Menu Zavřít

Na palubě Titaniku z Wall Streetu

31. 7. 2009
Autor: Euro.cz

Člen vedení Lehman Brothers podrobně popisuje neutěšené vůdcovské praktiky...

Celý podtitul: Člen vedení Lehman Brothers podrobně popisuje neutěšené vůdcovské praktiky, jež banku přivedly k okázalému krachu

Snad každý ví, jak tento příběh končí. Lehman Brothers, banka, která kdysi byla opředena bájemi, na podzim roku 2008 padla. Její bankrot – historicky největší – uvedl do pohybu finanční krizi, jež světovou ekonomiku sráží na kolena. Příběh o tom, jaká byla cesta banky do hrobu, ještě nikdo nevyprávěl tak případně, jako se to podařilo autorům knihy A Colossal Failure of Common Sense: The Inside Story of Collapse of Lehman Brothers (Kolosální selhání zdravého rozumu: Důvěryhodný příběh pádu Lehman Brothers) Lawrenci G. McDonaldovi, viceprezidentovi Lehman Brothers v letech 2004 až 2008, a Patricku Robinsonovi. Krize zplodila mnoho knih, ale tato je jednou z prvních, jež byla napsána zasvěcenou osobou a je na špici všech titulů zabývajících se tématem Lehman Brothers. Autor pozoroval, často s úžasem a znechucením, selhávající fungování korporace a nestoudně arogantní vedení, jež přivedly banku až k zániku.
V podstatě jde o paměti zaznamenávající McDonaldův vzestup z prodavače vepřových žebírek přes podnikatele na internetu až po obchodníka s obligacemi v bance Lehman. Aby počátkem 90. let přilákal klienty pro Merrill Lynch, zazvonil na každé dveře na hlavní třídě ve Filadelfii, zcizil seznamy členů golfového klubu a prohledával absolventské ročenky Ivy League (Břečťanové ligy, již tvoří elitní soukromé vysoké školy). V roce 2005 vydělal pět milionů dolarů za jediný den v bance Lehman tím, že vsadil na pokles akcií energetické společnosti Calpine.
McDonald obratně předkládá širší kontext, popisuje finanční produkty, změny v nařízeních regulačních orgánů a ekonomické podmínky, jež spoluvytvořily podhoubí pro bezpočet ztřeštěností i hrubých pochybení. Dokonce způsob, jakým vykládá podstatu zajištěných dluhových obligací (CDO), je poutavý. Je však možné, že za to vděčíme schopnostem spoluautora knihy Robinsona, jenž se v minulosti také podílel na vzniku mimořádně úspěšného titulu Lone Survivor (Jediný, kdo přežil), popisujícího neúspěšnou operaci speciálních námořních jednotek v Afghánistánu v roce 2005.
McDonald doplňuje svůj životní příběh o celkový pohled, čímž přibližuje čtenářům představu o tom, jak chutnal život v bance Lehman. Nejde v žádném případě o vyčerpávající a podrobný popis kolapsu. Naopak. Kniha seznamuje čtenáře s řadou takřka neznámých zaměstnanců banky, z nichž mnozí mimo jiné poukazovali na omyly nejvyššího managementu. Lehman „byl veden přímo ke srážce s největším ledovcem všech dob“, ale na rozdíl od kapitána luxusního parníku Titanik, píše McDonald, se výkonný ředitel Dick Fuld ani druhý nejdůležitější muž banky Joe Gregory nepokusili změnit nastavený směr.
Přitom se objevila řada varování. V červnu 2005 se McDonald v sedm hodin ráno zúčastnil porady, na níž Michael Gelband, nový vedoucí oddělení fixních příjmů, uvedl, že americký trh nemovitostí „je napumpovaný stejně jako atlet steroidy“. S neuvěřitelnou jasnozřivostí Gelband řekl, že agresivní poskytovatelé úvěrů jako Countrywide, New Century Financial a další postavili svoji ekonomickou aktivitu v objemu bilionu dolarů na „falešných penězích“ a že se nesporně musejí zalknout. S podobnými varováními o nadměrném úvěrování přicházeli i další členové vedení.
Brzy poté McDonald a jeho spolupracovníci začali tvrdě vystupovat proti trhu s hypotékami. Součástí jejich průzkumu byl let do Kalifornie, kde se zaměřili na místní zprostředkovatele úvěrů, nadměrně „opálené kulturisty“ poskytující pochybné úvěry na nemovitosti. První zastávkou na jejich průzkumné cestě bylo sídlo New Century, jejíž parkovací stání přetékala luxusními vozy Ferrari a Lotus. Ti „pitomci“ obchodníkům z banky Lehman vystupujícím inkognito řekli: „My prodáváme hypoteční smlouvy, co bude potom, není náš problém.“ McDonaldova skupina vydala varování před obchodováním s New Century a jejími pobratimy.
Avšak Fuld a další členové užšího vedení v luxusních „hnízdečkách“ nejvyššího patra mrakodrapu banky Lehman červený praporek ignorovali. Když začala expertka na rizikové operace Madelyn Antoncicová v roce 2006 protestovat, krátkozraký výkonný ředitel ji vyloučil z účasti na jednáních o velkých obchodech. Poté ji propustil. Další, stejně jako Gelband, odešli a děsili se toho, že jejich varování zapadla bez povšimnutí.
Když začaly v roce 2007 problémy hypotečního trhu zřetelně vycházet najevo, nesnažil se Fuld couvnout. Naopak. Přijal katastrofální rozhodnutí o rozšíření činnosti – o přidružení hedgeových fondů, získání dalších komerčních nemovitostí a uzavírání investičních obchodů. Aby firma mohla jeho rozhodnutí uskutečnit, musela se spolehnout jen na vypůjčené peníze.
V polovině roku 2008 skupina tvořená členy nejvyššího vedení sesadila Gregoryho a zdánlivě zbavila Fulda moci. Nový prezident obměnil tým manažerů a přijal zpět Gelbanda. Snažili se Lehman zachránit – „bojovali za banku, kterou milovali“. Bylo však příliš pozdě, 15. září Lehman Brothers padla.
Přestože je McDonald rozhněvaný a frustrovaný a nehledě na to, že byl donucen opustit banku v rámci hromadného propouštění na počátku roku 2008, nikdy neztrácí úctu a obdiv k této instituci. Její zánik, píše, „mě bude navždy naplňovat smutkem“, a to nejen proto, že životní úspory mnoha zaměstnanců byly „setřeny z povrchu zemského“ a jejich profesní dráhy „nenávratně poškozeny“. Díky tomu, že McDonald nabízí pohled ze středobodu dění, pocítí mnozí čtenáři něco, co je asi překvapí: soucit s investičními bankéři.

BOX
Garážový výprodej s logem Lehman Podle agentury Bloomberg prodává zkrachovalá investiční banka značkové zboží na portálu eBay. Sběratelé si mohou koupit deštník s logem banky, hedvábné kravaty módního domu Vineyard Vines se symbolem Lehman Brothers a další výrobky původně určené pro klienty či zaměstnance. Získaný obnos bude použit k vyplacení věřitelů. „Jelikož je po těchto věcech poptávka, jsme skutečně nadšeni, že je můžeme veřejnosti nabídnout,“ uvedla mluvčí aukčního portálu.

BRAND24

Copyrighted 2007 by The McGraw-Hill Companies, Inc BusinessWeek

Překlad: Edita Jiráková

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).