Menu Zavřít

Na místě dolu porostou energetické plodiny

11. 2. 2008
Autor: Euro.cz

Firma Dalkia plánuje za svou teplárnou v Trmicích u Ústí nad Labem zrekultivovat bývalý povrchový Důl 5. květen.

Po zavezení dolu hodlá na zrekultivovaném území pěstovat energetické plodiny. S úpravami více než třicetihektarového území by se mohlo začít ještě letos po obdržení všech povolení. „Postupná rekultivace je plánována na 12 let,“ předpokládá mluvčí společnosti Dalkia Milan Wagner.

BRAND24

V současné době je prostor bývalého lomu využíván jako mezisklad stavebního materiálu, důl fungoval také jako úložiště škváry. Firma má nejprve v plánu upravit dno jámy a postupně do ní vyvážet popílek z teplárny. Po zaplnění prostoru zbytkové jámy do stanovené výšky bude na povrch navezena zhruba půlmetrová vrstva humózní zeminy. Na ní chce firma pěstovat energetické plodiny, zejména šťovík a konopí.

Celkem se má do bývalého dolu přemístit zhruba dva miliony metrů krychlových materiálů. V plánu je také realizovat odvodnění rekultivovaného území. Záchytné příkopy mají svést vodu do retenční nádrže. Voda bude používána k zalévání pěstovaných plodin. Okolí území má být upraveno, ozeleněno a napojeno na okolní již upravené plochy, zejména na připravovanou rekreační oblast kolem chabařovického jezera Milada, která se stále upravuje.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).