Menu Zavřít

Na nové metě

8. 6. 2012
Autor: Euro.cz

Rakouské firmy vloni v Česku investovaly přes 669 milionů eur

Obchodní výměna mezi Českem a Rakouskem je v posledních letech jakýmsi ostrovem stability v dnešní turbulentní době. A nejinak tomu bylo i vloni, kdy rakouský export do Česka stoupl o 15,1 procenta, a naopak český vývoz opačným směrem se zvýšil dokonce o 16,9 procenta. To znamená, že se vzájemný obchod mezi našimi dvěma zeměmi vyvíjel lépe, než rakouská výměna zboží se zbytkem světa. I díky tomu celkový objem zobchodovaného zboží mezi Českem a Rakouskem dosáhl hodnoty 9,7 miliardy eur. To je více než v dosud rekordním roce 2008, kdy objem výměny zboží činil 8,6 miliardy eur. Loňský rok tak vytvořil nové maximum v rakousko-českém obchodě.

Dvouciferný růst

Přitom v rakousko-českém obchodě existovalo jen málo skupin zboží, které by vloni nerostly dvouciferným tempem. Například nejdůležitější položka rakouského exportu do Česka, stroje a dopravní zařízení, která tvoří 29 procent rakouského vývozu do ČR, se loni zvýšila o třináct procent. Ještě rychleji rostly některé jiné skupiny zboží, například nápoje, potraviny a živá zvířata či minerální paliva. A zároveň i v Rakousku panovala vysoká poptávka po produktech z Česka. Tak například český vývoz chemikálií do naší země loni vzrostl téměř o třetinu, export minerálních paliv o 26 procent a položka stroje a dopravní zařízení, která i na české straně hraje zásadní roli (39 procent celkového rakouského dovozu z Česka), se zvýšila o skvělých 22 procent.

I díky těmto výsledkům je Česko pro Rakousko největším obchodním partnerem ze zemí střední a východní Evropy (viz tabulka) a kromě toho je i jedním z nejdůležitějších partnerů vůbec. Vloni tak Česká republika obsadila na straně rakouského vývozu celosvětově šesté místo hned po Německu, Itálii, USA, Švýcarsku a Francii. Obdobná situace panuje i v oblasti dovozu do Rakouska, kde Česká republika drží pátou příčku po Německu, Itálii, Švýcarsku a Číně.

Třetí nejdůležitější investor

Hospodářské vztahy obou zemí se neomezují jen na zahraniční obchod – Česko je totiž obzvláště zajímavé i pro rakouské investory. Nyní jsou v České republice zastoupeny skoro všechny velké rakouské firmy. Ovšem doby, kdy vaše země byla pro firmy jen zásobárnou levné pracovní síly, jsou již dávno pryč. Rakouské společnosti sice stále rády využívají stále ještě relativně výhodné mzdové náklady, ale nyní se již v České republice vyrábí s vyšší přidanou hodnotou anebo jsou do místních poboček převáděny náročné vývojové práce. Zároveň se díky rostoucí životní úrovni Česko stává pro rakouské firmy stále zajímavějším odbytovým trhem a naše podniky zde budují i obchodní zastoupení. V minulém roce tak dle České národní banky rakouské firmy v Česku investovaly 669,1 milionu eur, což odpovídá téměř 17 procentům všech přímých zahraničních investic (FDI). Kumulovaný objem investic rakouských firem přitom činí dokonce 12,4 miliardy eur, což odpovídá téměř třinácti procentům veškerých FDI v Česku. To řadí Rakousko v žebříčku největších investorů na třetí místo hned za Nizozemsko (28,2 procenta) a Německo (14,3 procenta).

Rozšířený domácí trh

Zatímco české firmy jsou z pohledu exportu v Rakousku již velmi dobře zastoupené, jejich aktivita v oblasti budování zastoupení naopak pokulhává. Poboček českých firem v Rakousku evidujeme asi jen dvě stovky, ale od vstupu vaší země do Evropské unie je vidět, že zájem z jejich strany i vybudování filiálky v Rakousku roste. To potvrzuje, že i českým firmám roste kapitálová vybavenost a získávají mezinárodní zkušenosti. Většinou se jedná o společnosti s dobrým produktem a již působí v jiných zemích střední Evropy. A při cestě na trhy států původní evropské patnáctky je vstup do Rakouska logickým krokem, a naše země tak představuje pro vaše společnosti rozšířený domácí trh.

Unikátní síť

V posledních letech také velmi roste zájem rakouských firem o přeshraniční spolupráci. Navíc od 1. května loňského roku otevřelo Rakousko plně svůj pracovní trh pro občany všech zemí, které v roce 2004 vstoupily do Evropské unie. Češi tak nyní smí v Rakousku pracovat bez omezení, zároveň to otevřelo i možnost vašim společnostem při dodržení určitých formálních předpisů nabízet prostřednictvím vlastních pracovníků své služby i v Rakousku. Díky tomuto otevření se vytvořil potenciál pro nové možnosti spolupráce mezi českými a rakouskými firmami. K jejímu rozvíjení přispívají i Centra zahraničního obchodu Rakouské hospodářské komory, mimo Rakousko známé pod názvem „advantageaustria“. Právě síť těchto zastoupení se 110 pobočkami v 70 zemích světa představuje unikátní nástroj k podpoře zahraniční expanze rakouských společností. Internetová stránka www.advantageaustria.org/cz je oficiálním portálem rakouského hospodářství v Česku. Tato platforma však není určena jen pro prezentaci rakouských firem, ale také české společnosti zde najdou velké množství informací o rakouském trhu, zajímavých akcích i obchodních příležitostech.

BRAND24

Nejdůležitější soused. Hodnota obchodní výměny Rakouska s okolními zeměmi v roce 2011 (v mld. eur)
Země*Hodnota
ČR*9,7
Maďarsko*7,4
Slovensko*5,6
Slovinsko*3,9

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).