Menu Zavřít

Na dýchacím přístroji

30. 10. 2008
Autor: Euro.cz

Ekonomiku čeká recese, obyvatelstvo drastické utahování opasků

Obří úvěr v celkové výši 25 miliard dolarů poskytnou Maďarsku na odvrácení finanční krize Mezinárodní měnový fond (MMF), Světová banka a Evropská unie. Jde o největší zahraniční záchranný balík pro členskou zemi EU od začátku krize. Vláda premiéra Ference Gyurcsánye úvěr uvítala, podle lídra pravicové opozice Viktora Orbána je ostudné a bolestné, že situace dospěla tak daleko. Země za megaúvěr každopádně tvrdě zaplatí: ekonomiku postihne recese, obyvatelstvo zřejmě čeká drastické utahování opasků. Horší pro Maďary by bylo, kdyby jejich zemi zachraňovalo Rusko zrovna v době, kdy si připomínají smutné výročí potlačení revoluce v roce 1956. Maďarský premiér totiž nedávno jednal s Vladimirem Putinem o ekonomických otázkách…

BRAND24

1020 procent Maďarsko se obrátilo na MMF a Evropskou centrální banku s žádostí o pomoc v říjnu. Kvůli světové finanční krizi prodávali investoři maďarská aktiva a prudce klesl kurz forintu. Trh s obligacemi navíc zkolaboval kvůli obavám z toho, že země bude potřebovat objemnou finanční pomoc zvenčí.
Nakonec MMF minulý týden uzavřel s Maďarskem smlouvu o půjčce v hodnotě 15,7 miliardy dolarů, což je 1020 procent úvěrového limitu, který měla země od měnového fondu původně k dispozici. Je to více, než MMF poskytl Ukrajině (800 procent nad limitem), ale méně než v případě Islandu (1110 procent). „Maďarské úřady připravily komplexní balík opatření, který podpoří krátkodobou stabilitu ekonomiky a zlepší její dlouhodobý růstový potenciál,“ uvedl šéf MMF Dominique Strauss-Kahn. „Současně má pomoc za úkol obnovit důvěru investorů a zmírnit napětí, které v posledních týdnech zažívají maďarské finanční trhy,“ dodal. Úvěrový rámec 25 miliard dolarů (s pevným úrokem pět až šest procent a s dobou splatnosti tři až pět let) je k dispozici do března 2010, tedy do začátku parlamentních voleb.
Evropská unie je Maďarsku připravena poskytnout 8,1 miliardy dolarů a Světová banka 1,3 miliardy dolarů. Brusel s podporou Budapešti neváhal i proto, že existovaly silné obavy, že kdyby Maďarsko kleklo, finanční krize by postihla další země regionu.
Maďarsko je v rámci východní Evropy považováno za zemi nejvíce ohroženou světovou finanční krizí, a to kvůli vysoké závislosti na půjčkách ze zahraničí. Téměř 90 procent maďarských hypoték je například financováno v zahraničních měnách, zejména švýcarských francích a eurech.
Dohodnutá pomoc podle analytiků výrazně zmírňuje obavy z toho, že Maďarsko bude mít problémy se získáním potřebných úvěrů. „Tento balík by měl být dostatečný k obnovení důvěry ve schopnost Maďarska financovat rozpočet pro příští rok,“ řekl ekonom Zsolt Papp ze společnosti KBC. Dohoda však přiměje Maďarsko k bolestivým škrtům v rozpočtových výdajích, jež by mohly zhoršit již tak nepříznivé vyhlídky maďarské ekonomiky. Premiér Gyurcsány minulý týden varoval, že maďarské hospodářství se v příštím roce pravděpodobně dostane do recese. Podmínky k poskytnutí půjčky ze strany MMF jsou v zásadě dvě: vláda bude financovat pouze to, na co bude mít určitě peníze, a neučiní kroky, které by snížily příjmy státního rozpočtu.

Nulová šance Předseda vlády již naznačil, že státní sektor v příštích letech bude šetřit. Sníží se příjmy ministrů a ředitelů státních podniků o deset procent, nedostanou žádné odměny, ani 13. plat. Omezí se nákupy aut, telefonů a nábytku. V roce 2009 zaměstnancům ve státním sektoru nebude zvýšen plat a s určitými omezeními mohou počítat i důchodci. Podle maďarského premiéra EU zdůraznila, aby se nezvýšily, ale ani nesnížily daně.
Otázka je, zda v této situaci menšinová vláda socialistů vydrží do voleb. Ferenc Gyurcsány se proslavil tím, že po vyhraných volbách v roce 2006 v úzkém kruhu socialistických politiků prohlásil, že „před volbami lhali lidem v jednom kuse a přitom nedělali nic“. Jenže tajná nahrávka jeho projevu byla zveřejněna a od té doby premiérova popularita a věrohodnost klesla na minimum (EURO 39/2006). Bývalý guvernér Maďarské národní banky Zsigmond Járai prohlásil, že pád vlády bude velkolepý. Podle něj cena, kterou země za megaúvěr zaplatí, bude obrovská. Pravicová opozice je přesvědčena, že země potřebuje novou vládu, jež bude schopna krizi řešit. Šance na to, aby se Maďarsko v čele s Gyurcsányem dostalo z této těžké situace, je prý nulová.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).