Menu Zavřít

Na čínských burzách obchodují i uklízečky. Experti čekají brzký pád

10. 5. 2015
Autor: čtk

Hodnota čínských akcií prudce vzrostla, co obchodování s akciemi se ve velkém vrhli i naprostí amatéři. Na rekordech je i řada dalších burz včetně americké. Ekonomové se obávají, že po prudkém vzestupu může přijít stejně rychlý pád.

Uklízečky, hospodyně, hlídači, státní úředníci, ale dokonce i čerství absolventi a teenageři nakupují akcie čínských firem. Řada čínských investorů přitom ve výzkumu serveru CNN Money uvedla, že obchodují několikrát za den, zčásti kvůli zábavě. „Někteří lidé kupují akcie stejným způsobem, jako kdyby hráli v Macau (světové centrum hazardu – pozn. red.),“ popsala náladu na trhu pro agenturu Bloomberg Juliana Luiová, státní zaměstnankyně v Hongkongu.

Čínská jízda

Objevují se tak hlasy, že čínské akcie vyletěly příliš vysoko za příliš krátkou dobu. „Aby bylo zcela jasno. To, co se děje v Číně, je naprostá bublina, přičemž je zde ještě spousta peněz, které mohou bubliny dále nafouknout,“ komentovala situaci v Číně ve zprávě pro klienty firma Bespoke Investment Group.

Příliv peněz na čínské burzy byl od začátku roku obrovský, což vyhnalo index šanghajské burzy na sedmileté maximum. Čínští investorští nováčci zakládají během letošního roku týdně přes milion nových obchodních účtů. Na založení účtů se dokonce stály fronty. „Je to hnané domácí poptávkou. Čínští investoři jsou lační zbohatnout,“ dodává analytik společnosti Cyrrus Tomáš Menčík.

Hongkongský akciový index Hang Seng

Kromě Číny se akciová horečka dotkla rovněž burz v Hongkongu a na Tchaj-wanu. Růst akcií je živen obrovským přílivem nových investorů, kteří ženou hodnotu čínských či hongkongských korporací výš a výš. „Právě jsem si vzal přestávku na oběd, abych mohl provést pár obchodů, protože trh je žhavý,“ ilustrují investorskou mánii slova člena ochranky v Hongkongu.

Profesionálové couvají

Akcie se jednoduše staly pro čínské investory hitem číslo jedna, což je oproti minulosti změna. „Číňané hodně investovali do realit. Nyní se přesouvá jejich pozornost k akciím,“ dodává hlavní analytik X-Trade Brokers Jaroslav Brychta.

Tradiční úsloví finančních profesionálů přitom říká, že když do akcií začnou investovat „uklízečky“, je načase z trhu vypadnout. Množství finančníků, kteří se obávají, že je čínský trh už přehřátý, stoupá. „Jde nepochybně o bublinu,“ tvrdí Ankur Patel, investiční ředitel R-Squared Macro Management.

Naproti tomu čínským akciím stále věří – i přes frenetickou aktivitu drobných investorů – třeba australská investiční banka Macquarie a neobává se jich rovněž bankovní kolos Goldman Sachs. Naopak legendární investor Mark Mobius očekává zhruba dvacetiprocentní propad cen čínských akcií.

Obavy nicméně vzbuzuje kromě bláznění drobných investorů rovněž vysoké ocenění čínských společností, zvláště technologických. Ty se obchodovaly během dubna za 220násobek zisků. Pro srovnání: americké technologické akcie během internetové bubliny se na vrcholu v březnu 2000 prodávaly „pouze“ za 160násobek zisků. Výsledkem byl tehdy prudký propad amerických trhů, který trval tři roky, nejdelší období propadu od velké hospodářské krize v třicátých letech.

Více čtěte v novém vydání týdeníku Euro


Čtěte také:

Čínské akcie na sedmiletých maximech, letos rostou už o 20 procent

Čínský trh se otevírá, burzy v Hongkongu a Šanghaji propojily obchodování

BRAND24

Ilona Švihlíková: Čína jako největší ekonomika světa?

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).