Menu Zavřít

Na nákupy za hranice

17. 12. 2010
Autor: profit

K vánočnímu období neodmyslitelně patří nákupy. Není ale špatné spojit ono běhání po obchodech také s výletem a prohlídkou zajímavého města. Ještě příjemnější to může být, pokud při takovém nákupu máte lepší výběr a navíc zboží získáte levněji. Právě to nabízí osvědčené nákupní destinace za českými hranicemi.

Foto: Blogspot.com

V Londýně seženete levnější značkové oblečení a elektroniku, Paříž je vyhlášená svými parfémy, opět levnějšími než u nás. V Německu se zase vyplatí nakupovat kosmetiku a drogistické zboží a levné nákupy pořídíte třeba i v Madridu. Přitom do všech těchto měst se dostanete vlakem, autem či letecky zhruba za tři hodiny.

Zkušenosti lidí potvrzují i statistická čísla. Ze srovnání cen, které v roce 2009 publikoval Eurostat, vyplývá, že například oblečení je u nás o 13 procent dražší, než je unijní průměr, zatímco například Velká Británie je v tomto segmentu 17 procent pod průměrem sedmadvacítky. Oproti českým cenám je to rozdíl 30 procent. Nad evropským průměrem jsou i české ceny elektroniky.

Londýn přeje nákupům

Pokud se do víru velkoměst vydáte, měli byste vědět, kam přesně zamířit, abyste zbytečně neztráceli čas, který místo toho můžete věnovat pěkné procházce. V Londýně jsou pro nákupy doslova vyhrazeny tři největší ulice, i když spoustu zajímavého zboží najdete i jinde. Srdcem obchodního života je ale Oxford Street, kde mají své pobočky zástupci nejdražších světových značek i velké nákupní domy. Luxusní oblečení pak nabízí i Regent Street nebo New Bond Street. Hezké kousky za lidové ceny jsou pak k dostání v krámcích v okolních uličkách kolem těchto stěžejních tras. I když levněji ve Velké Británii nakoupíte už nyní, ještě větší slevy přinášejí povánoční výprodeje. V té době není těžké sehnat hezké tričko zhruba za tři libry. Užasný dojem si odnesete také z návštěvy vánočních trhů v Covent Garden nebo Camden Town.

Drážďany lákají češtinou

Výhodné nákupy nabízejí i německé Drážďany, kde je vyhlášená Prager Strasse s šestipatrovým obchodním domem Karstadt. Ve stejné lokalitě stojí i architektonicky zajímavé centrum Galerie, které nabízí obchody na ploše až 52 tisíc metrů čtverečních. Drážďany navíc letos na Čechy cílí. Třeba i proto, že z Prahy je toto město vzdálené jen 150 kilometrů. Některé weby obchodních domů v Drážďanech navíc nabízejí také českou mutaci.

CONTENT24

Přes internet levněji? Možná už naposledy

Nakupovat můžete samozřejmě i přes internet na zahraničních e-shopech. Při tom si sice neužijete cestování a atmosféru neznámého města, na druhou stranu nakoupíte za pět minut. Možná máte taky poslední možnost nakoupit za výhodných podmínek. V Poslanecké sněmovně totiž leží novela zákona o dani z přidané hodnoty, která by měla snížit limit pro osvobození od DPH. U zásilek zaslaných ze států mimo EU by to mělo být ze současných 150 eur na 22 eur. U zboží nepatrné hodnoty navíc neplatíte ani clo. V praxi to tedy vypadá tak, že pokud si objednáte z USA čtečku elektronických knih například za 140 dolarů, nezaplatíte ani clo, ani DPH. Pokud zákon projde, vyjde vás zboží dráž a pravděpodobně už přestane být výhodnější než nabídka v českých obchodech.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).