Menu Zavřít

Na paneláky s Panelem

4. 6. 2007
Autor: Euro.cz

Regenerace panelových domů s cílem zvýšit jejich užitnou hodnotu a prodloužit jejich životnost - to je úřední řečí cíl programu Panel. Ze zdrojů Státního fondu rozvoje bydlení má jeho praktickou realizaci na starosti Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB).

Regenerace panelových domů s cílem zvýšit jejich užitnou hodnotu a prodloužit jejich životnost - to je úřední řečí cíl programu Panel.

Ze zdrojů Státního fondu rozvoje bydlení má jeho praktickou realizaci na starosti Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB). Ta žadatelům - majitelům panelových domů - poskytuje jednak bankovní záruky, jednak dotaci na úroky z úvěrů na rekonstrukce.

„Od roku 2001, kdy byl program odstartován, až do současné doby jsme poskytli záruky v hodnotě přes čtyři miliardy korun, dotace na úhradu úroků dosáhly výše 3,6 miliardy,“ říká Lubomír Rajdl, vrchní ředitel ČMZRB.

Příjemcem podpory může být společenství vlastníků či fyzická nebo právnická osoba, která je vlastníkem či spoluvlastníkem panelového domu na území České republiky. Dotace na placení úroků z úvěrů na rekonstrukci mohou dosáhnout až čtyř procent ročně (obvykle jsou úročeny pěti až šesti procenty), za bankovní záruku příjemce platí ČMZRB ročně maximálně 0,4 procenta z její hodnoty. „Cena záruk je ale v praxi nižší, pohybuje se kolem 0,1 procenta,“ říká Rajdl.

Příjemce podpory musí splnit řadu podmínek, například jako u všech typů státních dotací nesmí mít žádné dluhy vůči státu, obcím, zdravotní pojišťovně a podobně. Program také preferuje určité typy rekonstrukcí: v první řadě je podpora udělována k úvěrům na opravu statických poruch či tepelně-technických vlastností domu.

Nelze tedy žádat o dotaci k úvěru třeba na rekonstrukci sklepů nebo vstupních prostor, pokud znalecké posudky dokazují, že objekt má nevyhovující statiku či tepelnou izolaci.

Za sedm let existence programu podporu či záruku získaly zhruba tři tísícovky subjektů. Převážně šlo o bytová družstva a společenství vlastníků, například na počtu schválených dotací úroků činil jejich podíl 59, respektive 39 procent. Z hlediska teritoriálního je největší počet žadatelů z Severomoravského, Olomouckého, Jihomoravského kraje a z Prahy. „To jednoznačně souvisí s počtem panelových domů v jednotlivých regionech,“ vysvětluje Rajdl.

BRAND24

Zájem o program narůstá, což kupodivu platí i pro finanční objem programu. „Na letošek jsme plánovali podporu v celkové hodnotě 700 milionů korun. Jenom v období leden-duben jsme ale poskytli podpory v objemu 800 milionů korun. Od vedení Státního fondu rozvoje bydlení přitom máme pro letošní rok příslib, že nám poskytne prostředky v takové výši, abychom mohli uspokojit všechny žadatele, kteří splní všechny podmínky,“ tvrdí vrchní ředitel ČMZRB.

„Dostát všem podmínkám programu není až tak obtížné. Větším problémem, hlavně z hlediska času, je sehnat všechna příslušná potvrzení, posudky a doklady. Ve finále to byla složka možná deset centimetrů vysoká,“ říká Milan Novotný z pražského společenství vlastníků domu K Lipám, které už dotace získalo. „Vzhledem k tomu, že k nám se žádosti dostávají až poté, co je prověří autorizovaná poradenská centra, odmítnutých žadatelů je minimum. Ale problémy s potřebnou dokumentací má skutečně téměř každý,“ potvrzuje Rajdl.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).