Menu Zavřít

Na levných oknech neušetříte

30. 3. 2011
Autor: profit

Za okny je svět a tam má taky zůstat. Jakmile do obydlí fouká nebo zatéká, nálada jeho obyvatel nebývá dobrá. Jak ale vybrat ta správná okna, aby odolala vnějším vlivům a zároveň byt či dům zdobila?

Foto: Velux

Každý, kdo si pořizuje nová okna, doufá, že bude mít zase na dlouho klid. Aby to tak skutečně dopadlo, je třeba myslet na několik hlavních zásad. Především jde o správný výběr z hlediska typu nemovitosti a vašeho vkusu a volbu spolehlivého prodejce, který má šanci existovat ještě v době případné reklamace. Výrobci a prodejci oken se shodují na tom, že budete-li hledět jen na cenu, pravděpodobně zapláčete.

Při dobrém výběru vás okna budou provázet několik desetiletí,“ konstatuje Milena Tomčíková, produktová manažerka společnosti Window Holding, výrobce oken značek Vekra, Otherm, TWW. První, co byste si měli promyslet, je materiál. Otázka tedy zní: plast, dřevo, hliník, nebo nějaká kombinace?

Oslovte více dodavatelů

Dřevo a hliník volí lidé nejčastěji z estetických důvodů. Co se týče úniků tepla, nejlépe si vede plast a dřevo. Údržba nezatěžuje majitele oken plastových a hliníkových, u dřeva je nutné alespoň jednou do roka ošetření povrchové úpravy a časem i zcela nový nátěr. A tak dále. Každý typ má svá pro a proti.

Nejlevnější a podle prodejců v současné době také nejžádanější jsou plastová okna. Jejich dřevění a hliníkoví „konkurenti“ jsou totiž o desítky procent dražší. Nabídka typů oken je dnes tak široká, že se výrobci striktně vyhýbají zveřejňování nějakých byť jen orientačních ceníků. „Je dobré nechat si zpracovat nabídky od několika dodavatelů a následně mezi nimi vybrat toho spolehlivého,“ říká Tomčíková. Je ale třeba počítat s tím, že výrobci a prodejci zpracují své nabídky v různé formě a s různými informacemi, které nejsou vždy porovnatelné. „Pro zákazníka je často velmi obtížné se v nabídkách orientovat. Při pochybnostech či nejasnostech se tak neváhejme zeptat, neboť kvalitní a seriózní výrobce rád všechny dotazy zodpoví,“ dodává Tomčíková.

Při porovnávání nabídek je nutné zohlednit nejenom cenu, ale také technické parametry, jako jsou prostup tepla, povrchová teplota, která ovlivňuje kondenzaci vlhkosti, kvalitní rám a zasklení, kování oken a bezpečnostní prvky, hluková izolace a další doplňky.

Jedním z nečastějších problémů, které majitelé nových oken řeší, je jejich rosení. Příčinou samozřejmě může být nadměrná vlhkost v bytě, pak pomůže jen dostatečné větrání. Pokud se ale vlhkost v interiéru pohybuje pod 30 procenty a stejně se vám na oknech a pod nimi hromadí voda, je čas přistoupit k reklamaci.

Rosení se může objevit u plastových, hliníkových i dřevěných oken, o materiál tedy tentokrát nejde. Roli hraje například takzvaný meziskelní rámeček, který by neměl být z kovu, dále šířka rámu či typ těsnění. S tím vším by vám měl opět poradit prodejce. Hodně záleží také na typu nemovitosti a jejím umístění. „Příkladem jsou rekreační chalupy, kde tolik nezáleží na tepelně izolačních vlastnostech oken, protože je využíváme především v létě. Při dokonalém utěsnění oken by se ve vlhké chalupě objevily plísně. Do chalup proto i z tohoto důvodu doporučujeme spíše starší typ kastlových oken, která netěsní a umožní starému domu větrat,“ radí Zora Stupňánková z marketingového oddělení společnosti Slavona, která se specializuje na výrobu dřevěných a dřevohliníkových oken.

V jednoduchosti je krása

I okna podléhají módním trendům. „Před lety byly v módě různé ozdobné prvky, jako jsou například zlaté příčky ve sklech. V současnosti je větší zájem o jednoduchá okna bez příček. K tomu se v rámci interiérů váží moderní designy vchodových dveří, velké prosklené stěny či posuvné dveře,“ popisuje Zora Stupňánková.

Vedle estetické stránky se mění také požadavky lidí na technické parametry. „V současné době je obecně veliký tlak na snižování tepelných ztrát a úspory energií. Moderním trendem jsou z těchto důvodů pasivní a nízkoenergetické domy. S tím souvisí častější používání izolačních trojskel,“ přibližuje Milena Tomčíková. Společnost Window Holding ve svém portfoliu nabízí s tímto zasklením většinu výrobků. Účinnou úsporu energií poskytnou například okna Premium, Euro 78 či Euro 84. Celkově nejžádanějším je podle Tomčíkové v současné době ale standardní plastové okno s dvojsklem.

Okna ve střeše

CONTENT24

Ještě více než klasické typy jsou různými rozmary počasí zatížena okna střešní. „Musí být dobře odolná proti krupobití, výkyvům teplot i zatížení sněhem a větrem. Musí také splňovat náročné požadavky na tepelnou izolaci,“ konstatuje Jaroslava Gregorová z marketingového oddělení společnosti Velux. Důležitou roli u střešních oken podle ní hraje typ energeticky úsporného zasklení, které v zimě zabraňuje únikům tepla ven z místnosti a v létě zase interiér chrání před přehříváním. „Tepelně izolační vlastnosti střešních oken zlepšují i nová lemování EDJ 2000 a EDN 2000, která umožňují střešní okna více zapustit do krytiny,“ přibližuje Gregorová. Díky o čtyři centimetry hlubšímu zapuštění je redukována ochlazovaná plocha okenního rámu střešního okna vyčnívajícího nad rovinu střechy. Okno je tak lépe chráněno proti nepříznivým povětrnostním vlivům.

Pro zajištění dostatečného osvětlení místnosti společnost Velux doporučuje, aby prosklená plocha oken tvořila minimálně 10 procent podlahové plochy místnosti.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).