cítí asi každý. Problém je v tom, že "něco se sebou udělat" je příliš široký pojem.

Orientální techniky pomáhají vyladit tělo i duši

Také už si léta říkáte, že byste se sebou měli začít něco dělat? Máte pocit, že vaše tělo (a někdy i duše) připomíná staré auto, ačkoliv na to ještě zdaleka nemáte věk?

Ano, občas se tak cítí asi každý. Problém je v tom, že „něco se sebou udělat“ je příliš široký pojem. Hromadné skákání na aerobiku nás děsí, ráno si přivstat a jít běhat sice láká, ale spíš jen teoreticky, a jezdit na horském kole se bojíme od doby, kdy si na něm naše kamarádka zlomila klíční kost. Zkusme se tedy poohlédnout někam, kde je péče o tělo ladnější, pomalejší a také duchovnější než u nás v Evropě.

Směr: východ

Cvičení, které na Západ přichází z Orientu a z Asie, bývá často součástí nějaké módní vlny. Ale nenechme se mýlit - i přesto že se nechceme stát indickým mudrcem či harémovou tanečnicí, mohou nám některé techniky pomoci vyladit tělo i duši na správné vlny a dostat je do příjemné vnitřní harmonie. Koneckonců, ne nadarmo se jóga jmenuje jóga. V sanskrtu toto slovo znamená shodu, splynutí nebo jednotu. Pokud se začnete pídit po podobných kurzech, narazíte patrně na mnoho různých škol. Dejte si ale pozor, abyste se omylem neocitli v modlitebně nějaké sekty. Z internetových stránek se totiž někdy nedá poznat, zda nejde například o klub příznivců nějakého blouznivce. Chcete-li se riskantním setkáním vyhnout, nabízíme vám pro orientaci stručný přehled tří směrů, které jsou v Čechách momentálně nejrozšířenější, a pomůže vám při hledání kurzu, který by právě vám mohl vyhovovat.

Orientální tanec

Bývá považován za pomíjivou módu. Většina žen, které orientální (nebo také břišní) tance vyzkoušely, však na ně nedá dopustit. Pravda je, že být v dnešním světě ženou, znamená mnohdy sladit nesladitelné. Jak si zachovat ženský půvab či křehkost a zároveň obstát v profesionálním životě, kde si nikdo nebere servítky? Orientální tanec vznikl mezi ženami, které neměly na práci nic jiného než k dokonalosti rozvíjet svou tradiční ženskou roli. Zřejmě proto je v něm zakódováno cosi, co probouzí ženskost až někde v hloubce duše. Proto také orientální tance přispívají k léčbě neplodnosti - částečně tím, že se břišním tancem aktivují vnitřní orgány, a částečně i odbouráním vnitřních bloků, které v sobě občas nosíme. Orientální tance jsou vhodné pro ženy všeho věku a jakékoliv postavy - neostýchejte se proto přihlásit, i když vaše bříško není už zcela pevné. Zároveň ale neočekávejte, že při tanci nějak výrazně zhubnete. Tělesné změny, které na sobě budete pozorovat, budou jiné. Představují zejména mnohem lepší pružnost, ohebnost a ladnost těla. Břišní tance se zaměřují především na partie břicha a hyždí - právě zde tedy můžete očekávat uvolnění pohybu a zároveň zpevnění svalstva. Zároveň ale dochází ke zlepšení psychické kondice a sebevědomí.

Jóga

Toto cvičení je u nás dobře známé už z minulých desetiletí. Neznamená to však, že se při hledání správného instruktora či směru nemůžete splést. V současnosti se jóga „vyučuje“ různými způsoby, od čistě fyzického cvičení až po již zmíněné sektářské úlety. Než se tedy kamkoliv zapíšete, prohlédněte si webové stránky několika jógových center, a ta, která se vám zamlouvají, si jděte okouknout osobně. Ať cvičíte jakýkoliv směr jógy, můžete očekávat jistý vliv na psychiku (pokud sekty již necháme stranou, půjde především o uvolnění stresu a zlepšenou schopnost koncentrace). Na vás ovšem bude, nakolik vám vyhovuje západní, trochu odosobněný styl jógových cvičení, a nakolik si chcete „procvičit“ i duši nácvikem meditace a dalších technik. Ty vám sice mohou znít exoticky, ale každý, kdo je praktikuje, je přesvědčen o jejich pozitivním účinku na celý jeho život. Pochopitelně - vždyť jejich hlavním cílem je očistit mysl od běžných (i těch zásadních) starostí a traumat. Jóga je založena na pomalých pohybech a na setrvávání v pozicích, které léčí a uvolňují tělo. Ani od ní tedy nemůžete očekávat nějaký oslnivý účinek v oblasti hubnutí a pochopitelně nezískáte ani postavu a kondici atletky… Stejně jako ostatní východní cvičení i jóga pojímá tělo jako celek, ne jen soubor svalů.

Tai-či

V posledních letech se toto staré čínské cvičení stalo u nás velmi populární. Někdo ho považuje za bojové umění (bojovat při něm ale nemusíte), někdo za ideální formu relaxace. Tai-či tvoří sestavy pomalých a ladných pohybů, při kterých se cvičící učí ovládnout svou vnitřní energii a směřovat ji tam, kam chce. Stejně jako u jógy je důležitou součástí tai-či správné používání dechu, a také celková změna životního stylu ke zdravějšímu a vyrovnanějšímu. Nemusíte se stát zrovna vegetariánkou, ale pokud přičichnete k tai-či nebo k józe, možná vás přejde chuť na krkovičku či cigarety, protože nebudou ladit s vaším vnitřním směřováním k čistotě a harmonii. I tai-či má mít všestranně pozitivní účinky na tělesné i duševní zdraví. O tom, že cvičení zaměřené na koncentraci vám pomůže od nervozity a stresu, není ani třeba mluvit. Můžete ale zároveň očekávat zlepšení pohyblivosti, srdeční činnosti, pomoc od bolestí zad či hlavy, a řadu dalších pozitivních zdravotních účinků. Tak ruku na srdce - není na čase „se sebou něco dělat“?

Tipy: Většina sportů vyžaduje speciální oblečení.

Orientální tance

Na orientální tance je dobré si pořídit speciální oděv. Ve větších městech dnes už existují orientální obchůdky, které se patřičně pestrými oblečky jen třpytí. Děsí vás jistá dávka orientálního folklóru, která je s břišními tanci spojena? Nebojte se, nikdo vás nebude nutit, abyste nosila sukně pošité penízky (ale pravděpodobně si je stejně časem pořídíte sama). Stačí široká sukně (lehce spadlá na boky) nebo široké, turecké kalhoty. Na horní část těla si navlékněte krátký top nebo podprsenku - je dobré, aby lektorka viděla vaše břicho a mohla kontrolovat, zda pohyby provádíte správně.

CONTENT24

Jóga a tai-či

Na tato cvičení vystačíte s jednoduchým a volným oděvem, který by vás především neměl v ničem rušit. Důležité jsou tedy i tlumené barvy, žádné křiklavé vzory, a už vůbec nic, co by vás mohlo škrtit či škrábat. Můžete cvičit naboso nebo zvolit měkkou a pohodlnou obuv.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).