Menu Zavřít

Na co vábí zámecké hotely

26. 6. 2009
Autor: Euro.cz

Romantické prostředí, jedinečná atmosféra časů dávno minulých, krásná okolní krajina. Na to vše vábí hosty zhruba desítka tuzemských zámeckých hotelů. Bývají stylově zařízené a nabízejí vysokoukvalitu služeb.

Autor: Zámek Třešť

České zámecké hotely lákají hosty na spojení historie, romantiky a špičkových služeb. Oproti klasickým ubytovacím zařízením nabízejí ojedinělou atmosféru dávných věků, kterou ještě podtrhují různými atrakcemi. „Můžeme hostům například zajistit mušketýrskou gardu jako doprovod. Nabízíme dobové večeře při svíčkách, ale i sportovní víkendy, relaxační pobyty či golfové zážitky,“ přibližuje Veronika Podlipná, obchodní manažerka hotelu Sychrov v Českém ráji.

Hotely v zámcích se doslova předhánějí v nabídkách pro svatby a různé další rodinné oslavy. Využívají toho, že stávají v bezpečné vzdálenosti od ruchu velkoměsta a obklopují je rozlehlé zahrady. Aby se na takovém místě hosté nenudili, nabízejí zámecké hotely wellness služby a sportovní vyžití, například masáže, sauny, bazény, jízdu na koních, tenisové kurty, cyklistiku či golf.

Firemní klientela vítána

S historickou atmosférou a kouzlem místa si dnes ale ani zámecké hotely nevystačí. Zaměřují se proto na kongresovou a firemní klientelu, které nabízejí moderní technické zázemí, stylové konferenční místnosti a kompletní servis kolem organizace akcí.

„Náš hotel nejčastěji navštěvuje byznys klientela z okolních firem, je také vyhledáván sportovci a kongresovými hosty,“ říká Podlipná. Zámecký hotel Sychrov, stejně jako většina jeho konkurentů, „šije“ firmám teambuildingové i jiné programy na míru. Tmelit kolektiv je na Sychrově možné mimo jiné při ukázce sokolnictví, při pohledu na šermířský souboj, nechybějí ani nejrůznější koncerty a projížďky kočáry.

Luxus v regionech

Z pohledu cestovního ruchu plní zámecké hotely důležitou funkci. Představují luxusní ubytování mimo hlavní město. Jsou mezi nimi i pětihvězdičkové a čtyřhvězičkové hotely, kterých je jinak v regionech zoufalý nedostatek. K nejluxusnějším hotelům v zemi patří Chateau Mcely, nacházející se uprostřed Svatojiřského lesa asi hodinu cesty autem od Prahy ve směru na Mladou Boleslav.

Čtyřmi hvězdami se honosí například již zmíněný Zámecký hotel Sychrov, Zámecký hotel Větrov v Krásné u Aše či Hotel Štekl v Hluboké nad Vltavou. Řada dalších, jako Zámek Mostov u Chebu a Třešť na Vysočině, nabízejí standard tří hvězd.

První zelený hotel v Česku

Luxusní hotel Chateau Mcely, bývalé sídlo šlechtické rodiny Thurn-Taxisů, má mezi tuzemskými zámeckými, ale i ostatními hotely zvláštní postavení. V roce 2007 úspěšně prošel přísným klasifikačním procesem, na jehož základě mu ministerstvo životního prostředí udělilo licenci k používání ekoznačky Evropské unie. Jedná se tak o první pětihvězdičkový ekologický hotel v České republice.

Hotel nabízí celkem 24 pokojů a apartmánů. Můžete zde přenocovat například v tajuplném „Orientu“, elegantní „Evropě“ či rozmarném „Jižním moři“. Nejluxusnějším apartmánem je „Legenda“. Za noc v ní zaplatíte od 15 570 do 17 300 korun, záleží na konkrétních dnech v týdnu. Ceny za noc v ostatních pokojích se pohybují od 3570 do 11 700 korun.

Ekologických principů, které hotel dodržuje, je mnoho. Používá například vlastní čističku odpadní vody. Dešťová voda slouží k zalévání parku. Všude v objektu proudí takzvaná zelená elektřina, tedy energie z obnovitelných zdrojů. Všichni zaměstnanci jsou odborně proškoleni tak, aby se každý podle možností choval šetrně k životnímu prostředí v lokalitě.

Hosté jsou vždy decentně informováni o tom, jak se k ekologickým snahám mohou sami připojit. Díky těmto i dalším skutečnostem získalo loni Chateau Mcely světovou cenu World Travel Awards 2008 v kategorii zelených hotelů.

Na zámku v ráji

Své „speciality“ ale nabízejí i další zámecké hotely. Sychrov, který není situován přímo v zámeckých prostorách, ale v jejich těsné blízkosti, vsadil na design. „Ten je inspirován kouzlem Českého ráje. Prvky jako kámen, dřevo, voda a zeleň našim hostům nabízejí pocit jedinečné harmonie s okolní krajinou,“ říká Veronika Podlipná.

Historie místa, kde se zámek nalézá, sahá do 15. století. K největšímu rozkvětu však došlo po roce 1830, kdy se novým majitelem Sychrova stal francouzský kníže Karel Alain Gabriel Rohan.

Nejluxusnějším pokojem hotelu je novomanželské apartmá. Jedna noc v něm stojí 5400 korun. V ceně je zahrnuto ubytování se snídaní, šampaňské a snídaně na pokoj a tři hodiny wellness nebo sportovní aktivity.

Porcelánový zážitek

Při návštěvě tříhvězdičkového Zámeckého hotelu Mostov budou zase potěšeni milovníci porcelánu. Současní majitelé zámku, stejně jako ti historičtí, totiž vlastní první porcelánovou manufakturu v Čechách, která se nachází v Horním Slavkově. V prostorách zámku je muzeum porcelánu značky Haas

& Czjzek. Najdete zde mimo jiné čajové a kávové soupravy bohatě zdobené kobaltem a zlatem i unikátní vázy. Ozdobou sbírky je figurální porcelán.

Největším pokojem Mostova je Královské apartmá, které se skládá z ložnice, koupelny a obývacího pokoje a za noc se snídaní v něm hosté zaplatí od 3500 do 4000 korun.

Kde spal norský princ

BRAND24

Zámecké hotely se rády chlubí V.I.P. hosty. „Často se u nás ubytovávají špičkoví sportovci. V poslední době například hokejová reprezentace během Czech Hockey Games a fotbalová reprezentace Malty. Během FIS Mistrovství světa v klasickém lyžování v Liberci u nás bydlel i norský korunní princ Haakon Magnus,“ říká Veronika Podlipná z hotelu Sychrov.

Sportovci, ale i herci, spisovatelé a politici prý často navštěvují také Zámek Mostov, který provozuje hotelová síť Westbohemia Hotels. „Ze slavných hostů našeho hotelu můžu jmenovat například běžce na lyžích Lukáše Bauera, premiéra Mirka Topolánka nebo bývalého hejtmana Karlovarského kraje Josefa Pavla,“ říká obchodní ředitel Westbohemia Hotels Petr Šesták.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).