Menu Zavřít

Na trh míří unikátní české bezlepkové pivo

11. 10. 2010
Autor: profit

Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a. s., (VÚPS) úspěšně dokončil výzkum a vývoj technologie umožňující bezpečnou výrobu piva pro celiaky. Vytvořil tím unikátní technologii, kdy hlavní surovinou vyrobeného piva pro osoby trpící celiakií zůstává český slad. Ten je specifickým způsobem zpracován ve varně a prochází modifikovaným hlavním kvašením a dokvašováním.

Autor: Žatecký pivovar

Část sladu může být také nahrazena pohankou, jež je sladována specifickým postupem, který je rovněž patentován. Dosud dovážená piva se v senzorických vlastnostech vždy výrazně odlišují od typických českých piv, protože k jejich výrobě jsou převážně používány suroviny pro česká piva neobvyklé, jako je kukuřice, proso, pohanka nebo rýže.

Nové pivo nejenže splňuje nejpřísnější limity na obsah látek nebezpečných pro osoby postižené intolerancí k lepku, ale navíc si zachovává všechny charakteristické chuťové vlastnosti piva českého typu,“ uvedl RNDr. Karel Kosař, CSc., ředitel Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského v Praze. „To je velmi pozitivní posun v nabízené škále produktů s označením bezlepkové pivo, dosud dostupné v České republice výhradně z dovozu. Domníváme se, že tento počin prospěje těm, kteří trpí uvedenou nepříjemnou chorobou a přispěje ke zkvalitnění jejich života i tím, že si budou moci vychutnat české pivo bez jakýchkoli obav,“ dodal Karel Kosař.

Projekt, který byl realizován za finančního přispění Ministerstva průmyslu a obchodu ČR, je příkladem převedení výsledků výzkumu do praxe. K výzkumu bylo využito nově instalované špičkové poloprovozní varny, která byla financována ze zdrojů věnovaných Magistrátem hl. m. Prahy a Evropské unie. O výsledky výzkumu projevil zájem Žatecký pivovar, spol. s r. o., který ve spolupráci s VÚPS bezlepkovou technologii zavedl a vyrobil první šarži piva, které uvádí na trh pod názvem Celia.

Unikátní na tomto pivu je fakt, že plně nese vlastnosti typického českého ležáku, k nimž patří bohatá bílá pěna, zlatavá barva, příjemná sladová vůně, osvěžující říz nápoje a harmonie chutí, ve kterých je sladěna počáteční sladkost s doznívající lahodnou hořkostí,“ řekl Ing. Radek Vincík, obchodní ředitel Žateckého pivovaru, spol. s r. o. „Tím je tedy zaručena chuť a všechny vlastnosti běžného světlého piva typu český ležák,“ doplnil Radek Vincík.

BRAND24

Ležák s obsahem alkoholu 4,5 % i technologie jeho výroby je předmětem patentového řízení. Licenční smlouva zajišťuje Žateckému pivovaru nejen exkluzivní postavení na trhu, ale i další spolupráci s VÚPS v podobě kontroly standardů výroby. Každé pivo bude tedy kromě kontroly běžných analytických a senzorických parametrů vybaveno certifikátem, který bude potvrzovat jeho vhodnost ke konzumaci lidmi trpícími celiakií.

Žatecký pivovar má v úmyslu oslovit pivem CELIA velké maloobchodní řetězce, specializované prodejce i běžné prodejny nápojů a potravin. Pivo by rád prodával jak u nás, tak v zahraničí, aby tím obohatil nabídku potravin pro osoby trpící celiakií, neboť podle provedeného průzkumu je nabídka bezlepkového piva na trhu opravdu velmi omezená.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).