Menu Zavřít

Na lékárny by měl platit zákon trhu

20. 3. 2006
Autor: Euro.cz

LEONA ŠTĚPKOVÁ, MAJITELKA LÉKÁRNY: Leona Štěpková je majitelkou malé lékárny v Hrobu a výdejny léků v Hostomicích. V současné době je členkou představenstva České lékárnické komory v Praze. Vlivem Rathových reforem této podnikatelce klesl obrat o 10 procent za dva měsíce.

LEONA ŠTĚPKOVÁ, MAJITELKA LÉKÁRNY:

Leona Štěpková je majitelkou malé lékárny v Hrobu a výdejny léků v Hostomicích. V současné době je členkou představenstva České lékárnické komory v Praze. Vlivem Rathových reforem této podnikatelce klesl obrat o 10 procent za dva měsíce. Jste majitelkou malé lékárny a výdejny léků. Jak ovlivnilo snížení marže vaše podnikání?

Pokud mohu soudit podle uplynulých dvou měsíců, tak u mě došlo ke snížení obratu o téměř deset procent v porovnání se stejnými měsíci roku předchozího. Nedokážu samozřejmě posoudit, zda k poklesu došlo pouze v důsledku snížení obchodní přirážky, nebo je součtem více faktorů. Vliv může mít i fakt, že lékaři předepisují méně léků a často ty levnější.

Můžete uvést, jaké máte náklady? Průměrné náklady mé lékárny a výdejny jsou okolo 140 tisíc měsíčně. Největším výdajem jsou samozřejmě mzdy zaměstnanců, které u mě činí více než polovinu hrubého zisku. Zaměstnávám čtyři zaměstnance, tedy jednu magistru, dvě laborantky a jednu uklízečku. Propuštění některé ze zaměstnankyň či zkrácení úvazku by znemožnilo provozování lékárny a výdejny v souladu se zákony a dalšími právními předpisy v rámci stávající provozní doby. Většina ostatních provozních nákladů je podobná jako u ostatních podnikatelů. Navíc ale musím kupovat chemikálie na pravidelné čištění destilačního přístroje a platit měsíční atesty destilované vody. Peníze stojí i validace vah metrologickým ústavem, pravidelná kalibrace teploměrů v každé místnosti a každé lednici, pravidelná kontrola sterilizátoru… Někteří podnikatelé mají daleko nižší marže než lékárny a považují lékárny za privilegovaný byznys. Co na to říkáte?

Jistě že někteří podnikatelé mají daleko nižší marže než lékárníci, stejně jako jiní je mají vyšší. Každý podnikatel přece ví, že samotná výše obchodní přirážky o ničem nevypovídá. Je nezbytné posuzovat marži vzhledem k obratu, šíři sortimentu, poměru vysokoobratových ku nízkoobratovým zásobám, způsobu platby za zboží a nutnosti zaměstnávat kvalifikovaný personál povinně přítomný po celou provozní dobu. Více než polovinu sortimentu bez předpisu prostě prodat nesmíme, i kdyby pacient jakkoliv chtěl nebo byla ohrožena doba použitelnosti. Řídit skladbu zboží musím nejen podle přání klientů, ale i podle lékařů v okolí a úhradových vyhlášek. Změny jsou často velké a víme o nich jen několik dní předem. Lékárny jsou ze zákona povinny poskytnout léky na předpis všem občanům, byť pojištěným u krachující či neplatící pojišťovny. Já osobně jsem za 10 let přišla o platby třech zkrachovalých pojišťoven Hornická, Sport a Garant Hospital. Souhlasím. I lékárny byly, jsou a budou ohroženy krachem „vlivem trhu“. To je normální a nic proti tomu nenamítám. Státní regulační zásahy ovšem nemají s trhem nic společného. Jejich dopad se nedá nijak zmírnit, je okamžitý a je zcela v rozporu se stále rostoucími a také regulovanými vstupy, jako jsou třeba energie.

MĚSÍČNÍ BILANCE MALÉ LÉKÁRNY Obrat: 1 000 000 Kč

BRAND24

Náklady: 140 000 Kč

Hrubý zisk: 170 000 Kč  

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).